Del total de 56.200 ha de vinya de Catalunya, el 77% de la superfície està ocupada per varietats autòctones. Les principals son, per ordre d’importància, macabeu, xarel·lo, parellada, garnatxa, ull de llebre, carinyena, garnatxa blanca, trepat i moscatell d’Alexandria. I d’entre les minoritàries, les més plantades son la malvasia de Sitges, picapoll blanc, vinyater, picapoll negre, garró/mandó, i sumoll blanc. El ventall és molt gran i ho serà més en els propers anys.
L’Institut Català de la vinya i el vi (INCAVI) ha organitzat avui dijous, dia 28 de novembre, una jornada per explicar la feina de recuperació de varietats autòctones. Entre els projectes destacats dins de l’estratègia #HoritzóINCAVI2025 hi ha l’aposta per la identificació, preservació i l’oferiment al sector de forma més activa de varietats de vinya autòctones del país com a recurs per a diferenciar competitivament i contribuir a valoritzar les produccions de vins catalans. En definitiva, per donar resposta als principals reptes del sector: nous mercats, consumidors i la sostenibilitat completa que passa per avançar en la generació de més valor a les produccions catalanes.
El director de l’INCAVI, Joan Gené, ha destacat que “aquesta línia estratègica és un dels pilars fonamentals del Pla de R+D 2030 que l’INCAVI te en vigor. I és un dels exemples més exitosos de col·laboració entre l’Institut i tots els actors del sector per obtenir resultats aplicables de la recerca.”
Osona, territori de vinyes
El documental “Els arqueòlegs de la vinya. A la recerca de varietats autòctones” mostra el camí que segueixen els ceps localitzats pel fotògraf i aficionat al món del vi, Eugeni Ordeig, i en tot el viatge de documentació i anàlisi, fet amb l’Arxiu Episcopal de Vic i amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi. A Osona, Ripollès i el Lluçanès i una part de Collsacabra- Guilleries s’han identificat fins a 50 varietats de raïm diferents, de les quals només 22 han estat reconegudes.
Varietats datades d’entre el segle vuit i quinze, que mostren que el conreu de la vinya en aquestes terres va ser extens. Ara, aquestes varietats s’han recuperat i s’han plantat en parcel·les experimentals a l’espera de veure com evolucionen.
A Catalunya, en el marc del treball de prospecció i identificació de varietats de vinya, s’han trobat un número important de genotips únics, principalment a la zona prepirenaica.
En conjunt, s’han localitzat ceps de varietats probablement anteriors a la fil·loxera com són: aramón, batista/canaril, boval blanc, caixal de llop, cap negra, cua de moltó, cua tendre, cruixent, escañavella, esquitxagós, granacha, grech, juanench, malvasia roja, malvasia fumada, mansés, morate, morenillo, neral, palop, pampol girat, panser, picapolla moscada, picapoll vermell, punchó fort, rojal, roseta, sabaté negre, salsench, sant Jaume, tripó de gall, trobat, valencí, verdiell.
En aquest mateix projecte de R+D aplicada tenim identificats un gran nombre de ceps candidats a ser de varietats desconegudes actualment.