El Grup Pons experimenta, en el marc d’un projecte de R+D+i, fer oli novell a l’estiu amb olives arbequines congelades el mes d’octubre. Eduard Pons, director de l’empresa va presentar ahir el projecte al molí que el grup té a Albagés.
Pons va explicar que l’objectiu és aconseguir un oli amb les propietats organolèptiques (fruita i frescor) dels primers lots de campanya “a contra estació”, és a dir, a principis d’estiu en lloc de començaments d’hivern. Amb aquesta finalitat, al mes de novembre, l’empresa de Les Garrigues va congelar 12,5 tones d’olives arbequines a 53 graus negatius durant unes 24 hores, per tal de mantenir el producte a 20 graus negatius en atmosfera controlada la resta de mesos, fins al seu descongelat.
Una vegada descongelades es molturaran en diferents tandes per estudiar, fonamentalment, dues variables: la temperatura diferent de l’oliva i el temps de molturació. Al llarg de tres o quatre setmanes, es faran diferents analítiques químiques i organolèptiques per avaluar l’evolució de l’oli.
Les primeres sensacions, el color de les olives i de l’oli i un primer tast, han estat molt positives i Eduard Pons confia que la propera campanya es puguin elaborar unes 150 tones d’olives arbequines, de l’octubre fins a la fi de juny; tot i que ha destacat que el procediment encara està en una fase experimental.
Pel que fa al destí d’aquest oli novell de “contra estació, elaborat per un procés totalment natural,” el jove empresari lleidatà ha recordat l’ADN internacional del Grup Pons que exporta a 160 països i ha dit que aquest oli pot anar a parar a qualsevol país de l’hemisferi nord, ja que al sud, es fa oli en estació.
Sòls Xarel Nature 2023, el nou vi de Judit Sogas
La Judit Sogas, propietària i enòloga del celler Rubió de Sòls (Noguera) ha presentat aquesta campanya una nova referència amb el seu vi Sòls Xarel