[:ca]L’Escola d’Hoteleria i Turisme acompanya la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (Fecoll) en la promoció de la festa lleidatana, en el denominat Caragol Tour, des de fa catorze anys. Amb creativitat i entrega, professors i alumnes de l’escola renoven cada any els plats principals d’un menú inspirat en la tradició de la cuina del caragol de Lleida, amb més d’una llicència creativa que fa d’aquests àpats promocionals tota una experiència.
El concepte del menú és apropar la festa gastronòmica, la ciutat de Lleida i les comarques de la plana i el Pirineu al comensal, des de la gastronomia del caragol. Així, des dels aperitius fins a les postres, on la fruita de Lleida pren el relleu al gasteròpode de l’horta, el caragol és protagonista o guarniment dels diferents plats. A Madrid i Barcelona, places fixes al Caragol Tour, aquest any s’ha sumat Lloret de Mar, on la festa ha estat acollida per la família Clua, d’origen lleidatà, a l’Arrosseria de Fenals.
A les capitals espanyola i catalana, el grup Paradis –dels germans lleidatans Armando i Víctor Béjar– va ser l’amfitrió de les trobades al Paradis Madrid i Can Amat, respectivament.
Coca d’escalivada, caragols i llonganissa de poma; Coca de bolets amb formatge d’Aitona; Tàrtar de peus de porc i caragols; Paté de caragol amb allioli de pera; Croquetes de caragol i Bunyols de bacallà amb caragol confitat i sal negra, han estat els aperitius a peu dret que aquest 2017 han obert els diferents dinars acompanyats de cervesa San Miguel.
Una vegada a taula, uns caragols a la gormanda, servits en una llauna decorativa i dues salses (allioli i vinagreta), han estat els primers entrants d’aquesta temporada. Mentre que una cassola de caragols picants amb xocolata, ha estat la segona degustació caragolera.
La Catxipanda del Segrià (presentada en un compactat de costella, llonganissa i tomata) amb caragols confitats; i el Caneló de xai, farcit amb caragols, acompanyat de Parmentier de formatge i tirabecs de temporada; han estat els plats principals que han fet les delícies dels amics de la festa.
La pera va ser la protagonista de les postres amb un espectacular Semifred de pera Conference amb caramel i xocolata blanca. A la sobretaula amb el cafè i la nova ratafia de l’Aplec, els alumnes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida van elaborar Roques de xocolata i festucs, Cassoleta de peres al vi, Financier de préssec i Granados.
El menú, elaborat amb l’oli d’oliva arbequina verge extra de la Cooperativa d’El Soleràs, ha estat regat aquest 2017 amb els vins i caves Castell de Raimat Syrah (DO Costers del Segre) i Cava Rabetllat i Vidal (DO Cava).
Entre les singularitats de la pràctica escolar d’aquesta proposta gastronòmica destaca el fet que es tracta d’un menú que es cuina parcialment durant la setmana a l’escola. Una vegada és transportat, sense trencar la cadena de fred per Josep Vila de Mr. Plat d’Almatret –el col·laborador professional de la festa especialitzat en tastets i menús de gran format–, el menú es regenera per finalitzar la seva elaboració un dilluns als diferents espais que han acollit la festa lleidatana.
En definitiva, tota una pràctica que situa als alumnes de cuina i sala en una situació professional, que treuen amb nota alta.
[:es]La Escuela de Hostelería y Turismo acompaña a la Federación de Peñas del Aplec del Caracol (Fecoll) en la promoción de la fiesta leridana, en el denominado Caracol Tour, desde hace catorce años. Con creatividad y entrega, profesores y alumnos de la escuela renuevan cada año los platos principales de un menú inspirado en la tradición de la cocina del caracol de Lleida, con más de una licencia creativa que hace de estas comidas promocionales toda una experiencia.
El concepto del menú es acercar la fiesta gastronómica, la ciudad de Lleida y las comarcas de la plana y el Pirineo al comensal, desde la gastronomía del caracol. Así, desde los aperitivos hasta los postres, donde la fruta de Lleida toma el relevo al gasterópodo de la huerta, el caracol es protagonista o adorno de los diferentes platos. En Madrid y Barcelona, plazas fijas al Caracol Tour, este año se ha sumado Lloret de Mar, donde la fiesta ha sido acogida por la familia Clua, de origen leridano, en la Arrocería de Fenals.
En las capitales española y catalana, el grupo Paradis -de hermanos leridanos Armando y Víctor Béjar- fue el anfitrión de los encuentros en Paradis Madrid y Can Amat, respectivamente.
Coca de escalibada, caracoles y salchichón de manzana; Coca de setas con queso de Aitona; Tartar de pies de cerdo y caracoles; Paté de caracol con alioli de pera; Croquetas de caracol y Buñuelos de bacalao con caracol confitado y sal negra, han sido los aperitivos de pie que este 2017 han abierto los diferentes comidas acompañados de cerveza San Miguel.
Una vez en la mesa, unos caracoles a la gormanda, servidos en una “llauna” decorativa y dos salsas (alioli y vinagreta), han sido los primeros entrantes de esta temporada. Mientras que una cazuela de caracoles picantes con chocolate, ha sido la segunda degustación caracolera.
La Catxipanda del Segrià (presentada en un compactado de costilla, longaniza y tomate) con tornillos confitados; y el Canelón de cordero, relleno de caracoles, acompañado de Parmentier de queso y tirabeques de temporada; han sido los platos principales que han hecho las delicias de los amigos de la fiesta.
La pera fue la protagonista del postre con un espectacular Semifrío de pera Conference con caramelo y chocolate blanco. En la sobremesa con el café y la nueva ratafía del Aplec, los alumnos de la Escuela de Hostelería y Turismo de Lleida elaboraron Rocas de chocolate y pistachos, Cazuelita de peras al vino, Financier de melocotón y Granados.
El menú, elaborado con el aceite de oliva arbequina virgen extra de la Cooperativa de El Soleràs, ha sido regado este 2017 con los vinos y cavas Castell de Raimat Syrah (DO Costers del Segre) y Cava Rabetllat y Vidal (DO Cava).
Entre las singularidades de la práctica escolar de esta propuesta gastronómica destaca el hecho de que se trata de un menú que se cocina parcialmente durante la semana en la escuela. Una vez se transporta, sin romper la cadena de frío por Josep Vila de Mr. Plat de Almatret -el colaborador profesional de la fiesta especializado en degustaciones y menús de gran formato-, el menú se regenera para finalizar su elaboración un lunes en los diferentes espacios que han acogido la fiesta leridana.
En definitiva, toda una práctica que sitúa a los alumnos de cocina y sala en una situación profesional, que sacan con nota alta.