El Tortell de Reis es va exportar des de Catalunya, cap a la resta d’Espanya i Amèrica Llatina. Però encara no és clar si arriba de França o si va ser la cuina francesa la que es va contagiar, via la Provença, de la tradició de catalana.
Actualment a França trobem dues tradicions diferents de tortell amb premi pel dia de Reis, el Gâteau des Rois, a la zona nord del país, i el Galette des Rois, al sud. El tortell català és com la Galette, mentre que el Gâteau des Rois és més com una empanada de pasta fullada farcida de crema o un pastís, sempre amb regal sorpresa. Per la sevapart, el Bolo de Rei de Portugal, sembla més relacionat amb aquest tipus de rebosteria del Nord de França. El que sembla que és senyal de la convivència dels dos tipus de dolç durant algun període de la història.
Des del punt de vista tradicional i cultural, el Tortell de Reis (una corona de bescuit amb joies de fruita incrustades) recorda la Corona d’Adveniment típica de Nadal, símbol cristià amb el que s’espera l’arribada de Jesús.
Aquesta, també es considera una tradició cristiana heretada i adaptada del costum romà de celebrar l’arribada dels dies més llargs després del solstici d’hivern amb les Saturnals, setmanes celebrades amb la representació de la Corona de Saturn.
Actualmente en Francia encontramos dos tradiciones diferentes de “tortell” con premio para el día de Reyes, el Gâteau des Rois, en la zona norte del país, y el Galette des Rois, al sur. El “tortell” catalán es como la Galette, mientras que el Gâteau des Rois es más como una empanada de hojaldre relleno de crema o un pastel, siempre con regalo sorpresa. Por la su parte, el Bolo de Rey de Portugal, parece más relacionado con este tipo de repostería norteña de Francia. El que parece ser señal de la convivencia de los dos tipos de dulce durante algún periodo de la historia.
Desde el punto de vista tradicional y cultural, el “Tortell de Reis” (una corona de bizcocho con joyas de fruta incrustadas) recuerda la Corona de Advenimiento típica de Nadal, símbolo cristiano con el que se espera la llegada de Jesús.
Ésta, también se considera una tradición cristiana heredada y adaptada de la costumbre romana de celebrar la llegada de los días más largos después del solsticio de invierno con las Saturnales, semanas celebradas con la representación de la Corona de Saturno.
Sopar d’Ortiz i Gimena de producte local amb recepta asiàtica
Amb els xefs de l’Antic Forn de Cervera i L’Espurna de Lleida Sergi Ortiz, xef de l’Antic Forn de Cervera, i Jesús Gimena de L’Espurna