[:ca]‘No et prometo res’, tribut de Carlos Pazos a la vinya[:es]‘No et prometo res’, tributo de Carlos Pazos a la viña[:]

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

180705vinyartist

[:ca]La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové inaugura en la seva tradicional diada la nova obra amb un mirador

Amb un escorredor d’ampolles gegant ha volgut Carlos Pazos tornar a la Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové, la inspiració que el vi va donar a Marcel Duchamp al crear el seu artístic escorredor anomenat “L’Eriçó” el 1914. Aquesta nova obra de Pazos “No et prometo res” va ser inaugurada el dissabte 30 de juny amb la tradicional diada del celler de la Pobla de Cérvoles.

El vi va inspirar l’objecte de Duchamp, precursor del dadaisme, i ara torna com a manifestació artística a la vinya de la mà de l’artista Pazos, en un espai que recupera una caseta de jocs, on els nens de la Pobla de Cérvoles, ara ja padrins, s’amagaven per jugar. Uns bancs que fan de mirador cap a l’obra, la vinya i el poble, completen un muntatge que no decep.

“He escollit aquest espai perquè a la vinya totes les coses estan una mica abstretes. Volia fer alguna cosa que fos com un far que identifiqués que aquí a la vinya passen coses. I fer un mirador per ser mirat. Que és pogués veure el poble però, que des del poble, també és veiés el mirador”, explica Pazos.

La vetllada de la Vinya dels Artistes 2018 va comptar amb l’assistència de 450 persones i un programa d’actes on l’art va casar a la perfecció amb el vi, la música, la gastronomia i la festa. La presentació del nou vi Troballa Blanc a l’aperitiu de benvinguda; el concert de Pascal Comelade entre vinyes; i la rumba catalana i el garrotin de Manuel Malou van ser coprotagonistes de la vetllada en diferents moments del programa.

Pel que fa al nou vi Troballa Blanc, es tracta d’una garnatxa blanca criada en dipòsits de ciment amb forma d’ou. Una referència que completa la parella de vins que el celler va iniciar l’any passat amb el Troballa Negre, elaborat amb garnatxa negra i criat en àmfores de fang. Ciment i fang, dos materials amb els quals antigament es feia i guardava vi i ara, es tornen a recuperar per fer vins, sinó experimentals, diferents.

El compromís amb la cultura i l’art de la família Jové Balasch, propietària del celler Mas Blanch i Jové, els va fer mereixedors del premi Enoturisme de Catalunya l’any 2015. Aquest compromís es renova, any rere any, amb la Vinya dels Artistes i multitud d’activitats culturals i artístiques al celler de la Pobla de Cérvoles.

Reconegut creador en moltes disciplines artístiques

Carlos Pazos, artista indisciplinat, creador enamorat de la música, els llibres, la literatura i el cine, ha exposat en algunes de les millors galeries i museus del món. Va fer la seva primera exposició individual l’any 1970 i la seva primera retrospectiva l’any 2007, al MACBA (Barcelona) i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS-Madrid).

Pazos, que va rebre el Premi Nacional de les Arts Plàstiques el 2004 i el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya el 2008, va iniciar el seu treball sota la petjada de l’art pop europeu i el va desenvolupar cap al llenguatge de l’objecte, de l’assemblatge i de l’associació de significats, amb una forta relació amb l’art povera, en el que es donava significat als objectes quotidians i als seus codis iconogràfics. La realitat està inclosa en la seva obra com un buit: no hi ha referent d’art establert i l’objecte remet a una ficció. La seva obra té un agut sentit de l’humor i, al mateix temps, un profund dramatisme. L’artista s’amaga rere diverses màscares i utilitza “souvenirs” i objectes per fer del col·leccionisme un dels eixos centrals de la seva obra. Amb una estètica molt personal guiada pel rebuig de les idees de “l’art amb majúscules i en minúscules”, combina la poètica de l’objecte amb la ironia i la màscara narcisista.

De caràcter inquiet, Pazos ha tocat diversos camps creatius. Fins ara ha publicat dos llibres de reflexions, records i aforismes: ”Garabatos y Zarpazos” l’any 2004 i “Pimpollos y Papanatas” el 2013.

En el camp del cinema, ha col·laborat en pel·lícules com “Contes de la veritat oculta”, de Carlos Benpar 1986 i “És quan dormo que hi veig clar” de Jordi Cadena 1987. Així com ha escrit i dirigit diferents pel·lícules.

[:es]La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové inaugura en su tradicional fiesta la nueva obra con un mirador

Con un escurridor de botellas gigante ha querido Carlos Pazos volver a la Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové, la inspiración que el vino dio a Marcel Duchamp al crear su artístico escurridor llamado “El Erizo” en 1914. Esta nueva obra de Pazos “No te prometo nada” fue inaugurada el sábado 30 de junio con la tradicional fiesta de la bodega de la Pobla de Cérvoles.

El vino inspiró el objeto de Duchamp, precursor del dadaísmo, y ahora vuelve como manifestación artística en la viña de la mano del artista Pazos, en un espacio que recupera una caseta de juegos, donde los niños de la Pobla de Cérvoles, ahora ya abuelos, se escondían para jugar. Unos bancos que hacen de mirador hacia la obra, la viña y el pueblo, completan un montaje que no decepciona.

“He escogido este espacio porque en la viña todas las cosas están un poco abstraídas. Quería hacer algo que fuera como un faro que identificara que aquí en la viña pasan cosas. Y hacer un mirador para ser mirado. Que se pudiera ver el pueblo pero, que desde el pueblo, también se viera el mirador “, explica Pazos.

La velada de la Viña de los Artistas 2018 contó con la asistencia de 450 personas y un programa de actos donde el arte casó a la perfección con el vino, la música, la gastronomía y la fiesta. La presentación del nuevo vino Troballa Blanc al aperitivo de bienvenida; el concierto de Pascal Comelade entre viñedos; y la rumba catalana y el garrotín de Manuel Malou fueron coprotagonistas de la velada en diferentes momentos del programa.

En cuanto al nuevo vino Troballa Blanc, se trata de una garnacha blanca criada en depósitos de cemento con forma de huevo. Una referencia que completa la pareja de vinos que la bodega inició el año pasado con el Troballa Negre, elaborado con garnacha tinta y criado en ánforas de barro. Cemento y barro, dos materiales con los que antiguamente se hacía y guardaba vino y ahora, se vuelven a recuperar para hacer vinos, sino experimentales, diferentes.

El compromiso con la cultura y el arte de la familia Jové Balasch, propietaria de la bodega Mas Blanch i Jové, los hizo merecedores del premio de Enoturismo de Cataluña en el año 2015. Este compromiso se renueva, año tras año, con la Viña de los artistas y multitud de actividades culturales y artísticas en la bodega de la Pobla de Cérvoles.

Reconocido creador en muchas disciplinas artísticas

Carlos Pazos, artista indisciplinado, creador enamorado de la música, los libros, la literatura y el cine, ha expuesto en algunas de las mejores galerías y museos del mundo. Hizo su primera exposición individual en 1970 y su primera retrospectiva en 2007, en el MACBA (Barcelona) y en el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS-Madrid).

Pazos, que recibió el Premio Nacional de las Artes Plásticas en 2004 y el Premio Nacional de Artes Visuales de la Generalitat de Catalunya en 2008, inició su trabajo bajo la huella del arte pop europeo y lo desarrolló hacia el lenguaje del objeto, del ensamblaje y de la asociación de significados, con una fuerte relación con el arte povera, en el que se daba significado a los objetos cotidianos y sus códigos iconográficos. La realidad está incluida en su obra como un vacío: no hay referente de arte establecido y el objeto remite a una ficción. Su obra tiene un agudo sentido del humor y, al mismo tiempo, un profundo dramatismo. El artista se esconde tras varias máscaras y utiliza “souvenirs” y objetos para hacer del coleccionismo uno de los ejes centrales de su obra. Con una estética muy personal guiada por el rechazo de las ideas de “el arte con mayúsculas y en minúsculas”, combina la poética del objeto con la ironía y la máscara narcisista.

De carácter inquieto, Pazos ha tocado diversos campos creativos. Hasta ahora ha publicado dos libros de reflexiones, recuerdos y aforismos: “Garabatos y Zarpazos” en 2004 y “Pimpollos y Papanatas” en 2013.

En el campo del cine, ha colaborado en películas como “Cuentos de la verdad oculta”, de Carlos Benpar 1986 y “Cuando duermo veo claro” de Jordi Cadena 1987. Así como ha escrito y dirigido diferentes películas.

[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats