En el marc de la jornada Maldit Míldiu del Fòrum Xacolí de Biscaia
El sommelier Toni Albiol, director tècnic de l’enoteca Divins, ha dirigit aquest mes de desembre un tast de vins piwi i convencionals junt amb Iñaki Suárez, director tècnic, del Consell Regulador de la DO Getariako Txacolina, en el marc de la jornada Maldit Míldiu del Fòrum Xacolí de Biscaia. El Millor Sommelier de Catalunya i tercer d’Espanya 2023, i el tècnic basc van presentar el tast Piwi or not Piwi el dimarts, dia 3 de desembre, en el Museu del Txakoli amb una comparativa de quatre vins comercials i altres quatre experimentats elaborats amb raïm híbrid fruit de l’encreuament de varietats viníferes i silvestres, especialment resistents als fongs, i conegudes com a piwi (de l’alemany Pilzwiederstandsfähig, resistent als fongs).
El públic professional compost per cellerers, enòlegs, investigadors, viticultors i altres professionals del sector, va poder degustar varietats com Muscaris, Sauvignac, Cabernet Blanc o VB 912626. “Aquest tipus de ceps i altres com les autoritzades a Franca, també anomenades ‘super grapes’ (Artaban, Vidoc, Floralis o Voltis) ja han començat a sonar als àmbits vinícoles, en aquest cas a Euskadi”, explica Albiol.
La jornada, encarada al repte dels xacolís de Biscaia davant els fons, es va iniciar amb la ponència Estratègia fitosanitària a vinya, assaigs de la Diputació Foral de Biscaia, a càrrec d’Andoni Zabala de l’Estació de fructicultura de Zalla. Així com amb la presentació de José Ramón Lissarrague, Sara Aizpurua i Angel García de GIVITI, sobre els Avenços per a la comprensió del Mildiu, 2024.
Finalitzat el tast d’Albiol i Suárez es va organitzar una visita al Museu del Txakoli i es va cloure la trobada amb un còctel.