Clara Griera: ‘al sector del vi, els més reputats i mediàtics són encara els homes’

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

f Clara Griera Llonch L'OLIVERA copia

Els macabeus i garnatxes de L’Olivera obren el ‘d’vines’ 2023 

Maridatges per visibilitzar les enòlogues i vinyerones de Lleida

L’enòloga, Clara Griera, va obrir la segona edició del cicle ‘d’vines’ ahir dijous, dia 2 de març, amb vins de L’Olivera elaborats amb raïms macabeu i garnatxa com a protagonistes. El restaurant L’Espurna de Lleida acull aquest cicle de maridatges per donar visibilitat a les enòlogues i vinyerones de Lleida, en el marc d’una campanya de Como Pomona que compta amb la col·laboració de l’INCAVI, DO Costers del Segre, l’Àrea d’Igualtat de Diputació de Lleida i Turisme de Lleida de l’Ajuntament de Lleida.

Clara Griera es forma com a enginyera tècnica agrícola, es llicencia en tecnologia dels aliments; i posteriorment, cursa un Màster en viticultura i enologia. En l’actualitat és la responsable de celler cooperatiu L’Olivera i forma part del seu Consell Rector.

L’enòloga de L’Olivera Clara Griera

Convençuda que fer vi “és una fita any rere any, verema rere verema, patint, gaudint i treballant a parts iguals, perquè del raïm n’esdevingui un beuratge agradable, intens, sincer, personal i amb vida pròpia”. Griera destaca que “per mi suposa, en primer lloc, la pertinença a un projecte productiu com és L’Olivera”.

Així mateix, l’enòloga creu que les dones destaquen per la gran professionalitat, senzillesa i honestedat que aportem als vins. Però lamenta que, al sector del vi, com en altres, “els més reputats, els més reconeguts i els més mediàtics són encara els homes. Les dones treballem incansablement, però de cara endins, sense aixecar la veu i els mitjans de comunicació, visualitzen els qui fan més soroll, els qui tenen més presència, els qui sempre hi són”.

El xef Jesús Gimena amb l’enòloga Clara Griera i Núria Balaguer, gerent de la DO Costers del Segre

Harmonia entre vi i cuina

L’equip del xef de L’Espurna, Jesús Gimena, va obrir el sopar casant una ‘Orelleta especiada i Croqueta de bacallà amb poma de Lleida i allioli’ amb el vi Missenyora 2020 (100% Macabeu). Griera va presentar un vi òptim per l’aperitiu que, a més a més, ofereix una connexió importada de la dolçor del vi que compta amb una mica de most afegit i la poma que acompanya el bacallà. El salat del bacallà i allioli fa bona companyia al resultat final.

‘Croqueta de bacallà amb poma de Lleida i allioli”
Vi Missenyora 2020 (100% Macabeu) va maridar amb l’entrant ‘Orelleta especiada’

D’entrant, els comensals van degustar una ‘Amanida de remolatxa amb la seva vinagreta, taronja i festucs’; maridada amb l’escumós Reserva Superior 2018, que l’enòloga va descriure com un monovarietal de macabeu amb un elegant pas per roure i una criança en ampolla superior als vint-i-quatre mesos. Tot un punt de trobada del toc cítric i aroma a fruita seca del vi amb la taronja i festucs de l’amanida. El carbònic aguanta bé la vinagreta, enemiga natural del vi.

‘Amanida de remolatxa amb la seva vinagreta, taronja i festucs’ maridada amb l’escumós Reserva Superior 2018

La ‘Corbina amb suquet de marisc, milfulles de patata i gamba vermella’; es degustà amb un tercer vi monovarietal de macabeu; però, en aquest cas passat per roure, el V89 2018. Clara explicà que aquest vi blanc havia estat reconegut com el millor blanc de criança i millor Macabeu de la DO Costers del Segre 2022. Un vi amb notes de mel, fruita en compota i un punt d’hidrocarbur. Amb frescor per equilibrar el suc concentrat de marisc i complexitat per acompanyar els diferents ingredients. Destaca la coincidència de textura entre el vi i el plat.

La ‘Corbina amb suquet de marisc, milfulles de patata i gamba vermella’ va maridar amb el V89 2018

Alhora de la carn, el ‘Melós de galta de porc amb textures de mel, mostassa, soja i tirabecs brasejats’; Griera va comentar el Tossudes 2021; un vi negre elaborat principalment amb garnatxa negra, i altres cinc varietats en menor proporció. Aquest vi, fresc i lleuger, neteja la boca del greix de la reducció de la galta estofada. La seva elaboració sense fusta facilita també el maridatge amb elements tan variats com la mel, mostassa, soja… El record de brasa del plat també ens evoca trobades d’amics amb barbacoes amb un consum de vins més senzills i alhora directes.

‘Melós de galta de porc amb textures de mel, mostassa, soja i tirabecs brasejats’ regat amb el Tossudes 2021

Finalment, el ‘Pastís de formatge Tou dels Til·lers amb fruita vermella estofada’ va estar acompanyat pel Rasim Vimadur Dolç 2018, un monovarietal de garnatxa negra sobre madurat al cep. “Tot un homenatge al patrimoni vitivinícola lleidatà”, segons Griera. El resultat: gran harmonia o maridatge amb dos punts de connexió importants entre el vi el plat, més enllà de ser els dos dolços. Com la coincidència d’aromes i sabors dels fruits vermells de les postres i els del raïm garnatxa.

‘Pastís de formatge Tou dels Til·lers amb fruita vermella estofada’ delectat amb Rasim Vimadur Dolç 2018

Un vespre molt gastronòmic, tastant vins fins i bon menjar… reivindicant visibilitat per les dones del vi, caminant cap a la igualtat.

Els vins de L’Olivera elaborats amb raïms macabeu i garnatxa protagonistes del maridatge
Jesús Gimena, xef de L’Espurna

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats