[:ca]423 congressistes van gaudir de 103 ponents amb 75 periodistes acreditats
Hecho en los Pirineos va tancar la segona edició el dimarts, dia 26 de març, amb èxit de participació, tant a la fira del cap de setmana com al posterior congrés professional, d’aquest programa que impulsa la Diputació d’Osca. La Mostra de productes agroalimentaris va reunir 35 expositors d’una banda i altra del Pirineu i amb més de 55 productes i 8.400 visitants.
Al mencionat Congrés Gastronòmic 423 participants van gaudir de 103 ponents amb un total de 75 periodistes acreditats, 35 procedents de fora d’Aragó: Madrid, Astúries, Tarragona, Barcelona, Lleida, Castelló, Canàries i Alacant. Entre la Fira i el Congrés es van celebrar nou tallers i 25 demostracions de cuina amb la participació de cinc escoles d’hostaleria i un total de 1.250 assistents a aquest show cooking.
“La cuina dels Pirineus centrals no s’entén sense els seus productes locals”, aquesta és la principal conclusió de les ponències col·lectives de cuiners de banda i banda del Pirineu, segons els organitzadors.
Així els participants professionals van afegir que “hi ha productes, productors, cuiners i restaurants en nombre, qualitat i joventut suficient perquè els Pirineus centrals, ambdós costats, siguin una destinació de turisme gastronòmic. Els dos costats dels Pirineus es reforcen perquè es complementen”.
“Els Pirineus centrals poden i han de ser la referència internacional de la cuina de muntanya. Tot i que encara queden moltes etapes que avançar fins a tenir una identitat, un valor transfronterer que ens identifiqui com a destinació. L’Estatut de cuina del Pirineu pot ser un bon instrument al respecte”, puntualitzen en les seves valoracions.
“Els clients que vénen a Osca i a Hautes-Pyrénées quan consumeixin productes locals als restaurants, han de saber que ho estan fent. El record d’aquesta experiència els portarà a demanar-ne en les destinacions urbanes on viuen”, conclouent aquestes valoracions.
Després d’una fira per la qual van passar 8,400 persones, una mica més que fa dos anys; però en la qual es va vendre el doble de quantitat, per a satisfacció de la seixantena de productors allà presents, el congrés en si va aportar un elevat nombre de debats i informació.
Tot i la participació dels reconeguts i mediàtics xefs Hermanos Torres, els cuiners pirinencs van acaparar la majoria de les trobades. Aquells que treballen a la calor de les estacions d’esquí i els que es troben en zones de menor afluència; els que treballen amb la seva pròpia horta i ramaderia, practicant una autèntica cuina de proximitat; les cuineres pioneres, les que van conformar la primigènia cuina pirinenca, homenatjades sobre l’escenari; els restaurants distingits per les guies i altres reconeixements; i els que van elevar al més alt la cuina d’Osca: Les Torres, Lillas Pastia i Sotón. Tots ells van oferir un panorama fidedigne de l’estat de les taules públiques pirinenques.
Però també es va parlar de la recuperació de les fruites i llegums de muntanya; de l’empenta femenina a la DOP Somontano; del projecte Vignerons independents d’Osca; o dels diferents projectes POCTEFA relacionats amb la gastronomia i l’agroalimentació.[:es]423 congresistas disfrutaron de 103 ponentes con 75 periodistas acreditados
Hecho en los Pirineos cerró la segunda edición el martes, día 26 de marzo, con éxito de participación, tanto en la feria del fin de semana como el posterior congreso profesional, de este programa que impulsa la Diputación de Huesca.
La Muestra de productos agroalimentarios reunió a 35 expositores de un lado y otro del Pirineo y con más de 55 productos y 8.400 visitantes.Hecho en los Pirineos cerró la segunda edición el martes, día 26 de marzo, con éxito de participación, tanto en la feria del fin de semana como el posterior congreso profesional, de este programa que impulsa la Diputación de Huesca. La Muestra de productos agroalimentarios reunió a 35 expositores de un lado y otro del Pirineo y con más de 55 productos y 8.400 visitantes.
En el mencionado Congreso Gastronómico 423 participantes disfrutaron de 103 ponentes con un total de 75 periodistas acreditados, 35 procedentes de fuera de Aragón: Madrid, Asturias, Tarragona, Barcelona, Lleida, Castellón, Canarias y Alicante. Entre la Feria y el Congreso se celebraron nueve talleres y 25 demostraciones de cocina con la participación de cinco escuelas de hostelería y un total de 1.250 asistentes a este show cooking.
“La cocina de los Pirineos centrales no se entiende sin sus productos locales”, esta es la principal conclusión de las ponencias colectivas de cocineros de ambos lados del Pirineo, según los organizadores.
Así los participantes profesionales añadieron que “hay productos, productores, cocineros y restaurantes en número, calidad y juventud suficiente para que los Pirineos centrales, ambos lados, sean un destino de turismo gastronómico. Los dos lados de los Pirineos se refuerzan para que se complementan “.
“Los Pirineos centrales pueden y deben ser la referencia internacional de la cocina de montaña. Aunque todavía quedan muchas etapas que avanzar hasta tener una identidad, un valor transfronterizo que nos identifique como destino. El Estatuto de cocina del Pirineo puede ser un buen instrumento al respecto “, puntualizan en sus valoraciones.
“Los clientes que vienen a Huesca y a Altos Pirineos cuando consuman productos locales en los restaurantes, deben saber que lo están haciendo. El recuerdo de esta experiencia les llevará a pedir en los destinos urbanos donde viven “, concluye estas valoraciones.
Después de una feria por la que pasaron 8,400 personas, un poco más que hace dos años; pero en la que se vendió el doble de cantidad, para satisfacción de la sesenta productores allí presentes, el congreso en sí aportó un elevado número de debates e información.
A pesar de la participación de los reconocidos y mediáticos chefs Hermanos Torres, los cocineros pirenaicos acapararon la mayoría de los encuentros. Aquellos que trabajan en el calor de las estaciones de esquí y los que se encuentran en zonas de menor afluencia; los que trabajan con su propia huerta y ganadería, practicando una auténtica cocina de proximidad; las cocineras pioneras, las que conformaron la primigenia cocina pirenaica, homenajeadas sobre el escenario; los restaurantes distinguidos por las guías y otros reconocimientos; y los que elevaron al más alto la cocina de Huesca: Les Torres, Lillas Pastia y Sotón. Todos ellos ofrecieron un panorama fidedigno del estado de las tablas públicas pirenaicas.
Pero también se habló de la recuperación de las frutas y legumbres de montaña; del empuje femenina en la DOP Somontano; del proyecto Vignerons independientes de Huesca; o los diferentes proyectos POCTEFA relacionados con la gastronomía y la agroalimentación.
[:]