L’INCAVI presenta el cas d’èxit de la Malvasia de Sitges al congrés anual de l’American Society for Enology and Viticulture

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

ASEV01

En el marc del pla #HoritzóINCAVI2025 i del programa de recerca aplicada #Oenotria-INCAVI2030 una de les línies prioritàries és la recuperació de varietats patrimonials catalanes


L’assistència al congrés de l’ASEV també ha servit per mantenir reunions amb experts de la Universitat UC Davis i la Universitat de Washington amb l’objectiu d’establir col·laboracions en estratègies d’adaptació de la viticultura al canvi climàtic

La directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, i l’investigador de l’INCAVI, Enric Bartra, han assistit al congrés anual de l’American Society for Enology and Viticulture (ASEV), un referent mundial pel que fa la recerca i millora de la qualitat de la vinya i el vi, que se celebra enguany a Napa Valley (California). L’INCAVI, concretament, ha estat seleccionat per presentar-hi un treball exclusiu de recuperació de la varietat de raïm malvasia de Sitges.


El projecte de la malvasia de Sitges, no és només un projecte de recuperació d’una varietat. És una varietat patrimonial molt reconeguda que s’ha adaptat al canvi climàtic i forma part d’una de les línies prioritàries de recerca de l’INCAVI definides en el marc de l’estratègia #HoritzóINCAVI2025, que permet plantejar adaptacions al canvi climàtic a partir d’una varietat pròpia i fer créixer el nostre patrimoni vitivinícola. En els últims anys hi ha una quarantena de cellers que l’han plantat i això significa un centenar d’hectàrees noves. Del parell d’hectàrees que hi va arribar a haver només, actualment hi ha 123 hectàrees plantades de malvasia de Sitges i en creixement. Aquesta varietat, malgrat que és una varietat de complex conreu, manté una bona acidesa, un pH baix i bons aromes en unes condicions de temperatures altes, d’aquí que sigui una bona aliada de la vinya amb el canvi climàtic.

Recerca per incrementar el valor dels vins catalans i la seva adaptació al canvi climàtic

Aquesta recuperació de la varietat malvasia de Sitges forma part de la línia de treball de recuperació i caracterització ecofisiològica i agronòmica de varietats patrimonials o en perill de desaparició. Aquesta línia té per objectiu aportar solucions al sector per enriquir i potenciar la personalitat dels nostres terrers, aprofundint en la singularitat dels nostres vins, i en aquest cas, contribuint a l’adaptació al canvi climàtic. Recerca que s’emmarca en una de les peces cabdals de l’estratègia #HoritzóINCAVI2025 i que té com a principal missió incorporar valor afegit en R+D a les pràctiques agronòmiques i enològiques.

Línies de col·laboració obertes amb les universitats UC Davis i Washington

La Vall de Napa, una de les zones vitivinícoles més prestigioses del nou món, comparteix en gran part el clima mediterrani amb Catalunya.

La viticultura que tenen implementada fa ús de tècniques de seguiment i modelització de la vinya (mapes de cultiu, teledetecció estat hídric de la planta, protecció davant dels cops de calor, digitalització, pràctiques culturals de maneig de la vinya, projeccions climàtiques, entre d’altres) que poden resultar, un cop adaptades a la nostra realitat, d’interès pels nostres viticultors. Aquestes línies de treball s’han tractat amb experts de les universitats UC Davis i Universitat de Washington.

Tots aquests treballs s’emmarquen també en l’aposta de l’INCAVI-DACC per la col·laboració i enfortiment de la recerca vitivinícola al servei del sector en l’aliança i4Vi.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats