[:ca]Pagar 420.000 euros per dues bótes de vi amb 228 litres cada una per comercialitzar 600 ampolles de vi pot considerar-se un excés. Però, a la Borgonya, si és de Corton Clos du Roi, Baronne du Bay, i per una bona causa, la cosa canvia. Les dues “pièces des presidents” de la subhasta dels vins de “les Hospices de Beaune”, van ser adquirides pel Domaine Albert Bichot que envellirà aquest vi durant dos anys a la mateixa bóta i les embotellarà cap al 2019.
La 157a subhasta de vi d’Hospices de Beaune, celebrada el diumenge 19 de novembre a la localitat de la Borgonya, va ascendir a 13.529.301 euros, una nova xifra de rècord en la història d’aquesta venda benèfica.
En l’edició passada de 2016 les vendes només van ser de 8,4 milions; i va ser el 2015 quan es va aconseguir una anterior xifra màxima d’11,3 milions d’euros. La prestigiosa casa de subhastes Christie’s es trasllada des de París al cor de la Borgonya cada any per celebrar un esdeveniment que marca o orienta els preus dels vins de les diferents apel·lacions d’origen controlades (AOC) de la Borgonya.
Les dues “pièces des presidents” que va adquirir el grup de la Borgonya són una anècdota però, la tendència de la resta de la subhasta marca els preus que tindran els vins de Borgonya del 2017. El Domaine Hospices de Beaune va treure a la venda, un total de 787 bótes, 630 de vi negre Pinot Noir; i altres 157, de vi blanc Chardonnay. Totes aquestes corresponien a 50 “cuvées”: 33 de diferents vins negres i 17 de diferents vins blancs.
Deixant de banda les xifres, la gran novetat d’aquest any va ser la irrupció en l’ambient i tensió de les puges de diferents compradors de 18 països de 4 continents, via telefònica i internet.
Les tres entitats que rebran els 420.000 euros de les bótes presidencials són La Fundació Tara Expedicions, que va estar apadrinada per la dissenyadora i l’actriu, Agnès b i Julie Depardieu, respectivament; la Federació per a la Recerca del Cervell, amb Marc-Oliver Fogiel com a valedor; i la Fundació per a la Recerca contra l’Alzheimer, representada pel cantant Charles Aznavour.
François Poher, recentment nomenat director dels Hospices de Beaune, va comentar després de la primera subhasta sota el seu comandament dient: “Un lloc i un moment de molts contrastos: el soroll de la sala, l’alta tensió de l’ambient, la tradició i la modernitat del procés de la subhasta, l’expectació pels preus. La sala de subhastes, com a punt central d’atenció, recolzada per la multitud a l’aire lliure, seguint la venda en una gran pantalla, ens ha estimulat a tots”.
Agathe de Saint Ceran, especialista en vi de Christie’s Paris va dir: “El resultat més alt que s’ha aconseguit aquest any amb 13,5 milions d’euros; es deu a una gira de promoció extensa, com ara París, Londres, Xangai, Hong Kong, Tòquio, Los Angeles, Bordeus i Pequín. Aquesta gira també es va manifestar amb una forta oferta durant tota la subhasta de sis hores de comerç i col·leccionistes privats de 18 països diferents”. Mentre que el consultor de vins de la firma de subhastes, Jasper Morris, va puntualitzar que aquest rècord: “Ho devem en gran mesura al treball de Ludivine Griveau i el seu equip per produir vins d’alta qualitat com ara. Ha estat un plaer degustar aquest tipus d’excel·lència al llarg de 787 barrils que ha estat reflectida en la compra internacional que s’ha registrat”.
85% PRIMER I GRAN CRUS
El 85% del Domaine Hospices de Beaune es compon de Primer Crus i Gran Crus. Les vinyes es troben principalment al voltant de Beaune (Auxey-Duresses, Beaune, Meursault, Monthelie, Pommard, Pernand-Vergelesses, Chassagne-Montrachet, Savigny-les-Beaune, Volnay, Saint Romain i ara Santenay). Entre els diferents crus tobrem noms tan prestigiosos com Beaune Clos des Avaux Premier Cru, Corton Grand Cru, o Bâtard-Montrachet Grand Cru. Els Hospices de Beaune també posseeixen vinyes a la Cote de Nuits amb els Grands Crus Mazis-Chambertin i Clos de la Roche, o a les Maconnais amb les parcel·les de Pouilly-Fuissé. L’edat mitjana de les vinyes és d’uns 35 anys.
L’àrea de producció que gestionen els Hospicis és propera a 60 hectàrees, de les quals 50 s’utilitzen per Pinot Noir, la resta per a Chardonnay. Els cuvées són de vegades a partir de vinyes úniques, i de vegades el resultat de l’assemblatge harmònic de raïms procedents de diferents parcel·les. Aquesta és una singularitat del Domaine, que contribueix a la singularitat de la gamma de vins que ofereixen els Hospicis de Beaune.
El treball a la vinya és realitzat per 23 vinyaters, que treballen sota la direcció de Ludivine Griveau, enòloga, gerent, i com diuen a Beaune “régisseur du domaine” des de gener de 2015. Cada vinyater és responsable d’aproximadament 2,5 hectàrees de terra. Respecten el seu entorn i limiten la producció de les seves vinyes per tal d’expressar millor la tipicitat del terrer de cada parcel·la.
Des de 2008, gairebé tot el raïm s’ha produït sense l’ús de productes sintètics, i d’acord amb els mètodes de viticultura biològica. La collita es realitza a mà, el raïm es transporta en caixes petites al nou celler, on, des de 1994, es produeix l’elaboració dels vins.
El 2012 es van realitzar importants tasques de manteniment en el celler: taules de classificació modernitzades, sistema de control de temperatura per als dipòsits de fermentació; i, des del 2013, tots els raïms es traslladen a les bodegues per gravetat, fet que permeten el maneig del raïm amb menys manipulació, així com millora les seves característiques organolèptiques i el seu potencial al celler de cara a la vinificació.
INSTITUCIÓ DES DE 1443
Les Hospices de Beaune són una institució benèfica que data de 1443 quan el canceller del Ducat de Borgonya, Nicolas Rolin i la seva esposa, Guigonne de Salins van promoure la construcció d’un hospital a Beaune pels més desfavorits. Gent gran, malalts i pobres, en general, van gaudir d’un hospital que es va construir amb les donacions de diferents benefactors, propietats i vinyes que al llarg de la història han sumat fins a fer dels Hospices de Beaune un dels majors “domaines” de la Borgonya.
En l’actualitat, l’hospital històric és un museu que atreu milers de turistes cada any. Però els Hospices Civils de Beaune també compten amb moderns centres assistencials i hospitalaris que es financen amb la venda i subhasta, des de 1859, dels vins del celler. Fins i tot són solidaris amb altres projectes sense ànim de lucre i, des de 1945, personatges famosos del món de la política, les arts o les ciències apadrinen les “pièces des presidents”, una o dues bótes que se subhasten a benefici d’altres entitats diferents dels Hospices. La subhasta d’aquestes peces acostuma a ser les vendes més altes i les que generen més expectació.
Fotografies ©Hospices de Beaune, Christies
La 157a subasta de vino de les Hospices de Beaune, celebrada el domingo 19 de noviembre en la localidad de la Borgoña, ascendió a 13.529.301 euros, una nueva cifra de récord en la historia de esta venta benéfica.
En la edición pasada de 2016 las ventas sólo fueron de 8,4 millones; y fue en 2015 cuando se consiguió una anterior cifra máxima de 11,3 millones de euros. La prestigiosa casa de subastas Christie’s se traslada desde París al corazón de la Borgoña cada año para celebrar un acontecimiento que marca o orienta los precios de los vinos de las diferentes apelaciones de origen controladas (AOC) de la Borgoña.
Las dos “pièces des présidents” que adquirió el grupo de la Borgoña son una anécdota sin embargo, la tendencia del resto de la subasta marca los precios que tendrán los vinos de Borgoña del 2017. El Domaine Hospices de Beaune sacó a la venta, un total de 787 barricas, 630 de vino tinto Pinot Noir; y otros 157, de vino blanco Chardonnay. Todas estas correspondían a 50 “cuvées”: 33 de diferentes vinos tintos y 17 de diferentes vinos blancos.
Dejando de lado las cifras, la gran novedad de este año fue la irrupción en el ambiente y tensión de las subidas de diferentes compradores de 18 países de 4 continentes, vía telefónica e internet.
Las tres entidades que recibirán los 420.000 euros de las barricas presidenciales son La Fundación Tara Expediciones, que estuvo apadrinada por la diseñadora y la actriz, Agnès b y Julie Depardieu, respectivamente; la Federación para la Investigación del Cerebro, con Marc-Oliver Fogiel como valedor; y la Fundación para la Investigación contra el Alzheimer, representada por el cantante Charles Aznavour.
François Poher, recientemente nombrado director de los Hospices de Beaune, comentó después de la primera subasta bajo su mando diciendo: “Un lugar y un momento de muchos contrastes: el ruido de la sala, la alta tensión del ambiente, la tradición y la modernidad del proceso de la subasta, la expectación por los precios. La sala de subastas, como punto central de atención, apoyada por la multitud al aire libre, siguiendo la venta en una gran pantalla, nos ha estimulado a todos “.
Agathe de Saint Ceran, especialista en vino de Christie’s Paris dijo: “El resultado más alto que se ha conseguido este año con 13,5 millones de euros; se debe a una gira de promoción extensa, como París, Londres, Shanghai, Hong Kong, Tokio, Los Ángeles, Burdeos y Pekín. Esta gira también se manifestó con una fuerte oferta durante toda la subasta de seis horas de comercio y coleccionistas privados de 18 países diferentes”. Mientras que el consultor de vinos de la firma de subastas, Jasper Morris, puntualizó que este récord: “Se lo debemos en gran medida al trabajo de Ludivine Griveau y su equipo para producir vinos de alta calidad como ahora. Ha sido un placer degustar este tipo de excelencia a lo largo de 787 barriles que ha sido reflejada en la compra internacional que se ha registrado”.
85% PRIMER Y GRAND CRUS
El 85% del Domaine Hospices de Beaune se compone de Primer Crus y Gran Crus. Los viñedos se encuentran principalmente alrededor de Beaune (Auxey-Duresses, Beaune, Meursault, Monthelie, Pommard, pernand-vergelesses, Chassagne-Montrachet, Savigny-les-Beaune, Volnay, Saint Romain y ahora Santenay). Entre los diferentes crudos hay nombres tan prestigiosos como Beaune Clos des Avaux Premier Cru, Corton Grand Cru, o Bâtard-Montrachet Grand Cru. Los Hospices de Beaune también poseen viñedos en la Cote de Nuits con los Grands Crus Mazis-Chambertin y Clos de la Roche, o en las Mâconnais con las parcelas de Pouilly-Fuissé. La edad media de los viñedos es de unos 35 años.
El área de producción que gestionan los Hospicios es cercana a 60 hectáreas, de las cuales 50 se utilizan para Pinot Noir, el resto para Chardonnay. Los cuvées son a veces a partir de viñedos únicas, ya veces el resultado del ensamblaje armónico de uvas procedentes de diferentes parcelas. Esta es una singularidad del Domaine, que contribuye a la singularidad de la gama de vinos que ofrecen los Hospicios de Beaune.
El trabajo en la viña es realizado por 23 labradores, que trabajan bajo la dirección de Ludivine Griveau, enóloga, gerente, y como dicen en Beaune “régisseur du domaine” desde enero de 2015. Cada viñador es responsable de aproximadamente 2,5 hectáreas de tierra. Respetan su entorno y limitan la producción de sus viñedos para expresar mejor la tipicidad del terruño de cada parcela.
Desde 2008, casi toda la uva se ha producido sin el uso de productos sintéticos, y de acuerdo con los métodos de viticultura biológica. La cosecha se realiza a mano, la uva se transporta en cajas pequeñas al nuevo bodega, donde, desde 1994, se produce la elaboración de los vinos.
En 2012 se realizaron importantes tareas de mantenimiento en la bodega: tablas de clasificación modernizadas, sistema de control de temperatura para los depósitos de fermentación; y, desde 2013, todas las uvas se trasladan a las bodegas por gravedad, lo que permiten el manejo de la uva con menos manipulación, así como mejora sus características organolépticas y su potencial en la bodega de cara a la vinificación.
INSTITUCIÓN DESDE 1443
Las Hospices de Beaune son una institución benéfica que data de 1443 cuando el canciller del Ducado de Borgoña, Nicolas Rolin y su esposa, Guigonne de Salins promovieron la construcción de un hospital en Beaune por los más desfavorecidos. Personas mayores, enfermos y pobres, en general, disfrutaron de un hospital que se construyó con las donaciones de diferentes benefactores, propiedades y viñedos que a lo largo de la historia han sumado hasta hacer de los Hospices de Beaune uno de los mayores “domaines “de la Borgoña.
En la actualidad, el hospital histórico es un museo que atrae miles de turistas cada año. Pero los Hospices Civiles de Beaune también cuentan con modernos centros asistenciales y hospitalarios que se financian con la venta y subasta, desde 1859, los vinos de la bodega. Incluso son solidarios con otros proyectos sin ánimo de lucro y, desde 1945, personajes famosos del mundo de la política, las artes o las ciencias apadrinan las “pièces des présidents”, una o dos barricas que se subastan a beneficio de otras entidades diferentes a los Hospices. La subasta de estas piezas suele ser las ventas más altas y las que generan más expectación.
Fotografías © Hospices de Beaune, Christies
The 157th Hospices de Beaune wine auction, held on Sunday 19 November in the town of Burgundy, amounted to 13,529,301 euros, a new record in the history of this charity sale.
In the last edition of 2016, sales were only 8.4 million; and it was in 2015 when an earlier maximum figure of 11.3 million euros was achieved. The prestigious auction house Christie’s moves from Paris to the heart of the Burgundy every year to celebrate an event that marks or guides the prices of the wines of the different appellations of controlled origin (AOC) of the Burgundy.
The two “pièces des présidents” that the Burgundy group acquired are an anecdote, however, the tendency of the rest of the auction marks the prices that the Burgundy wines of 2017 will have. The Domaine Hospices de Beaune brought out for sale, a total of 787 barrels, 630 Pinot Noir red wine; and another 157, of Chardonnay white wine. All these corresponded to 50 “cuvées”: 33 of different red wines and 17 of different white wines.
Leaving aside the figures, the great novelty of this year was the irruption in the environment and tension of the increases of different buyers from 18 countries on 4 continents, via telephone and internet.
The three entities that will receive the 420,000 euros from the presidential barrels are the Tara Expediciones Foundation, which was sponsored by the designer and the actress, Agnès b and Julie Depardieu, respectively; the Federation for Brain Research, with Marc-Oliver Fogiel as a supporter; and the Alzheimer’s Research Foundation, represented by singer Charles Aznavour.
François Poher, recently appointed director of the Hospices de Beaune, commented after the first auction under his command saying: “A place and a moment of many contrasts: the noise of the room, the high tension of the environment, tradition and modernity of the auction process, the expectation of prices The auction room, as the central point of attention, supported by the open-air crowd, following the sale on a large screen, has stimulated us all. ”
Agathe de Saint Ceran, wine specialist at Christie’s Paris said: “The highest result that has been achieved this year with 13.5 million euros, is due to an extensive promotional tour, such as Paris, London, Shanghai, Hong Kong, Tokyo, Los Angeles, Bordeaux and Beijing. This tour also manifested itself with a strong offer throughout the six-hour auction of private collectors and trade from 18 different countries.” While the wine consultant of the auction firm, Jasper Morris, pointed out that this record: “We owe a great deal of it to the work of Ludivine Griveau and his team to produce high quality wines like now.” It has been a pleasure to taste this type of excellence along 787 barrels that has been reflected in the international purchase that has been registered “.
85% FIRST AND GRAND CRUS
85% of Domaine Hospices de Beaune is composed of First Crus and Gran Crus. The vineyards are mainly located around Beaune (Auxey-Duresses, Beaune, Meursault, Monthelie, Pommard, Pernand-Vergelesses, Chassagne-Montrachet, Savigny-les-Beaune, Volnay, Saint Romain and now Santenay). Among the different crudes there are names as prestigious as Beaune Clos de Avaux Premier Cru, Corton Grand Cru, or Bâtard-Montrachet Grand Cru. The Hospices de Beaune also have vineyards on the Côte de Nuits with the Grands Crus Mazis-Chambertin and Clos de la Roche, or on the Mâconnais with the plots of Pouilly-Fuissé. The average age of the vineyards is about 35 years.
The production area managed by the Hospices is close to 60 hectares, of which 50 are used for Pinot Noir, the rest for Chardonnay. The cuvées are sometimes from unique vineyards, and sometimes the result of the harmonious assembly of grapes from different plots. This is a unique feature of the Domaine, which contributes to the uniqueness of the range of wines offered by the Hospices de Beaune.
The work in the vineyard is carried out by 23 farmers, who work under the direction of Ludivine Griveau, oenologist, manager, and as they say in Beaune “régisseur du domaine” since January 2015. Each winemaker is responsible for approximately 2.5 hectares of Earth. Respect their surroundings and limit the production of their vineyards to better express the typicality of the terroir of each plot.
Since 2008, almost all the grapes have been produced without the use of synthetic products, and in accordance with biological viticulture methods. The harvest is done by hand, the grapes are transported in small boxes to the new winery, where, since 1994, the wine has been produced.
In 2012, important maintenance tasks were carried out in the winery: modernized classification tables, temperature control system for fermentation tanks; and, since 2013, all the grapes are moved to the cellars by gravity, which allows the handling of the grapes with less handling, as well as improving their organoleptic characteristics and their potential in the winery for winemaking.
INSTITUTION SINCE 1443
The Hospices de Beaune are a charitable institution dating back to 1443 when the Chancellor of the Duchy of Burgundy, Nicolas Rolin and his wife, Guigonne de Salins, promoted the construction of a hospital in Beaune by the most disadvantaged. Elderly, sick and poor people, in general, enjoyed a hospital that was built with donations from different benefactors, properties and vineyards that throughout history have added up to make the Hospices de Beaune one of the largest “domaines” of the Burgundy.
At present, the historic hospital is a museum that attracts thousands of tourists every year. But the Hospices Civiles de Beaune also have modern health and hospital centers that are financed by the sale and auction, since 1859, of the winery’s wines. They are even supportive of other non-profit projects and, since 1945, famous people from the world of politics, the arts or the sciences sponsor the “pièces des présidents”, one or two barrels that are auctioned for the benefit of other entities other than Hospices. The auction of these pieces is usually the highest sales and those that generate more expectation.
Photographs © Hospices de Beaune, Christies