[:ca]Costers del Sió aposta per la Garnatxa com a varietat autòctona, i durant aquesta campanya ha duplicat la seva vinya passant de les cinc hectàrees a més de 10; així com ha replantejat nous cupatges que donen un major protagonisme a aquest raïm.
El celler de Balaguer, propietat de la família Porcioles, comptava des del seu origen amb cinc hectàrees d’aquesta varietat plantades el 1998 i 1999. Durant aquesta campanya 2017, “hem plantat 2,5 hectàrees de varietat negra, en una nova parcel·la, i hem empeltat altres 2,8 hectàrees de garnatxa blanca en les parcel·les on tenim les nostres varietats blanques, Pla de Lladoner i El Molí. Amb aquest increment ja superem les deu hectàrees de Garnatxa”, explica José María Porcioles, responsable de la producció agrícola.
Una altra decisió estratègica vers a aquesta varietat autòctona ha estat la reformulació de nous cupatges, com és el cas del Cau del Gat –des de l’anyada 2015 (30.000 ampolles)– que sortirà al mercat aquesta primavera després de prop d’un any en fusta i set mesos d’ampolla; i tindrà un 70% de Garnatxa i un 30 per cent d’Ull de Llebre i Syrah. Fins llavors, la garnatxa representava un 15% del total d’aquest vi. Un canvi similar ha registrat el Bosc Silvestre 2015, que ja compta amb un 70% de Garnatxa i un 30% d’Ull de Llebre, aproximadament; mentre que, fins a l’anyada 2014, les proporcions eren a la inversa; mentre que el vi Celistia Aire 2015 compta amb un 70% Garnatxa i un 30% Syrah.
“Des del punt de vista de l’exportació, quan parles d’un vi català, aragonès o de la resta d’Espanya, i parles de Garnatxa, és una varietat que t’obre portes”, diu Juan Porcioles, el germà responsable de les vendes del celler.
La varietat Garnatxa també és protagonista del Finca Siós, el vi de trull que elaboren amb aquesta varietat en un 75% i un 25% de Syrah. També està present en el seu vi de referència, l’Alto Siós, on la Garnatxa acompanya, en un 15%, les varietats Syrah (60%) i Ull de Llebre (30%). “La Garnatxa sempre n’ha donat un perfil més afruitat i floral. El color també és més viu que en altres zones i podríem dir que està molt ben aclimatada en la nostra àrea”, diu Valvanera Martínez de Toda, enòloga de Costers del Sió.
El Celler Costers del Sió, ubicat a la partida de Flix, hereta molta tradició i història, ja que ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d’Urgell, entre els termes de La Sentiu i Montgai. La finca de més de 700 hectàrees, propietat de la família Porcioles-Buixó, constitueix un projecte integral amb un perfecte equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d’Origen Costers del Segre.
Un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins d’alta qualitat, amb tots els matisos, que aquesta ribera, pels seus sòls i microclima, pot oferir. A la finca es cultiven una àmplia gamma de varietats com l’Ull de Llebre, Garnatxa, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre les negres; i Chardonnay, Viognier o Muscat, entre les blanques.
[:es]Costers del Sió apuesta por la Garnacha como variedad autóctona, y durante esta campaña ha duplicado su viña pasando de las cinco hectáreas a más de 10; así como ha replanteado nuevos coupages que dan un mayor protagonismo a esta uva.
La bodega de Balaguer, propiedad de la familia Porcioles, contaba desde su origen con cinco hectáreas de esta variedad plantadas en 1998 y 1999. Durante esta campaña 2017, “hemos plantado 2,5 hectáreas de variedad negra, en una nueva parcela la, y hemos injertado otros 2,8 hectáreas de garnacha blanca en las parcelas donde tenemos nuestras variedades blancas, Pla de Lladoner y El Molí. Con este incremento ya superamos las diez hectáreas de Garnacha “, explica José María Porcioles, responsable de la producción agrícola.
Otra decisión estratégica hacia esta variedad autóctona ha sido la reformulación de nuevos coupages, como es el caso del Cau del Gat -desde la añada 2015 (30.000 botellas) – que saldrá al mercado esta primavera después de cerca de un año en madera y siete meses de botella; y tendrá un 70% de Garnacha y un 30 por ciento de Tempranillo y Syrah. Hasta entonces, la garnacha representaba un 15% del total de este vino. Un cambio similar registró el Bosc Silvestre 2015, que ya cuenta con un 70% de Garnacha y un 30% de Tempranillo, aproximadamente; mientras que, hasta la añada 2014, las proporciones eran a la inversa; mientras que el vino Celistia Aire 2015 cuenta con un 70% Garnacha y un 30% Syrah.
“Desde el punto de vista de la exportación, cuando hablas de un vino catalán, aragonés o del resto de España, y hablas de Garnacha, es una variedad que te abre puertas”, dice Juan Porcioles, el hermano responsable de las ventas de la bodega.
La variedad Garnacha también es protagonista del Finca Siós, el vino de almazara que elaboran con esta variedad en un 75% y un 25% de Syrah. También está presente en su vino de referencia, el Alto Siós, donde la Garnacha acompaña, en un 15%, las variedades Syrah (60%) y Tempranillo (30%). “La Garnacha siempre ha dado un perfil más afrutado y floral. El color también es más vivo que en otras zonas y podríamos decir que está muy bien aclimatada en nuestra área “, dice Valvanera Martínez de Toda, enóloga de Costers del Sió.
La Bodega Costers del Sió, ubicada en la partida de Flix, hereda mucha tradición e historia, ya que ocupa las antiguas cuadras y reserva de caza de los Condes de Urgell, entre los términos de La Sentiu y Montgai. La finca de más de 700 hectáreas, propiedad de la familia Porcioles-Buixó, constituye un proyecto integral con un perfecto equilibrio ecológico que combina la viña con otros cultivos como olivos y cereales con su propia ganadería ovina y bovina y un coto de caza. Tiene 80 hectáreas dedicadas al cultivo de vid para elaborar exclusivamente vinos de Costers del Segre.
Un proyecto vitivinícola destinado a conseguir vinos de alta calidad, con todos los matices, que esta ribera, por sus suelos y microclima, puede ofrecer. En la finca se cultivan una amplia gama de variedades como Tempranillo, Garnacha, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre las negras; y Chardonnay, Viognier o Muscat, entre las blancas.
[:]