Satisfacció dels representants de les Denominacions d’Origen del vi i de l’INCAVI per la decisió del Parlament Europeu que finalment demanarà que les etiquetes de vi tinguin una recomanació de consum moderat i responsable enlloc de l’advertiment sanitari que alertaria que el consum d’alcohol pot ser un factor de risc pel desenvolupament del càncer, advertiment que l’Informe sobre l’estratègia europea contra el càncer proposava.
Les DO i l’INCAVI, en el marc de la cogovernança del sistema de DO de Catalunya, es reuneix periòdicament per avançar i coordinar polítiques en pro al sector del vitivinícola al nostre país. En la sessió d’avui s’ha posat de manifest la voluntat de seguir treballant de forma conjunta per vetllar per un consum moderat i responsable del vi i per preservar la seva cultura. “Defensem el consum moderat i responsable de vi, que forma part d’un estil de vida propi dins d’una dieta equilibrada, sostenible i valorada com és la Dieta Mediterrània, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO”, afirma la directora Alba Balcells. I afegeix que “el conreu de la vinya permet l’arrelament i la vida a en gran part de comarques del nostre país”.
L’INCAVI i el Departament d’Alimentació, Acció Climàtica i Agenda Rural ja va traslladar a Europa el seu posicionament defensant que no es pot associar de forma directa el consum de vi amb elements propis precursors de malalties sense posar-ho en relació amb un context de consum moderat i que, vincular el vi i la seva cultura amb l’alcohol, sense cap altre factor, resultava incorrecte i injustificable.
Denominacions d’Origen dinàmiques i aposta per la recuperació de varietats autòctones
En la reunió de treball també s’ha fet balanç de les darreres modificacions dels plecs de condicions de les Denominacions d’Origen, canvis en les normes per adaptar-se a les noves realitats i necessitats del sector. Algunes de les modificacions tramitades per l’INCAVI aquests darrers mesos van en la línia de la millora de l’etiquetatge, les zonificacions com a la DOQ Priorat i Penedès i la incorporació de noves varietats, especialment les recuperades o ancestrals com la garnatxa peluda i gonfaus a la DO Costers del Segre, garró/mandó i querol a la DO Conca de Barberà i Carinyena Blanca a la DO Empordà.
Les Denominacions d’Origen al Programa INCAVI Horitzó 2025
L’INCAVI està treballant en el Programa INCAVI Horitzó 2025, una iniciativa participativa per definir i posar en marxa les grans línies d’actuació de l’INCAVI pels propers tres anys. Durant la trobada, els representants de les DO han participat en un focus grup amb l’objectiu d’analitzar els canvis rellevants de l’entorn i encarar el futur de la institució. En els propers dos mesos es presentarà el resultat d’aquesta eina que ha comptat amb la participació de l’equip de l’INCAVI, d’experts i de responsables del sector, amb una dinàmica d’escolta i de treball conjunt entre el sector públic i privat que es mantindrà també en els propers anys.