Sota el nom de la vinya Bellpla els sommeliers Natàlia Boada i César Cánovas han iniciat un nou projecte que dona una segona oportunitat a aquesta singular parcel·la del Pla del Penedès (Alt Penedès), castigada els darrers anys per la sequera i un canvi climàtic que posa en perill els ceps, vells i joves. En Jaume Boada, pare de la Natàlia, té cura d’aquesta vinya d’ençà que tenia catorze anys i es va haver de fer càrrec de la terra que heretava del seu pare i havia plantat el seu padrí amb ceps de macabeu, ara fa uns vuitanta-cinc anys. Amb aquest nou projecte, la parella de sommeliers vol retre homenatge al Jaume.
Amb el temps, als ceps vells de macabeu, els Boada van sumar altres de xarel·lo de diferents moments. I d’aquests dos raïms, la Natàlia i el César han decidit elaborar dos monovarietals de la seva primera verema, el 2023. Un verema que tot i ser molt complicada ha fet que aquests dos vins donin fe d’un terrer penedesenc argilo-calcari d’influència mediterrània.
Pel que fa al Xarel·lo 2023, és el resultat de dues vinificacions diferents. En primer lloc, el most procedent dels ceps més joves s’ha fermentat en dipòsit d’acer inoxidable i ha reposat amb les seves mares. D’altra banda, el most dels ceps més vells ha fermentat en bota de fusta de castanyer amb una criança de quatre mesos amb battonage setmanal. Dues vinificacions que, una vegada finalitzades, s’han assemblat en l’elaboració d’un únic vi.
D’altra banda, el monovarietal Macabeu Vinyes Velles 2023, fermenta amb les seves pells i al seu cupatge incorpora un petit percentatge del xarel·lo criat en bota de castanyer. En la vinificació de la part de macabeu “considerem que les pells aporten un punt d’aromes i textura al vi, i deixem un 10% de polpa sense rapa que guardarem durant un temps després de la fermentació”, expliquen la Natàlia i el César.
Dos vins de perfil molt diferent, el xarel·lo destaca per la seva marcada acidesa i fruita tropical. Un vi fresc que neteja la boca i convida a tornar a menjar. El macabeu, de major complexitat i estructura, ric en fruita d’os, tot i el nervi que aporta la criança amb pells. Però tots dos tenen en comú el volum i densitat que dona el treball amb les seves mares.
La parella de sommeliers explica que “la primera verema del projecte ha sigut complicada i afectada per una sequera extrema que ha ocasionat rendiments baixíssims, descompensació de maduració dels raïms i molts ceps morts”. No obstant es mostren satisfets per haver pogut elaborar 2.704 ampolles d’aquestes dues referències. Així com asseguren que han descobert que “un somni, si s’hi posa esforç i constància, és ben possible”.