[:ca]“Intentem que Cal Xirricló sigui una experiència en tots els sentits”[:es]“Intentamos que Cal Xirricló sea una experiencia en todos los sentidos”[:]

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

180405xirriclo

[:ca]Francesc Molins enriqueix el servei amb elaboracions davant el comensal

Francesc Molins va néixer el 1980 i és la tercera generació de la família al davant de Cal Xirricló de Balaguer. L’establiment que els avis del Francesc, Josep Molins i Antonieta Brescó, van obrir el 1954; va anar canviant de local a mesura que es va anar consolidant, convertint-se en referència de casa de menjars i tapes a la capital de la Noguera. En l’actualitat, en Francesc ho té molt clar: “Intentem que venir a Cal Xirricló sigui una experiència en tots els sentits”.

El relleu generacional de Josep al capdavant de Cal Xirricló va ser Salvador Molins, pare del Francesc. Amb el pas del temps, Rosa Rúbies, mare del Francesc, va agafar els fogons de mans de la seva sogra Antonieta, amb tota la saviesa de tapes, cassoletes i guisats del negoci. Amb la mort sobtada del Salvador i el seu fill gran, la Rosa es va fer càrrec del negoci, amb l’ajuda d’un jove Francesc que estudià a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, i aporta al negoci familiar una professionalitat que enriqueix i orienta el model de negoci cap a un restaurant més formal.

Així, el Francesc sempre s’ha preocupat per crear una atmosfera i facilitar unes experiències a la sala que estiguessin a l’altura de la cuina d’autor que avui desenvolupa el Gabriel Jové. En aquest sentit, Molins potencia l’oferta de vins, detalls del servei i les elaboracions davant el comensal de plats, com l’Steak Tàrtar, la infusió del Dashi o la “boira” que genera el nitrogen líquid.

En fer-se càrrec del negoci i voler donar descans a la mare, en Francesc va buscar un cuiner que encaixés a la cuina tradicional de menú, tapes i racions que tenia la casa. “El primer cuiner que vaig fitxar va ser el Joan Burgués, que després va ser premi Joves Cuiners. Després em va ajudar molt el Sebastià Canosa, un cuiner molt tradicional que ens va donar estabilitat. Però, volia anar donant un toc de modernitat i vam tenir a Juan Manuel Sancho durant tres anys, arribant també a ser premi Àngel Moncusí, Joves Cuiners, mentre estava a casa nostra”. Altres xefs que van anar forjant la imatge de Cal Xirricló com establiment gastronòmic, més enllà del menú o les tapes, abans que en Gabriel han estat Josep Espuga o Marc Lorés.

En l’actualitat, a més a més de servei de carta, Cal Xirricló ofereix un menú Exprés cada migdia, de dilluns a divendres, per 18 euros amb un primer, un segon, unes postres, vi i cafè. Paga la pena però, per 25 euros triar el Menú Xirricló amb aperitius, tres entrants, un peix, una carn i postres.

Amb més temps, podem assaborir una panoràmica més completa de la cuina d’en Gabriel amb els menús Degusta i Festival, per 55 i 68 euros, respectivament i les corresponents propostes de maridatge de vins per 20 i 25 euros addicionals.

Cal Xirricló tanca tots els diumenges, i les nits de dilluns i dimarts.


[:es]Francesc Molins enriquece el servicio con elaboraciones ante el comensal

Francisco Molins nació en 1980 y es la tercera generación de la familia delante de Cal Xirricló de Balaguer. El establecimiento que los abuelos del Francesc, Josep Molins y Antonieta Brescó, abrieron en 1954; fue cambiando de local a medida que se fue consolidando, convirtiéndose en referencia de casa de comidas y tapas en la capital de la Noguera. En la actualidad, en Francesc lo tiene muy claro: “Intentamos que venir a Cal Xirricló sea una experiencia en todos los sentidos”

El relevo generacional de José al frente de Cal Xirricló fue Salvador Molins, padre del Francesc. Con el paso del tiempo, Rosa Rúbies, madre del Francesc, cogió los fogones de manos de su suegra Antonieta, con toda la sabiduría de tapas, cazoletas y guisos del negocio. Con la muerte súbita de Salvador y su hijo mayor, Rosa se hizo cargo del negocio, con la ayuda de un joven Francisco que estudió en la Escuela de Hostelería y Turismo de Lleida, y aporta al negocio familiar una profesionalidad que enriquece y orienta el modelo de negocio hacia un restaurante más formal.

Así, Francesc siempre se ha preocupado por crear una atmósfera y facilitar unas experiencias en la sala que estuvieran a la altura de la cocina de autor que hoy desarrolla Gabriel Jové. En este sentido, Molins potencia la oferta de vinos, detalles del servicio y las elaboraciones ante el comensal de platos, como el Steak Tártaro, la infusión de Dashi o la “boira” que genera el nitrógeno líquido.

Al hacerse cargo del negocio, quiso dar descanso a su madre, Francesc buscó un cocinero que encajara en la cocina tradicional de menú, tapas y raciones que tenía la casa. “El primer cocinero que fiché fue Joan Burgués, que luego fue premio Jóvenes Cocineros. Después me ayudó mucho Sebastià Canosa, un cocinero muy tradicional que nos dio estabilidad. Pero, quería ir dando un toque de modernidad y tuvimos a Juan Manuel Sancho durante tres años, llegando también a ser premio Ángel Moncusí, Jóvenes Cocineros, mientras estaba en nuestra casa “. Otros chefs que fueron forjando la imagen de Cal Xirricló como establecimiento gastronómico, más allá del menú o las tapas, antes que Gabriel han sido JosEP Espuga o Marc Lorés.

En la actualidad, además de servicio de carta, Cal Xirricló ofrece un menú Express cada mediodía, de lunes a viernes, por 18 euros con un primero, un segundo, un postre, vino y café. Vale la pena pero, por 25 euros elegir el Menú Xirricló con aperitivos, tres entrantes, un pescado, una carne y postres.

Con más tiempo, podemos saborear una panorámica más completa de la cocina de Gabriel con los menús Degusta y Festival, por 55 y 68 euros, respectivamente y las correspondientes propuestas de maridaje de vinos por 20 y 25 euros adicionales.

Cal Xirricló cierra todos los domingos, y las noches de lunes y martes.

[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats