Catalunya defensa a Madrid un mecanisme per valoritzar i assegurar la conservació de petites parcel·les de varietats ancestrals en procés d’experimentació

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

MAPA-Gencat01

El DACC i l’INCAVI avancen en la creació d’un sistema per a la incorporació de varietats de vitis vinífera, de manera rigorosa, eficient i àgil al catàleg de varietats vegetals espanyoles i al potencial vitivinícola català, per assegurar la conservació i millora de la riquesa i variabilitat genètica existent al país 


A la reunió amb el Ministeri d’Agricultura s’ha explicat la necessitat que Catalunya sigui centre validador de varietats experimentals

El DACC també reivindica la sol·licitud de pròrrogues de les autoritzacions de vinya davant l’actual escenari de sequera 


El Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), mitjançant la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i la Direcció General de l’Institut Català de la vinya i el vi (INCAVI), ha sol·licitat en una reunió bilateral amb el Ministeri d’Agricultura que s’apliquin un conjunt de propostes per agilitzar i millorar la singularització de les produccions vitivinícoles de Catalunya. El DACC ha defensat també la necessitat que l’INCAVI esdevingui centre oficial de reconeixement de varietats amb l’objectiu d’agilitzar el procés d’incorporació al catàleg de varietats comercials de vinya, ja que actualment a l’Estat només hi ha un centre reconegut.

Al mateix temps, com a demanda de la part del sector més innovador, s’ha plantejat estudiar alguns models, com el francès per exemple, que permet la comercialització del vi que contingui una part de raïm procedent de varietats experimentals. Aquesta incorporació es regularia i fixaria a través d’un procediment definit i controlat.

Les directores generals d’Agricultura i Ramaderia i de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, Elisenda Guillaumes i Alba Balcells, respectivament, han mantingut aquesta reunió de treball amb la directora de produccions i mercats agraris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Ana Rodriguez. Durant la trobada també s’ha sol·licitat modificacions en la normativa existent per a la millora i l’agilització del procediment actual per registrar una varietat, al mateix temps que la incorporació de noves tecnologies d’identificació.

Incorporació de noves varietats
Actualment, existeix una forta demanda del sector per incorporar varietats de vitis vinífera autòctones, en perill de desaparició o desconegudes, amb diversos objectius: mantenir la variabilitat i riquesa fitogenètica; singularitzar les produccions dels diferents territoris de Catalunya, i cercar solucions naturals als reptes del canvi climàtic.

Aquesta tendència es prova en el fet que els darrers 8 anys s’han incorporat més de 12 varietats autòctones i que en aquests moments s’està treballant per incorporar 7 noves varietats ancestrals al potencial català. Per donar suport al sector en aquesta prioritat l’INCAVI defensa la capitalització del patrimoni de varietats de vinyes recuperades catalanes com un projecte prioritari del seu Pla Estratègic Horitzó 2025.


Comercialització de raïm de varietats experimentals
La recuperació de varietats no recollides dins el “Catálogo de variedades Vegetales de España” i/o del Potencial vitícola Català, implica un gran esforç pel viticultor, que ara per ara no pot rendibilitzar econòmicament ja que no és possible comercialitzar el raïm obtingut d’aquest conreu.

A més, tot el procediment triga una mitjana de 15 anys des del moment que es detecta una parcel·la, o uns individus, d’una varietat desconeguda fins a la seva incorporació al potencial vitícola de Catalunya.
Per tant, des del DACC-INCAVI es considera necessari activar un mecanisme que permeti reduir aquests terminis i l’impacte econòmic d’aquesta feina de recerca totalment necessària i enriquidora del sector.


Mesures per fer front a la sequera
Davant de l’escenari actual de sequera, s’ha aprofitat la reunió per reclamar la petició, que es va fer el passat mes de gener per carta davant del MAPA, perquè sol·licitin sense demora a la Comissió europea, habiliti una nova pròrroga per les autoritzacions de vinya que caduquen aquest any 2024, i fer-les extensives al 2025, tal i com es va fer a la campanya 2023. Així mateix, que es permeti renunciar a la plantació evitant l’aplicació de les sancions administratives regulades per no executar les autoritzacions de vinya en el seu període de validesa.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Xerrada “Com ha anat la Verema”

Les instal·lacions de les Caves Blancher van acollir el dia 16 de gener a la tarda una xerrada organitzada per l’Associació Catalana d’Enòlegs i el