[:ca]Presenten sis projectes de vi i sidra arrelats al terrer de sis àrees diferents
Espontaneïtat, llibertat, innovació, altres maneres de fer… Els joves que s’incorporen al món del vi volen aportar quelcom diferent. Vinicia va convocar –dissabte 25 de novembre, en el seu Tast de les Estrelles– sis bodeguers que no es resignen a fer més del mateix i enceten nous projectes. Sempre arrelats als ceps, l’origen de tot.
Ricard Martínez, de Cava Rimart, va presentar l’Uvae (Sant Sadurní, DO Cava), un cupatge (Xarel·lo 60% i Chardonnay 40%) amb 90 mesos de guarda i amb un “remenat constant de les ampolles per busca la interactivitat amb les seves mares”. El resultat, més untuositat i densitat en un escumós molt vínic. Complex, amb notes de poma al forn, codonyat i pastisseria. “No creiem a emmascar el vi amb licors d’expedició”, explicà Ricard en defensar el Brut Nature com a manera de fer del celler.
Gerardo Méndez, de Bodegas Gerardo Méndez, va dirigir el tast del vi 100% Albarinyo DO Ferreiro, amb el vi Cepas Vellas 2016 (Meaño, DO Rias Baixas). Gerardo, que va representar el seu fill Manuel en aquesta trobada, va explicar com les seves vinyes velles de més 300 anys (en aquest moment va posar un toc d’humor a la presentació dient que “tinc un amic que em diu que cada vegada que ho dic els hi sumo 25 anys”), s’expressaven amb molta personalitat. A Meaño, “estem en una subzona de la Rias Baixas que és la que està més ficada dins el mar”, el treball de lies també es tradueix en una densitat i complexitat rica en aromes secundàries pròpies de la fusta, tot i que aquest vi ha passat de la seva fermentació en els dipòsits d’acer inoxidable a l’ampolla. Destacava també la mineralitat i punt salí en boca.
En Francesc Ferré, de Frisach (Cordera d’Ebre, DO Terra Alta), va portar una de les joies familiars, el Vernatxa Blanc 2016, elaborat 100% amb garnatxa blanca. Presentat pel Gregori Albareda de Vinicia com “un pagès del segle XXI amb xapo i Instagram”, Ferré va explicar la seva decidida aposta per la viticultura ecològica de les seves vinyes de més 80 anys, convençut que “la terra és molt agraïda si la tractes bé”. Una altra aposta nova de Frisach, tal com va explicar en Francesc, és tornar a fer el vi “a l’antiga”. El Vernatxa fermenta a les seves pròpies pells i, a mitja fermentació, “es passa mig any en bóta de 500 litres”, puntualitza el jove elaborador. El resultat, complexitat i originalitat d’una garnatxa que parla del terrer i omple la boca de manera directa, completa i persistent.
Procedent de Pedrosa de Duero (DO Ribera de Duero), el tast va comptar amb el jove Francisco Barona que, des de 2014, ja ha fet quatre campanyes del celler i vi que porta el seu nom. Barona va relatar, de forma amena i extensa, el seu periple formatiu que va començar en la Formació Professional de viticultura i enologia a Espanya, per fer-se tècnic superior, i posteriorment enòleg, a Bordeus. Després de vinificar a França, Califòrnia i Sud-àfrica, Francisco torna a casa, i mentre treballa per altres, es va fent amb 28 hectàrees de vinya. Fet amb Ull de Llebre (Tinto fino), el Francisco Barona porta un 20% de Garnatxa, Monestrell i el raïm blanc, Albillo, Amb dos hiverns en bóta de roure francès i un total de 18 mesos de criança, el resultat és un vi fresc, estructurat i rodó. Ric en fruita madura, es fa amable i d’entrada fàcil. En boca es fa complex i quan s’obre aporta nous aromes com cacau i cafè.
Marc Pérez, del celler Cims de Porrera (Porrera, DOQ Priorat) va presentar el Clàssic 2000, un cupatge de Carinyena i Garnatxa, “des del 2005 el fem 100 Carinyena”, explicà en Marc, que forma part de la reserva privada del celler. Amb 16 mesos de bóta de roure i altres més de 15 anys de guarda en ampolla. En Marc ens va presentar el Clàssic com un vi viu que, després de 17 anys, es manifestava fresc i ric en fruita. En Marc, amb el seu cosí Adrià, firmen vins com els reconeguts “Les Cousins”, referències que s’ha fet un nom i un lloc al mercat dels vins DO Priorat, diferents. Amb terrer i relat arrelat a la terra, però amb un concepte directe i fàcil que fet arribar el vi d’aquesta denominació a un públic molt ampli, amb un preu molt competitiu.
Tancant el tast, l’equip de Casa Badio i Vinicia que dirigeix Jordi Hortet, va apostar per Mikel Zapiain de Sagardoa Zapiain (Astigarraga, Guipúscoa) que va presentar la sidra de postres Bizi-Goxo. Elaborada amb poma Errezle (varietat de Reineta) de collita tardana, destaca pel seu sucre residual. Mikel va agrair la inclusió d’aquesta sidra en un tast de vins i puntualitzà que al celler familiar feia temps que es treballava la poma com si fos raïm.
Degustació de vins de Lleida i Àlaba
Al finalitzar el tast, els cellers de la DO Costers del Segre (Lagravera d’Alfarràs, Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles, i Terrer de Pallars de Figuerola d’Orcau), que participen –amb el seu distribuïdor Casa Badio i Como Pomona– en l’elaboració conjunta d’un vi solidari que veurà la llum en primavera, van oferir una degustació dels seus vins.
Per la seva banda Florentino Martínez Monje del celler Luberri d’Elciego (DOC Rioja, subzona Àlaba), també va presentar els seus vins entre els quals estaven els Luberri blanc i negre 2017.
Florentino Martínez Monje del celler Luberri d’Elciego[:es]Presentan seis proyectos de vino y sidra arraigados al terruño de seis áreas diferentes
Espontaneidad, libertad, innovación, otras maneras de hacer … Los jóvenes que se incorporan al mundo del vino quieren aportar algo diferente. Vinicia convocó -el sábado 25 de noviembre, en su Cata de las estrellas- a seis bodegueros que no se resignan a hacer más de lo mismo y empiezan nuevos proyectos. Siempre arraigados a las cepas, el origen de todo.
Ricard Martínez, de Cava Rimart, presentó el Uvae (Sant Sadurní, DO Cava), un coupage (Xarel·lo 60% y Chardonnay 40%) con 90 meses de guarda y con un “revuelto constante de las botellas para busca la interactividad con sus madres”. El resultado, más untuosidad y densidad en un espumoso muy vínico. Complejo, con notas de manzana al horno, membrillo y pastelería. “No creemos en enmascarar el vino con licores de expedición”, explicó Ricard en defender el Brut Nature como modo de hacer de la bodega.
Gerardo Méndez, de Bodegas Gerardo Méndez, dirigió la cata del vino 100% Albariño DO Ferreiro, con el vino Cepas Vellas 2016 (Meaño, DO Rías Baixas). Gerardo, que representó su hijo Manuel en este encuentro, explicó como sus viñas viejas de más 300 años (en ese momento puso un toque de humor a la presentación diciendo que “tengo un amigo que me dice que cada vez que lo digo les sumo 25 años”), se expresaban con mucha personalidad. En Meaño, “estamos en una subzona de la Rias Baixas que es la que está más metida en el mar”, el trabajo de lías también se traduce en una densidad y complejidad rica en aromas secundarios propios de la madera, aunque este vino ha pasado de su fermentación en los depósitos de acero inoxidable a la botella. Destacaba también la mineralidad y punto salino en boca.
Francisco Ferré, de Frisach (Cordera de Ebro, DO Terra Alta), llevó una de las joyas familiares, el Vernatxa Blanco 2016, elaborado 100% con garnacha blanca. Presentado por Gregorio Albareda de Vinicia como “un campo del siglo XXI con Xapo e Instagram”, Ferré explicó su decidida apuesta por la viticultura ecológica de sus viñedos de más 80 años, convencido de que “la tierra es muy agradecida si la tratas bien “. Otra apuesta nueva de Frisach, tal como explicó Francisco, es volver a hacer el vino “a la antigua”. El Vernatxa fermenta a sus propias pieles y, a media fermentación, “se pasa medio año en barrica de 500 litros”, puntualiza el joven elaborador. El resultado, complejidad y originalidad de una garnacha que habla del terruño y llena la boca de manera directa, completa y persistente.
Procedente de Pedrosa de Duero (DO Ribera de Duero), la cata contó con el joven Francisco Barona que, desde 2014, ya ha hecho cuatro campañas de la bodega y vino que lleva su nombre. Barona relató, de forma amena y extensa, su periplo formativo que comenzó en la Formación Profesional de viticultura y enología en España, para hacerse técnico superior, y posteriormente enólogo, en Burdeos. Después de vinificar en Francia, California y Sudáfrica, Francisco regresa a casa, y mientras trabaja para otros, se va haciendo con 28 hectáreas de viñedo. Hecho con Tempranillo (Tinto fino), el Francisco Barona lleva un 20% de Garnacha, Monastrell y la uva blanca, Albillo, Con dos inviernos en barrica de roble francés y un total de 18 meses de crianza, el resultado es un vino fresco, estructurado y redondo. Rico en fruta madura, se hace amable y de entrada fácil. En boca se hace complejo y cuando se abre aporta nuevos aromas como cacao y café.
Marco Pérez, de la bodega Cumbres de Porrera (Porrera, DOQ Priorat) presentó el Clásico 2000, un coupage de Cariñena y Garnacha, “desde 2005 la basura 100 Cariñena”, explicó Marcos, que forma parte de la reserva privada de la bodega. Con 16 meses de barrica de roble y otros más de 15 años de guarda en botella. Marcos nos presentó el Clásico como un vino vivo que, después de 17 años, se manifestaba fresco y rico en fruta. Marcos, con su primo Adrià, firman vinos como los reconocidos “Les Cousins”, referencias que se ha hecho un nombre y un lugar en el mercado de los vinos DO Priorat, diferentes. Con terruño y relato arraigado en la tierra, pero con un concepto directo y fácil que hecho llegar el vino de esta denominación a un público muy amplio, con un precio muy competitivo.
Cerrando la cata, el equipo de Casa Badio y Vinicia que dirige Jordi Hortet, apostó por Mikel Zapiain de Sagardoi Zapiain (Astigarraga, Guipúzcoa) que presentó la sidra de postres Bizi-Goxoa. Elaborada con manzana Errezle (variedad de Reineta) de cosecha tardía, destaca por su azúcar residual. Mikel agradeció la inclusión de esta sidra en una cata de vinos y puntualizó que en la bodega familiar hacía tiempo que se trabajaba la manzana como si fuera uva.
Degustación de vinos de Lleida y Álava
Al finalizar la cata, las bodegas de la DO Costers del Segre (Lagravera de Alfarràs, Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles, y Terrer de Pallars de Figuerola d’Orcau), que participan -con su distribuidor Casa Badio y Como Pomona- en la elaboración conjunta de un vino solidario que verá la luz en primavera, ofrecieron una degustación de sus vinos.
Por su parte Florentino Martínez Monje de la bodega Luberri de Elciego (DOC Rioja, subzona Álava), también presentó sus vinos entre los que estaban los Luberri blanco y negro 2017.
Florentino Martínez Monje de la bodega Luberri d’Elciego[:]