Coop-era, el projecte social i de relleu agrari, treu al mercat els seus primers vins

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

Screenshot
  • Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables
  • Quatre petits elaboradors del territori han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció

Aquest 10 d’abril s’ha presentat al pati del Palau Reial del Vinseum, a Vilafranca del Penedès, la nova gamma de productes de Coop-era amb petjada social. Es tracta d’una col·lecció de quatre vins produïts amb les varietats tradicionals penedesenques (xarel·lo, macabeu i parellada) i que ha estat possible gràcies a la col·laboració de quatre petits elaboradors del territori.

Coop-era és un projecte de facilitació del relleu agrari i d’inserció de col·lectius altament vulnerables mitjançant la gestió integral de terres de cultiu i aplicant criteris d’economia social i solidària.

D’unes vinyes velles situades als municipis de Subirats i Vilafranca del Penedès, conreades per l’equip del projecte i collides manualment, en surt el raïm per a la producció d’aquesta col·lecció limitada de vins de mínima intervenció elaborats pels viticultors locals: Ivà Gallego, Joan Rubió i Àngels Margalef, María Barrena i Josep Tort, Anna Galofrè i Raimon Badell.

En total s’han produït 3.800 ampolles que són les que es posaran a la venda amb l’objectiu de donar un nou impuls al projecte social i fer-lo més autònom.

La iniciativa sorgeix de la necessitat de revaloritzar el raïm i la feina feta al camp, amb la complicitat d’alguns petits productors de la zona amb els quals Coop-era col·labora al llarg de l’any realitzant tasques de serveis agraris.

Screenshot

L’etiqueta de la col·lecció ha estat creada per l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs, en col·laboració amb l’estudi creatiu Ladydissenyadora. Es tracta quatre etiquetes diferents, però unides i relacionades entre elles. El color de fons de cadascuna d’elles és diferent i en totes hi apareixen persones que es donen la mà per visibilitzar el concepte de cooperació i ajuda per assolir grans reptes.

En l’acte de presentació d’aquests quatre vins hi han intervingut els coordinadors del projecte Coop-era. Adrià Ramon i Christian Buono, juntament amb tots els professionals involucrats en aquesta iniciativa els quals han explicat la seva participació i motivació en l’elaboració de la col·lecció.

Sota el lema Vinyes velles, pagesia jove el propòsit de la col·lecció és donar un impuls a Coop-era i, al mateix temps, recaptar fons per consolidar i donar continuïtat al projecte. Els vins es comercialitzaran en la modalitat de venda de proximitat directa, en fires del territori o contactant directament amb el projecte; i en la modalitat de venda de proximitat en circuit curt, a través de botigues i restauració de la zona. A partir del 19 d’abril es podran trobar en alguns dels establiments ja confirmats com ara Vinseum i Bodega Penedès, de Vilafranca del Penedès, i Celler Nulles de Barcelona.

200 persones des de 2019
Coop-era va néixer el 2019 en el marc d’un projecte Singular finançat per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Des de la seva creació i fins al dia d’avui han passat pel projecte una quinzena de persones amb contractes de llarga durada i unes dues-centes persones més amb contractes de durada determinada segons pics de demanda (especialment durant l’època de verema, poda i pel Mercat del Préssec d’Ordal).

Lluita contra el malbaratament
Actualment Coop-era gestiona un total de 12,5 hectàrees entre oliveres, vinya, horta i presseguers d’Ordal a l’entorn de la vegueria Penedès. Dels excedents de producció de les hortes del projecte, i amb la col·laboració de l’obrador social de la Fundació Espigoladors, les dues iniciatives lluiten conjuntament contra el malbaratament alimentari elaborant i comercialitzant cremes de verdures naturals i confitures originals amb producte de proximitat.

Coop-era és un projecte que forma part d’Actua SCCL, una cooperativa d’iniciativa social amb seu a Vilafranca del Penedès que treballa principalment amb infància i adolescència arreu de Catalunya.

Screenshot

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Xerrada “Com ha anat la Verema”

Les instal·lacions de les Caves Blancher van acollir el dia 16 de gener a la tarda una xerrada organitzada per l’Associació Catalana d’Enòlegs i el