[:ca]Ascaso és un referent del sector de la pastisseria exclusiva, a nivell estatal. Amb 127 anys d’història, aquest obrador d’Osca és conegut per crear el Pastel Ruso als anys 70 i convertir-ho en un dolç típic d’aquest territori aragonés i imitat en la resta del país.
Durant el 2017, Ascaso ha finalitzat el trasllat del seu obrador a una nova nau de 840 metres quadrats de planta, amb catorze sales de producció, ubicada al polígon PLHUS. La part superior de les instal·lacions, amb altres 840 metres quadrats, estan dedicades a la Recerca, Desenvolupament i innovació (R+D+i), i una gran Sala Polivalent. El nou emplaçament també compta amb un espai que fa de recepció, botiga i punt de trobada pels visitants que, de forma concertada, poden visitar aquesta pastisseria. Tot i comptar amb la tecnologia més avançada en el servei de la pastisseria, la nissaga que lidera Vicente Ascaso no renúncia a treballar amb les mans unes elaboracions que mantenen l’essència artesana tradicional i unes matèries primeres de màxima qualitat.
A banda del Ruso, Ascaso –amb botigues a Osca, Saragossa i Madrid; i distribució al Club Gurmet del Corte Inglés– ofereix un ampli catàleg de referències: bombons d’alta xocolateria (Tops, Lamines, Coso Galán), Dulcey, trufats, macarons naturals, torrons, Castanyes del Pirineu (en temporada)…
L’origen del denominat Ruso se situa a finals del segle XIX a París. La història explica que Eugenia de Montijo, esposa de l’emperador francès Napoleó III, va demanar als seus cuiners que preparessin unes postres especials pel zar Alexandre II de Rússia durant un banquet que s’organitzava amb motiu de l’Exposició Universal de París de 1855. La bona acceptació del dolç va fer que la recepta perdurés a França amb aquest nom. La família Ascaso va conèixer el Ruso al país gal i el va anar analitzant i reproduint fins que, el 1974, Vicente Ascaso i el seu mestre pastisser Antonio Oliván van elaborar el seu propi pastís amb aquest nom. Des de llavors, ha estat l’especialitat de la casa i ha passat a formar part del receptari regional, tant a la plana d’Osca com al Pirineu.
Sura Ascaso, filla de Vicente, és –juntament amb els seus germans i resta de família– la gerent i responsable del negoci i destaca com en els anys més difícils de la crisi “l’aposta per la qualitat artesana i les millors matèries primeres ha estat definitiva per mantenir el nom i posicionament d’Ascaso”.
Fotografia ©Gabi Orte/Chilindron.es
Durante el 2017, Ascaso ha finalizado el traslado de su obrador a una nueva nave de 840 metros cuadrados de planta, con catorce salas de producción, ubicada en el polígono PLHUS. La parte superior de las instalaciones, con otros 840 metros cuadrados, están dedicadas a la Investigación, Desarrollo e innovación (I + D + i), y una gran sala polivalente. El nuevo emplazamiento también cuenta con un espacio que hace de recepción, tienda y punto de encuentro para los visitantes que, de forma concertada, pueden visitar esta pastelería. A pesar de contar con la tecnología más avanzada en el servicio de la pastelería, la estirpe que lidera Vicente Ascaso no renuncia a trabajar con las manos unas elaboraciones que mantienen la esencia artesana tradicional y unas materias primas de máxima calidad.
Aparte del Ruso, Ascaso -con tiendas en Huesca, Zaragoza y Madrid; y distribución en el Club Gourmet del Corte Inglés- ofrece un amplio catálogo de referencias: bombones de alta chocolatería (Tops, Laminas, Coso Galán), Dulcey, trufados, macarons naturales, turrones, Castañas del Pirineo (en temporada) …
El origen del denominado Ruso se sitúa a finales del siglo XIX en París. La historia cuenta que Eugenia de Montijo, esposa del emperador francés Napoleón III, pidió a sus cocineros que prepararan un postre especial por el zar Alejandro II de Rusia durante un banquete que se organizaba con motivo de la Exposición Universal de París de 1855. La buena aceptación del dulce hizo que la receta perdurara en Francia con ese nombre. La familia Ascaso conoció el Ruso en el país galo y lo fue analizando y reproduciendo hasta que, en 1974, Vicente Ascaso y su maestro pastelero Antonio Oliván elaboraron su propio pastel con ese nombre. Desde entonces, ha sido la especialidad de la casa y ha pasado a formar parte del recetario regional, tanto en la llanura de Huesca como en el Pirineo.
Sura Ascaso, hija de Vicente, es -junto con sus hermanos y demás familia- la gerente y responsable del negocio y destaca como en los años más difíciles de la crisis “la apuesta por la calidad artesana y las mejores materias primas ha sido definitiva para mantener el nombre y posicionamiento de Ascaso “.
Fotografía ©Gabi Orte/Chilindron.es