L’Olivera V89 de la Cooperativa L’Olivera, Millor Blanc amb Criança i Millor Monovarietal de Macabeu
Cérvoles Estrats 2019, del celler Cérvoles de la Pobla de Cérvoles, és el millor vi de la DO Costers del Segre d’aquest 2022. El guanyador es va anunciar ahir vespre al Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida, en l’acte de lliurament de premis d’aquest Primer Concurs de Vins DO Costers del Segre que s’ha organitzat amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la coordinació tècnica dels Premis Vinari. A més d’aquest premi, es van lliurar també altres guardons a les categories Vi Blanc Jove, Vi Blanc Criança, Vi Rosat, Vi Negre Jove, Vi Negre Criança, Vi Escumós, Millor Macabeu, que varen ser decidits el passat dilluns per un grup de professionals amb la realització d’un tast a cegues d’un centenar de vins a la Seu Vella.
Pel que fa al Premi al Millor Negre amb Criança, en aquesta primera edició, ha recaigut també en el Cérvoles 2019. En aquesta categoria, la medalla de plata ha estat pel Saó Expressiu 2019 del Celler Mas Blanch i Jové, també de la Pobla de Cérvoles, i el bronze pel vi Raimat El Molí 2018 del celler Raimat de Lleida.
En categoria Millor Blanc amb Criança, el guanyador és L’Olivera V89 de la Cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges. La medalla de plata ha estat pel vi Saó Blanc 2021 del Celler Mas Blanch i Jové i, el bronze, pel Roc de Foc 2014 del Celler Clos Pons de l’Albagés. Precisament el vi L’Olivera V89 és també el guanyador del premi al Millor Monovarietal de Macabeu. Un premi especial per aquesta varietat que l’organització justifica “perquè el raïm macabeu és una de les varietats blanques més plantades del territori i és una varietat cent per cent autòctona, perfectament adaptada al territori i que dona com a resultat vins excepcionals i que garanteixen aquesta singularització i definició d’aquesta regió al món”.
El premi al Millor Vi Negre Jove ha recaigut en el Petit de Sanui Negre 2020 del Celler de Sanui de Lleida. El Siós Nature 2021 de Costers del Sió de Balaguer ha estat medalla de plata; i el Sot Neral Syrah 2021 del celler Carviresa de Tàrrega, medalla de bronze en aquesta categoria.
En relació amb el Millor Vi Blanc Jove, el guanyador és l’Espurlent 2021 del celler El Vinyer de Fígols de Tremp. La segona posició en aquesta categoria ha estat pel Celistia Blanc 2021 del celler Costers del Sió, mentre que el Petit Saó Blanc 2021 de Mas Blanch i Jové ha estat el tercer classificat.
El Cristiari Rosat 2021 del celler Vall de Baldomar del municipi de Baldomar (Artesa de Segre) ha estat triat com a Millor Vi Rosat. En aquesta categoria, la plata és pel Sot Neral Garnatxa 2022 del celler Carviresa de Tàrrega i, el bronze, pel vi Vola Vola Papallona 2021 del celler Mas Ramoneda d’Artesa de Segre.
Finalment, el Gualech Reserva Especial 2017, del celler Analec de Nalec (Urgell), s’ha endut el premi al Millor Vi Escumós de la DO Costers del Segre 2022.
Premi a la Millor Iniciativa Sostenible
El celler Raimat de Lleida s’endú aquest premi “per dur a terme pràctiques com el reg eficient amb font d’aigua pròpia i reg per gravetat. També per realitzar una viticultura de precisió mitjançant teledetecció, o fer millores en la biodiversitat de les vinyes amb coberta vegetal, entre altres coses”. Així ho han manifestat els organitzadors del certamen que valorat les diverses certificacions oficials que té aquest celler com els segells ecològic i de producció integrada o el Wineris for Climate Protection. Cal recordar que celler Raimat compta amb més de 700 hectàrees sostenibles i ecològiques, i té més d’un centenar d’espècies de flora i fauna. A més, fa una aposta ferma, des de fa temps, per la producció ecològica que pretén que arribi al 100%.
Aquest premi s’emmarca en la línia d’actuació de la DO Costers del Segre que és pionera a l’estat espanyol en desenvolupar un programa propi de sostenibilitat. En aquest sentit, des de la denominació d’origen lleidatana es creen, defensen i promouen pràctiques de prevenció dels recursos que garanteixin una bona salut ambiental, viabilitat econòmica i responsabilitat social. Una manera de fer que pensa en un futur on el sector vitivinícola pugui continuar sent un pilar econòmic i social important en el territori i, sobretot, perquè es pugui garantir un relleu generacional amb garanties.