[:ca]La presa de Camarasa celebra aquest any el Centenari de la seva construcció i els Amics del Bacallà han volgut promoure i apadrinar un plat amb motiu d’aquesta efemèride. De la mà de Pere Salinas del restaurant Can Pere de la localitat el dissabte, dia 6 d’octubre, es presentarà el Bacallà del Centenari.
“El plat consisteix en un llom de bacallà amb sofregit de ceba, amb una reducció de crema de llet i moscatell, i un saltat de pinyons i panses amb un toc de mel”, explica Àngel Pedra, president dels Amics del Bacallà i natural del municipi de la Noguera que acull la presa. “Pensant en la celebració de l’aniversari dels 100 anys d’aquesta infraestructura, ens vam animar a buscar una menja que fos típica en aquella època. El bacallà salat, gràcies a la seva conservació, sempre ha estat present al receptari tradicional lleidatà. Així mateix, la ceba, les panses o el vi eren ingredients habituals de les olles durant tot l’any ”detalla el gastrònom lleidatà.
Amb motiu de la presentació del plat, el restaurant Can Pere de Camarasa ha preparat un menú amb el bacallà com a protagonista que s’obrirà amb diferents aperitius i entrants com Coca de recapte amb bacallà; Croquetes de bacallà, Pota de pop i Carpaccio de bacallà. L’Arròs caldós amb bacallà serà el primer dels plats principals i antesala del Bacallà del Centenari. A l’hora de les postres, la rebosteria de la casa donarà el punt dolç final d’aquesta degustació. Els vins del celler de Balaguer Costers del Sió (DO Costers del Segre, subzona Artesa) maridaran aquest singular menú.
Jornada cultural al voltant de la presa
Amb motiu de l’apadrinament del Bacallà del Centenari, els Amics del Bacallà han organitzat pel dissabte, dia 6 d’octubre, una jornada cultural que inclou el trasllat en autocar des de Lleida i una visita guiada per la historiadora Dolors Domingo.
Així durant el matí, segons diu el programa, es visitaran “els llocs més emblemàtics que varen existir en temps de les obres de la pressa, per acabar la visita a la central on es passarà una filmació de com varen fer les obres”.
Després del dinar, el programa es tancarà amb la xerrada “La vaga de la Canadiense va començar a Camarasa” a càrrec del professor i escriptor, Josep Varela, també membre de la societat gastronòmica.
[:es]La presa de Camarasa celebra este año el centenario de su construcción y los Amics del Bacallà han querido promover y apadrinar un plato con motivo de esta efeméride. De la mano de Pedro Salinas del restaurante Can Pere de la localidad el sábado, día 6 de octubre, se presentará el Bacalao del Centenario.
“El plato consiste en un lomo de bacalao con sofrito de cebolla, con una reducción de crema de leche y moscatel, y un salteado de piñones y pasas con un toque de miel”, explica Ángel Pedra, presidente de los Amics del Bacallà y natural del municipio de la Noguera que acoge la presa. “Pensando en la celebración del aniversario de los 100 años de esta infraestructura, nos animamos a buscar una comida que fuera típica en aquella época. El bacalao salado, gracias a su conservación, siempre ha estado presente en el recetario tradicional leridano. Asimismo, la cebolla, las pasas o el vino eran ingredientes habituales de las ollas durante todo el año “detalla el gastrónomo leridano.
Con motivo de la presentación del plato, el restaurante Can Pere de Camarasa ha preparado un menú con el bacalao como protagonista que se abrirá con diferentes aperitivos y entrantes como Coca de recapte con bacalao; Croquetas de bacalao, Pata de pulpo y Carpaccio de bacalao. El Arroz caldoso con bacalao será el primero de los platos principales y antesala del Bacalao del Centenario. A la hora de los postres, la repostería de la casa dará el punto dulce final de esta degustación. Los vinos de la bodega de Balaguer Costers del Sió (DO Costers del Segre, subzona Artesa) maridarán este singular menú.
Jornada cultural en torno a la presa
Con motivo del apadrinamiento del Bacalao del Centenario, los Amics del Bacallà han organizado para el sábado, día 6 de octubre, una jornada cultural que incluye el traslado en autocar desde Lleida y una visita guiada por la historiadora Dolors Domingo.
Así durante la mañana, según dice el programa, se visitarán “los lugares más emblemáticos que existieron en tiempos de las obras de la presa, para terminar la visita a la central donde se pasará una filmación de cómo hicieron las obras”.
Después de la comida, el programa se cerrará con la charla “La huelga de la Canadiense comenzó en Camarasa” a cargo del profesor y escritor, José Varela, también miembro de la sociedad gastronómica.
[:]