Tast històric de tots els vins guanyadors dels Premis Vinari a Vins i Licors Grau
Els Premis Vinari han celebrat enguany la desena edició. Deu anys premiant i reconeixent els vins de Catalunya, donant veu i fent d’altaveu d’aquest sector econòmic, social i de gran potencial territorial. “I acompanyant el creixement que ha consolidat el vi català en aquests darrers deu anys“, com apuntava l’editor del Grup El Món Salvador Cot.
Han estat paraules amb què es donava la benvinguda a una jornada molt especial i històrica vinculada amb els deu anys del concurs. Aquest dimarts 13 de desembre s’han pogut gaudir, comentar i compartir en un mateix tast tots els vins que han obtingut la màxima puntuació en cadascuna de les edicions celebrades. Des de 2013, que va coronar la Garnatxa Solera del celler Mas Llunes de l’Empordà, fins el Cabrida 2020 que ha rebut el premi a millor vi de l’any en l’última edició de 2022. Han estat, en alguns casos, ampolles recuperades dels cementiris dels cellers, ja que s’han pogut tastar amb l’anyada que en el seu moment va esdevenir la premiada.
Al final de la jornada, els mateixos cellers han votat en secret quin és el vi de la dècada, el que més els ha agradat. I el guanyador ha estat el Mas de la Rosa 2013 del celler Vall Llach.
“Hem trencat tòpics”
Ramon Roset, director dels Premis Vinari, apuntava que amb aquest tast “es tanca una etapa”, una dècada de vida, però alhora “dona perspectiva per mirar endavant amb la il·lusió intacta de quan el concurs de vins va iniciar a escriure capítols de la seva història”. Roset també ha agraït la implicació i generositat dels cellers, sumant-se avui a aquesta proposta, i ha insistit en el fet que el tast a cegues és el màxim garant la rigorositat del concurs.
Els resultats, afegia, en algun cas “han permès trencar molts tòpics“. I ho deia en referència al fet, per exemple, que en la primera edició el vi guanyador fou un dolç, que el millor de 2014 fou un vi negre de la Terra Alta, malgrat que la seva varietat estrella és la garnatxa blanca; i que al Penedès, terra de xarel·los, el gran or va ser un vi negre de garnatxa.
Sigui com sigui, deia l’actual director del concurs, “els Premis Vinari han aconseguit, al llarg d’aquest viatge, el reconeixement i el respecte dels mateixos elaboradors, dels consumidors i del conjunt del món del vi”, a més a més que han esdevingut un motiu més de compra per al consumidor i amant d’aquests productes.
Els 10 vins
Durant la jornada s’han pogut tastar aquests vins, en el següent ordre.
• Cèrvoles Blanc 2016. Cérvoles Celler (DO Costers del Segre)
Un cupatge de macabeu de vinyes velles i chardonnay, que fa fermentació i criança
en foudre de roure francès i que surt al mercat després de fer una criança d’entre sis i vuit mesos. A la Pobla de Cérvoles.
• Cabrida 2020. Celler de Capçanes (DO Montsant)
El nom de Cabrida rememora les cabres hispàniques que durant anys van devastar finques abandonades de la zona del Priorat. Es tracta d’un monovarietal de garnatxa negra nascut en vinyes velles i que fa criança de 12 mesos en foudre de 3000 litres. A Capçanes.
• Purgatori 2017. Família Torres (DO Costers del Segre)
Un homenatge als primers monjos que ja feien vi al celler fa molts anys. Es tracta d’un cupatge de garnatxa i carinyena que fa criança d’entre 15 i 18 mesos abans de sortir al mercat. A Juneda.
• Ferrer Bobet 2016. Celler Ferrer Bobet (DOQ Priorat)
Cupatge de carinyena, garnatxa negra, sirà i cabernet sauvignon nascut en terres prioratines plantades en terrasses i costers de llicorella als voltants de Porrera. Fa criança en botes de roure francès durant 12 mesos.
• Finca Butarós 2014. Celler Mas Llunes (DO Empordà)
Cupatge de carinyena (60%) i garnatxa negra (40%) que envelleix durant un any en botes de roure francès, i surt al mercat passats 3 anys en ampolla. Neix d’una vinya plantada a finals del segle XIX en terrenys pissarrosos. A Garriguella.
• Turó de les Abelles 2013. Finca Viladellops (DO Penedès).
Cupatge de garnatxa negra (90%) i sirà (10%) procedent de vinyes del Massís del Garraf, nascudes sobre terrenys calcaris i amb presència de fòssils marins. A Viladellops.
• Mas de la Rosa 2013. Celler Vall Llach (DOQ Priorat)
Un monovarietal de carinyena negra nascut en una finca de pendents impossibles, de llicorella adusta i insolació reverberant del sud. Fa criança en bota de roure amb torrat lleuger durant uns 16 mesos. És un Vi de Finca Qualificada. A Porrera.
• Mil·lennium 2011, del Celler Clua (DO Terra Alta)
Cupatge de garnatxa negra (65%), cabernet sauvignon (20%) i sirà (15%). Neix de sòls argilencs i calcaris, tradicionals de la Terra Alta i molt pobres en matèria orgànica. Surt al mercat després de fer una criança de 12 mesos en roure francès, i d’un any en ampolla. A Vilalba dels Arcs.
• Vd’1.16. Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)
Monovarietal de carinyena negra de les finques de la Vinya de l’Avi i el Roqué, sobre sòls de pissarra. Envelleix durant 16 mesos en botes de roure francès i s’embotella sense clarificar ni filtrar. A Capmany.
• Garnatxa Solera. Celler Mas Llunes (DO Empordà)
Vi dolç elaborat amb garnatxa dolça que s’elabora de manera tradicional amb maceració prefermentativa del most amb les pells del raïm. Fermenta amb llevats autòctons.
Tots aquests vins es poden aconseguir amb un sol clic a través de la botiga física o en línia de Vins i Licors Grau.