Gemma Plaza Teixidó: ‘El vi és una manera d’expressar i conèixer el territori’

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

_DSC9362

L’enòloga de Castell de Remei tanca el cicle ‘d’vines 2023

L’enòloga del grup Castell del Remei (DO Costers del Segre), Gemma Plaza va tancar ahir dijous, dia 30 de març, el cicle “d’vines. Maridatges amb enòlogues i Vinyerones de Lleida”, al restaurant L’Espurna de Lleida. Un cicle que s’atansa al sector del vi amb perspectiva de gènere i vol donar visibilitat a totes les dones que donen valor en aquest àmbit. En aquest sentit, Plaza destacà que “fer vi és elaborar un producte “atractiu”, que dona plaer. I el sector vitivinícola ha ajudat a donar valor al paper que ha tingut sempre la dona en el món de la terra, directa o indirectament”. 

L’enòloga Gemma Plaza

Enginyera tècnica agrícola i llicenciada en Enologia, Gemma Plaza és la directora tècnica i enòloga del celler Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), empresa de la qual forma part des de la seva fundació el 2004. Plaza fa la seva primera verema i treballs a la vinya al celler experimental de la Universitat Rovira i Virgili el 2002. I l’any següent ja va participar en les tasques de camp i verema del Castell del Remei. Amb el temps, l’enòloga lleidatana també ha assumit la direcció tècnica dels altres cellers del grup Castell del Remei: Cérvoles i Cara Nord, aquest darrer a la Conca de Barberà.

Plaza, Cerdà, Gimena i Mensouri

El xef de L’Espurna, Jesús Gimena, proposà un menú que obrí amb ‘Orelleta especiada i Croqueta de conill en escabetx’ que Plaza maridà amb el Vilosell 2020 de Tomàs Cusiné. Un vi negre amb raïms d’ull de llebre, syrah i garnatxa. 

‘Croqueta de conill en escabetx’ maridat amb el Vilosell 2020 de Tomàs Cusiné

Als entrants, l’enòloga lleidatana presentà el vi blanc Auzells 2021, també del celler del Vilosell i fruit d’un cupatge de cinc varietats com són macabeu, riesling, sauvignon blanc, chardonnay o albarinyo; i que casà amb les notes salades i cítriques de l’’Esqueixada de bacallà inspirada en un ‘cebiche’.

‘Esqueixada de bacallà inspirada en un ‘cebiche’ combinat amb l’Auzells 2021

El ‘Corball amb paisatge de l’Horta de Lleida’ va estar acompanyat per l’Oda Blanc 2021 de Castell del Remei, un vi elaborat amb la varietat tradicional macabeu i una part de la internacional chardonnay i que compta amb una criança de set mesos en roure.

‘Corball amb paisatge de l’Horta de Lleida’ acompanyat de l’Oda Blanc 2021 de Castell del Remei

Plaza va reservar el vi referent del celler, Castell del Remei 1780 anyada 2018, pel ‘Timbal de Xai rostit amb trinxat de col i patata’. Un vi de cupatge de cabernet, ull de llebre, garnatxa, i merlot amb 18 mesos criança en roure i altres 24 en ampolla. Un vi que recorda la referència a Bourdeus que va inspirar el celler a finals del segle XIX i que harmonitza a la perfecció amb rostits com e que proposa Gimena.

Castell del Remei 1780 anyada 2018, pel ‘Timbal de Xai rostit amb trinxat de col i patata’

Per la part dolça del meú, Plaza i Gimena van reservar un joc de maridatge entre una versió de maduixes amb nata i el vi Cérvoles Garnatxa 2021. Un vi jove afinat en tina de roure de 4.000 litres i que després de la fermentació malolàctica dona notes de iogut de maduixa i fruites roges. Tot un original punt de trobada entre el vi i el plat.

‘Versió de maduixes amb nata’ i el vi Cérvoles Garnatxa 2021

L’enòloga de Castell del Remei va substituir l’Eva Bonet del celler Comalats que, per raons personals sobrevingudes, no va poder acudir a la cita, i queda convocada per la propera edició 2024, segons van explicar des de Como Pomona, organitzadors de l’activitat.

La campanya compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Vi i la Vinya; la DO Costers del Segre; l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida; i Turisme de Lleida de l’Ajuntament de Lleida.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats