[:ca]Tomàs Cusiné assumeix la presidència de la DO Costers del Segre
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Costers del Segre es va reunir el dimarts 18 de desembre per anomenar a Tomàs Cusiné com a nou president fins a les eleccions vinents el mes de maig. Cusiné cobria així la baixa del seu antecessor Xavier Farré que ha sortit del Consell que presidia després de perdre la vinculació amb Raimat, celler al qual representava. Cusiné es pren aquests mesos com un temps de tràmit per a parlar amb tothom i veure de quina manera “hem de buscar pensaments comuns entre cellers molt diferents”.
Tots els membres del Consell Regulador van donar suport a Tomàs Cusiné, únic candidat a rellevar a Farré durant aquests mesos; i ara el nou president vol obrir una roda de converses amb cellers petits, mitjans i grans per saber què pensen. “La DO ha de donar suport als elaboradors petits, sense deixar de banda els mitjans, grans i el mateix Raimat, que tot sol ja suposa el 50% de les poc més de 4.000 hectàrees de la denominació lleidatana, i ha d’anomenar un altre representant al Consell, tot i que com a viticultor, ja figura el seu director”, manifesta Cusiné. “En alguns punts serà difícil equilibrar els interessos, però en altres hem de fer possible l’acord pel bé de tots”, puntualitza. Tomàs insisteix en el fet que “de moment faré de president i parlaré amb tothom de cara a fer equip. Si em veig amb suport, la idea és presentar-me a les eleccions vinents”.
Entre els objectius de promoció i projecció de la denominació, el nou president destaca que cal “promoure el consum del vi lleidatà a la província, així com fomentar la cultura del vi entre els restaurants de la demarcació”.
Pel que fa a les varietats de raïm, el territori continua buscant quines han de ser les varietats que dotin d’una major identitat comuna, mentre continuen aprovant l’ús de nous raïms com el Gonfaus (varietat ancestral que el celler Purgatori de Torres ha recuperat a la finca l’Aranyó a les Garrigues) o el Trobat.
Respecte a les varietats blanques, els cellers aposten pel Macabeu (que té els principals defensors en el grup Castell el Remei, Tomàs Cusiné i Cérvoles), la Chardonnay, forana però, la varietat blanca de més implantació i per la qual més va apostar al seu dia Raimat; o la Garnatxa Blanca, varietat present a tota l’àrea mediterrània i que cada vegada està més present als vins lleidatans.
Tomàs Cusiné, actual propietari de Castell del Remei, Cérvoles Celler, Tomàs Cusiné i Cara Nord Celler, tres dels quatre cellers pertanyents a la DO Costers del Segre, té una llarga trajectòria com a cellerer i també com a membre de l’òrgan de govern de la Denominació d’Origen; i compatibilitzarà la nova presidència amb la de la Ruta del Vi de Lleida-DO Costers del Segre, que ostenta des de la seva constitució.[:es]Tomás Cusiné asume la presidencia de la DO Costers del Segre
El Consejo Regulador de la Denominación de Origen Costers del Segre se reunió el martes 18 de diciembre para nombrar a Tomás Cusiné como nuevo presidente hasta las próximas elecciones el mes de mayo. Cusiné cubría así la baja de su antecesor Xavier Farré que ha salido del Consejo que presidía tras perder la vinculación con Raimat, bodega a la que representaba.
Cusiné se toma estos meses como un tiempo de trámite para hablar con todo el mundo y ver de qué manera “debemos buscar pensamientos comunes entre bodegas muy diferentes”.Todos los miembros del Consejo Regulador apoyaron a Tomàs Cusiné, único candidato a relevar a Farré durante estos meses; y ahora el nuevo presidente quiere abrir una rueda de conversaciones con bodegas pequeñas, medianas y grandes para saber qué piensan. “La DO debe apoyar a los elaboradores pequeños, sin dejar de lado los medios, grandes y el mismo Raimat, que solo ya supone el 50% de las poco más de 4.000 hectáreas de la denominación leridana, y debe nombrar un otro representante en el Consejo, aunque como viticultor, ya figura su director”, manifiesta Cusiné. “En algunos puntos será difícil equilibrar los intereses, pero en otras tenemos que hacer posible el acuerdo por el bien de todos”, puntualiza. Tomás insiste en que “de momento haré de presidente y hablaré con todos de cara a hacer equipo. Si me veo con apoyo, la idea es presentarme a las próximas elecciones “.
Entre los objetivos de promoción y proyección de la denominación, el nuevo presidente destaca que hay que “promover el consumo del vino leridano en la provincia, así como fomentar la cultura del vino entre los restaurantes de la demarcación”.
En cuanto a las variedades de uva, el territorio sigue buscando cuáles deben ser las variedades que doten de una mayor identidad común, mientras continúan aprobando el uso de nuevas uvas como el Gonfaus (variedad ancestral que la bodega Purgatorio de Torres ha recuperado en la finca Aranyó a las Garrigues) o el Trobat.
Respecto a las variedades blancas, las bodegas apuestan por el Macabeo (que tiene los principales defensores en el grupo Castell del Remei, Tomàs Cusiné y Cérvoles), la Chardonnay, foránea pero, la variedad blanca de más implantación y por la que más apostó a su día Raimat; o la Garnacha Blanca, variedad presente en toda el área mediterránea y que cada vez está más presente en los vinos leridanos.
Tomàs Cusiné, actual propietario de Castell del Remei, Cérvoles Celler, Tomàs Cusiné y Cara Nord Bodega, tres de las cuatro bodegas pertenecientes a la DO Costers del Segre, tiene una larga trayectoria como bodeguero y también como miembro del órgano de gobierno de la Denominación de Origen; y compatibilizará la nueva presidencia con la de la Ruta del Vino de Lleida-DO Costers del Segre, que ostenta desde su constitución.[:]