El 5 de novembre surt a la venda la 36 Guia Vins Gourmets 2021 (GVG) amb les novetats i els nous protagonistes del món vinícola |
La 36 edició de la Guia Vins Gourmets 2021 recull, un any més i fidel a la seva filosofia, una completa i imprescindible mostra del panorama vinícola espanyol. 4.212 vins ressenyats, 2.400 vins qualificats i 1.112 cellers referenciats. Tota la informació necessària que qualsevol amant del vi ha de saber.
Blancs, rosats, negres, generosos, dolços i escumosos, la qualitat augmenta any rere any en un 2020 marcat per una crisi sanitària que s’ha evidenciat tant en el consum com a la vinya. Major auge de les vendes en línia i a granel, menor consum al canal HORECA o el retrocés de la venda de vi d’alt valor a favor d’altres més assequibles. Canvis que també han experimentat els cellers on la venda de cada anyada s’ha alentit i per tant, s’ha mantingut en el portfoli. Aquesta dada, queda reflectida a la Guia Vins Gourmets amb un històric que assenyala l’edició en la qual va ser tastat, l’anyada presentada i la puntuació obtinguda.
La GVG recorre els cellers espanyols classificats per Denominacions d’Origen, amb informació detallada sobre els seus vins, ordenats aquest any amb la novetat de major a menor segons la puntuació obtinguda pel Comitè de Tast de la Guia. Format per professionals en actiu entre els quals es troben sommeliers, catadors, enòlegs i periodistes que han tastat a cegues i qualificat durant aquest any 3.740 vins. És en la metodologia de el sistema de tast a cegues on es troba l’exclusivitat de la Guia Vins Gourmets. El Comitè analitza un total de 20 mostres en cada tast, sense conèixer la seva marca, de manera que la seva opinió sigui el més objectiva en el moment de realitzar la puntuació.
Tot i les males condicions climatològiques que han afectat la vinya amb les intenses pluges que han propagat el míldiu (en diverses zones de país), un fong que ataca la vinya, o per contra les extenses sequeres, enòlegs i cellerers milloren el seu producte amb nous i exclusius vins, recuperant raïms autòctons o oblidats que doten el producte d’unes característiques singulars per a un públic cada vegada més exigent. Un treball que optimitza l’elecció del Comitè per triar “Els millors de la Guia”, vins que han obtingut una qualificació igual o superior a 90/100 punts i que passen a conformar el Quadre d’Honor de la Guia, enguany amb 1.452 vins escollits. El mateix passa amb els vins blancs i rosats, la seva presència a la Guia ha augmentat en un 60% i un 52% respectivament, la lluita dels cellers per acabar amb l’hegemonia dels negres queda reflectida en aquesta edició pel seu bon fer. La Guia es completa amb la informació sobre les 124 zones vinícoles ressenyades, 204 botigues especialitzades amb zones exclusives de vi i 181 referències de festes relacionades amb el món de el vi.
Una altra de les novetats és el reportatge sobre vins estrangers que recorre el Nord d’Itàlia: Piemont i voltants, elaborat per l’expert en vi Heli Sant Miquel. A més, la GVG compta amb una classificació dels millors vins per escala de preus. Menció a part mereixen els descomptes exclusius en enoturisme i botigues especialitzades gràcies al Passaport Gourmets, incloent aquells vins de fins a 15 € que han obtingut una qualificació mínima de 92 sobre 100 punts. L’opinió dels lectors de la Guia també està present en els premis Guia Vins Gourmets que reconeixen la qualitat dels vins i l’aportació de persones i institucions a el sector vinícola espanyol. Sense oblidar els prestigiosos premis de la Liga’99, uns guardons concedits a aquells vins que han aconseguit la màxima puntuació atorgada pel Comitè de Tast, 99 sobre 100.