Lagravera certifica la producció biodinàmica

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

150702nEl celler Lagravera d’Alfarràs ha aconseguit aquesta primavera la certificació Demeter International. Una certificació que atorga aquest organisme alemany i que a Catalunya només tenen cinc cellers catalans, i menys de deu a l’Estat espanyol.
El respecte a la natura i als processos tradicionals, són valors en alça i en l’agricultura en general, i la viticultura en particular, es produeixen nombrosos avanços en aquest sentit. Un primer moviment va ser l’aposta per la producció integrada, no aplicar a la vinya cap tractament que no fos necessari i introduir mecanismes de lluita biològica contra les plagues. Després s’ha anat avançant en la producció ecològica, on la limitació de productes químics, podríem dir, és total. Però, en els darrers anys es torna a mirar cap a la tradició amb sentiments compartits de respecte i alguna part de romanticisme que busca en el passat una vida més saludable i natural. S’observa el ritme de la vida en el camp i es recorda que antigament, potser no fa tants anys, la natura marcava quin era el moment de cada maniobra. Segons les temporades, les llunes, els dies, el clima, el pagès sabia quan tocava plantar, esporgar, collir… Aquest respecte per la natura i la producció ecològica; el seguiment del calendari pagès tradicional per tenir en compte el ritme biològic a l’hora de treballar sobre la vinya; i el respecte del màxim d’ecosistemes al voltant de la vinya perquè el fruit d’aquesta sigui el més ric possible, s’entenen com els pilars bàsics del que denominem viticultura biodinàmica.

Segons expliquen responsables de l’empresa, “Lagravera s’ubica en un espai únic recuperat; treballa la natura, la fauna, la flora… i l’observa; entén les seves lleis per conèixer-la millor tenint en compte el sòl com a organisme viu i receptor. Aquesta és la relació amb la terra dels nous viticultors sensibles. Vins que reflecteixen amb total puresa la seva procedència. Transmetre paisatge mitjançant l’estudi i el retorn als orígens. Per això el celler familiar recull l’aigua de pluja, té plantat el seu propi jardí de fitoteràpia i treballa amb animals tot cercant l’equilibri de totes les formes de vida”.

Lagravera és membre de Terra de Garnatxes, associació sense ànim de lucre defensora de la varietat catalana i mediterrània per excel·lència que col·labora amb l’Associació Catalana de Sommeliers. Mitjançant els seus vins Ónra va elaborar el primer vi blanc monovarietal de garnatxa (en solera) de la DO Costers del Segre. Després de la recuperació d’unes vinyes místiques de 125 anys a Castelló de Farfanya en estudi conjunt amb l’INCAVI, ha fet el propi essent pioners també en un vi negre 100% garnatxa de nom La Pell.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats