Mateu Blanch ret homenatge al patrimoni lleidatà amb una ‘torrija’

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

La nova elaboració del xef Mateu Blanch recull elements de la Seu Vella, el castell de Gardeny, l’IEI i l’església de Sant Martí

La Seu Vella ha acollit aquest avui dimecres, dia 23 d’octubre, la presentació de la “Torrija Lleidatana ”, unes postres creades pel xef Mateu Blanch amb la voluntat de ser “un dolç recordatori d’alguns dels elements patrimonials més emblemàtics de la nostra ciutat”. En concret, l’elaboració incorpora elements de la Seu Vella (els pinacles del campanar), el castell de Gardeny (la creu templera), l’IEI (la forma quadrada de l’edifici) i l’església de Sant Martí (una campana). La presentació ha comptat amb la presència d’una quarantena de persones, incloses autoritats i professionals del món de la restauració. 

Pilar Bosch, regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, ha destacat la importància de potenciar “monuments que són emblemes de la ciutat, plasmats en elaboracions fetes amb molta sensibilitat i amb ingredients de proximitat de Lleida”, i ha afegit que “celebrem que des de la gastronomia hi hagi aquestes iniciatives que mostren la nostra ciutat”.

De la seva banda, Neus Brenuy, directora de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, ha valorat positivament “aquestes noves formes de cridar l’atenció del turisme mitjançant la gastronomia” i ha dit que “val la pena visitar aquesta ciutat pel que es pot veure i també pel que es pot menjar”.  

En el seu torn, Xixo Castaño, xef del restaurant Malena, ha lloat la capacitat creativa de Mateu Blanch, ja que “la diferència entre un cuiner i un bon xef és precisament la capacitat d’innovar”. Castaño ha afegit que “cal entendre el missatge quan el tastes, en aquest cas entendre la interacció entre gastronomia i patrimoni” i que “cal valorar que Mateu ha sabut posar la ciutat a la taula”.

La “Torrija Lleidatana” representa, segons Mateu Blanch, “una ruta monumental per la ciutat de Lleida, que inclouria el seu edifici més emblemàtic, la Seu Vella; dos excel·lents exemples de romànic religiós i gòtic civil, Sant Martí i l’antic Hospital de Santa Maria, i una magnífica construcció templera, el Castell de Gardeny, tot plegat, traduït en un conjunt de sabors i colors”. A més de la singularitat gastronòmica, Blanch considera que aquestes postres “contribueixen d’alguna manera a donar a conèixer el patrimoni de la ciutat entre els nostres clients”.

D’altra banda, i donat que l’any 2025 Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia, “aquesta iniciativa forma part de l’avantsala de l’esdeveniment, en el qual els cuiners de Lleida volem ser capdavanters amb propostes gastronòmiques de tot tipus”. Segons Blanch, “a més de ser el rebost de Catalunya, a les Terres de Lleida volem ser innovadors, tenim talent i esperit creatiu i, el que no és menys important, disposem de productes de primeríssima qualitat”.

Aquesta elaboració, una evolució de la tradicional “torrija” del xef del Caravista, està confeccionada amb una base quadrada de gofre-brioix caramel·litzat en honor a l’IEI, un escut amb creu templera en forma de bandera comestible, una galeta cruixent associada a una campana de Sant Martí, i un cruixent que simula la corona de la Seu Vella. Cal afegir que les postres es degusten en un plat que és un mapa que recrea la ruta dels quatre monuments.

Després de l’acte d’avui, Blanch incorpora aquestes postres a l’oferta gastronòmica del seu establiment, el Restaurant Caravista. Més endavant, és previst que creï noves elaboracions amb altres espais emblemàtics de la ciutat.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats