[:ca]Familia Torres manté el llegat del celler que fundà Jean Leon[:es]Familia Torres mantiene el legado de la bodega que fundó Jean Leon[:]

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

IMG_4014

[:ca]Tast vertical de set anyades de Vinya La Scala Gran Reserva a Enofusión

La famíla Torres es va comprometre amb Jean Leon a mantenir el llegat del seu celler. Fa uns dies, Mireia Torres va acreditar el compliment d’aquell pacte, dirigint un tast vertical de set anyades diferents del Vinya La Scala Gran Reserva. El tast va tenir lloc a Madrid, el passat dimarts, dia 29 de gener, en el marc d’Enofusión.

En un viatge en el temps a través de set anyades des del 1975 fins al 2012, Mireia Torres, juntament amb el sommelier  de Familia Torres, Sergi Castro, van desgranar l’estil i evolució del que va ser el primer vi elaborat majoritàriament amb cabernet sauvignon a Espanya. 

Segons Mireia Torres, directora del celler, “Vinya La Scala es pot descriure com un vi que presenta multitud de matisos aromàtics i amb una estructura elegant i bona acidesa”. Tot i que l’anyada 1975, elaborada amb 85% cabernet sauvignon i 15% cabernet franc i envellida en roure americà, va ser la que va donar a conèixer mundialment Jean Leon, per a la directora del celler una de les anyades més espectaculars de Vinya la Scala és la 1982. Un vi amb agradables notes balsàmiques i de cuir que exhala frescor i una voluptuositat que no es troba a l’anyada 1989, de tall més bordelès i envellit en part en roure francès, amb notes herbàcies i un fons torrat.

L’evolució de Vinya La Scala també es constata per fora. L’etiqueta afrancesada d’aquest gran reserva va donar pas el 1994, any en què Jean Leon va vendre el celler al seu amic Miguel A. Torres, a etiquetes que reproduïen obres d’artistes reconeguts en cada nova anyada, si bé amb anterioritat ja hi havia hagut dues edicions especials vinculades al món de l’art.

Adaptació del celler al canvi climàtic des del 75

El tast a Enofusión va començar amb l’anyada del 1975, seguida de les collites del 1982, 1989, 1994, 1998, 2000 i 2012. Un repàs històric que, segons Mireia Torres, va constatar com l’augment gradual de temperatures ha tingut una incidència no només en el grau alcohòlic del vi, passant d’11,1 ºC el 1975 a 14 ºC el 2012, sinó en la seva elaboració, ja que a partir del 1996, es va deixar d’utilitzar Cabernet Franc al cupatge, que fins llavors havia ajudat a compensar l’astringència del Cabernet Sauvignon que es va anar suavitzant amb la pujada de les temperatures. I és que, mentre que en les primeres collites cap dia arribava als 30 graus de temperatura, a finals dels ‘80 ja es registraven entre 35 i 45 dies a l’any amb aquestes temperatures elevades.

“Hem mantingut el nostre compromís amb Jean Leon de preservar el seu llegat però, ens hem hagut d’anar adaptant a la nova realitat climàtica”, va comentar Mireia Torres.[:es]Cata vertical de siete añadas de Viña La Scala Gran Reserva en Enofusión

La famila Torres se comprometió con Jean Leon a mantener el legado de su bodega. Hace unos días, Mireia Torres acreditó el cumplimiento de ese pacto, dirigiendo una cata vertical de siete añadas diferentes del Viña La Scala Gran Reserva. La cata tuvo lugar en Madrid, el pasado martes, día 29 de enero, en el marco de Enofusión.

En un viaje en el tiempo a través de siete añadas desde 1975 hasta 2012, Mireia Torres, junto con el sumiller de Familia Torres, Sergi Castro, desgranaron el estilo y evolución de lo que fue el primer vino elaborado mayoritariamente con cabernet sauvignon en España.

Según Mireia Torres, directora de la bodega, “Viña La Scala se puede describir como un vino que presenta multitud de matices aromáticos y con una estructura elegante y buena acidez”. Aunque la añada 1975, elaborada con 85% Cabernet Sauvignon y 15% cabernet franc y envejecida en roble americano, fue la que dio a conocer mundialmente Jean Leon, para la directora de la bodega una de las añadas más espectaculares de viña la Scala es la 1982, un vino con agradables notas balsámicas y de cuero que exhala frescura y una voluptuosidad que no se encuentra a la añada 1989, de corte más bordelés y envejecido en parte en roble francés, con notas herbáceas y un fondo tostado.

La evolución de Viña La Scala también se constata por fuera. La etiqueta afrancesada de este gran reserva dio paso en 1994, año en que Jean Leon vendió la bodega a su amigo Miguel A. Torres, a etiquetas que reproducían obras de artistas reconocidos en cada nueva añada, si bien con anterioridad ya había habido dos ediciones especiales vinculadas al mundo del arte.

Adaptación de la bodega al cambio climático desde el 75

La cata en Enofusión comenzó con la añada de 1975, seguida de las cosechas de 1982, 1989, 1994, 1998, 2000 y 2012. Un repaso histórico que, según Mireia Torres, constató como el aumento gradual de temperaturas ha tenido una incidencia no sólo en el grado alcohólico del vino, pasando de 11,1 ºC en 1975 a 14 ºC en 2012, sino en su elaboración, ya que a partir de 1996, se dejó de utilizar Cabernet Franc en el coupage, que hasta entonces había ayudado a compensar la astringencia del Cabernet Sauvignon que se fue suavizando con la subida de las temperaturas. Y es que, mientras que en las primeras cosechas ningún día llegaba a los 30 grados de temperatura, a finales de los ’80 ya se registraban entre 35 y 45 días al año con estas temperaturas elevadas.

“Hemos mantenido nuestro compromiso con Jean Leon de preservar su legado, sin embargo, nos hemos tenido que ir adaptando a la nueva realidad climática”, comentó Mireia Torres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 [:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats