Vilosell i Geol, són els noms dels vins que el celler Tomàs Cusiné ha possicionat als mercats més exigentes en només dos anys. Operadors d’arreu del món i la crítica internacional (Peñín, a Espanya, i Parket, a Estats Units, han puntuat els dos vins amb 90 i més punts sobre 100) han coincidit en certificar la qualitat i personalitat d’uns vins marcats per la terra on se fan i les mans de qui els elabora.
El poble d’El Vilosell, a la comarca de Les Garrigues (Lleida), acull des de fa dos anys la bodega Tomàs Cusiné, que elabora els vins Vilosell i Geol. Aquest enòleg lleidatà i gran coneixedor d’aquesta zona, ha volgut batejar el seu darrer i més personal projecte vitivinícola amb el seu propi nom. Convençut que el vi es fa a la terra, Cusiné s’ha instal·lat en dues finques de la Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre, veïnes de la DO Conca de Barberà i molt propera a la DO Montsant.
Les diferents parcel·les es configuren, majoritàriament, en pendents amb diferents exposicions solars i tipus de sòls, predominant l’exposició nord, nordest i sòls calcaris d’aglomerats en descomposició i estructures franques, franco-llimoses, comptant amb terres de graves superficials i argiles en el subsòl. La pluviometria de la zona és de 450 mm l’any, mentre que la temperatura mitjana durant el cicle vegetatiu és de 25ºC, amb diferències tèrmiques de 15ºC entre el dia i la nit.
Tomàs Cusiné cultiva clons seleccionats de les varietats cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, garnatxa, carinyena, marselan, sauvignon blanc, chardonnay i d’altres. A més de proveir-se del raïm de les seves pròpies finques, també en compra a viticultors dirigits i assessorats per ell mateix.
Fugint de la tendència actual de veremes sobremadurades, Tomàs Cusiné busca índex de maduració en què la càrrega fenòlica i l’acidesa estiguin equilibrades. Després d’una verema manual en caixes de 20 quilos refrigera el raïm abans de passar-lo per la taula de selecció i posteriorment realitza una premaceració en fred, seguida d’una fermentació lenta a baixa temperatura per tal de preservar la riquesa en fruita i la frescor de la collita. Per la fermentació malolàctica i per la criança dels vins s’utilitzen bótes de roure francès de 225 litres de diferents reconeguts boters com François Frères, Dargaud & Ja e g l e , Seguin Moreau, Demptos, Vicard i Radoux.
La producció total de la collita 2004 s’acosta a les 100.000 ampolles.Vilosell y Geol, son los nombres de los vinos que la bodega Tomàs Cusiné ha posicionado en los mercados más exigentes en sólo dos años. Operadores de todo el mundo y la crítica internacional (Peñín, en España, y Parket, en Estados Unidos, han puntuado los dos vinos con 90 y más puntos sobre 100) han coincidido al certificar la calidad y personalidad de unos vinos marcados por la tierra donde se hacen y las manos de quienes los elabora.
El pueblo del Vilosell, en la comarca de Les Garrigues (Lleida), acoge desde hace dos años la bodega Tomàs Cusiné, que elabora los vinos Vilosell y Geol. Este enólogo leridano y gran conocedor de esta zona, ha querido bautizar su último y más personal proyecte vitivinícola con su propio nombre. Convencido que el vino se hace en la tierra, Cusiné se ha instalado en dos fincas de la Denominación de Origen (DO) Costers del Segre, vecinas de la DO Conca de Barberà y muy cercana a la DO Montsant.
Las diferentes parcelas se configuran, mayoritariamente, en pendientes con diferentes exposiciones solares y tipos de suelos, predominando la exposición norte, nordeste y suelos calcáreos de aglomerados en descomposición y estructuras francas, franco-limosas, contando con tierras de grabas superficiales y arcillas en el subsuelo. La pluviometría de la zona es de 450 mm el año, mientras que la temperatura mediana durante el ciclo vegetativo es de 25ºC, con diferencias térmicas de 15ºC entre el día y la noche.
Tomàs Cusiné cultiva clones seleccionados de las variedades cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franco, garnacha, cariñena, marselan, sauvignon blanco, chardonnay y otros. Además de proveerse de la uva de sus propias fincas, también la compra a viticultores dirigidos y asesorados por él mismo.
Huyendo de la tendencia actual de vendimias sobremaduradas, Tomàs Cusiné busca índice de maduración en que la carga fenólica y la acidez estén equilibradas. Después de una vendimia manual en cajas de 20 kilos refrigera la uva antes de pasarla por la mesa de selección y posteriormente realiza una premaceración en frío, seguida de una fermentación lenta a baja temperatura para preservar la riqueza en fruta y la frescura de la cosecha. Para la fermentación maloláctica y para la crianza de los vinos se utilizan botas de roble francés de 225 litros de diferentes reconocidos boteros como François Frères, Dargaud & Ya e g l e , Sieguen Moreau, Demptos, Vicard y Radoux.
La producción total de la cosecha 2004 se acerca a las 100.000 botellas.
Sòls Xarel Nature 2023, el nou vi de Judit Sogas
La Judit Sogas, propietària i enòloga del celler Rubió de Sòls (Noguera) ha presentat aquesta campanya una nova referència amb el seu vi Sòls Xarel