Com en molts àmbits, a la gastronomia només hem d’interessar-nos a algún producte o zona de producció per a descobrir tot un món de detalls i matissos. Amb el whiski de malta aquest viatge ens endinsa en un món romàntic plé d’anècdotes que evoquen milers de sensacions i emocions a cada glop.
Gràcies a un sopar de maridatge amb whiskis de malta –celebrat a Cal Xirricló de Balaguer i del qual ja vam informar en aquesta pàgina– vam tenir l’oportunitat de conèixer amb més detall la figura de l’embotellador independent i, més en concret, algunes de les referències de Gordon& MacPhail. De la mà dels apassionats importadors Joan Horta d’Hostambhac (Martorell) i Joan Palomino de Tempura (Lleida) ens apropem a terres i destil·leries d’Escòcia amb aromes i sabors d’aigua de mar, de terra húmida, de fum, d’espècies… i de romanticisme.
A l’igual que la major part de les destil·leries d’Escòcia respecten contractes de segles passats pels quals es compren i es venen entre elles els seus destil·lats per a elaborar els “blended” (whiskis procedents de barrejes d’altres wiskis originals); els embotelladors independents tenen compromeses sota contracte, partides de les principals destil·leries amb les quals fan els seus propis embotellats. L’embotellador independent comercialitza el whiski amb marca pròpia però sempre informa en l’etiqueta del destil·lador.
Aquesta figura, en el món del Single Malt, és una garantia i, concretament en el cas de Gordon&MacPhail, tota una institució des de la seva fundació al 1895. Aquest embotellador posa en el mercat desenes de referències de petites partides seleccionades a les millors destil·leries per fer les seves pròpies ampolles i competir amb els alambins que l’han subministrat. De Gordon&MacPacPhail vam tastar deu whiskis procedents de les diferents zones productores escoceses: Lowlansd, Highland, Speyside, Islay, Orkney…
De la zona de Campbeltown, vam degustar un Glen Scottia de 1990. Per uns instants, el punt de sal en va portar el gust i l’olor d’una boira salada.
El Cao Illa 1996 d’Islay, un dels wiskies més valorats de la nit, va aportar un fumat de turba molt estructurat i suau. Agradable i amb tocs fruitats.
Gracias a una cena de maridaje con whiskies de malta –celebrado en Cal Xirricló de Balaguer y del cual ya informamos en esta página– tuvimos la oportunidad de conocer con más detalle la figura de la embotellador independiente y, más en concreto, algunas de las referencias de Gordon& MacPhail. De la mano de los apasionados importadores Joan Horta de Hostambhac (Martorell) y Joan Palomino de Tempura (Lleida) nos acercamos a tierras y destilerías de Escocia con aromas y sabores de agua de mar, de tierra húmeda, de humo, de especias… y de romanticismo.
Al igual que la mayor parte de las destilerías de Escocia respetan contratos de siglos pasados por los cuales se compran y se venden entre ellas sus destilados para elaborar los “blended” (whiskies procedentes de mezclar otros whiskies originales); los embotelladores independientes tienen comprometidas bajo contrato, partidas de las principales destilerías con las cuales hacen sus propios embotellados. El embotellador independiente comercializa el whisky con marca propia pero siempre informa en la etiqueta del destilador.
Esta figura, en el mundo del Single Malt, es una garantía y, concretamente en el caso de Gordon&MacPhail, toda una institución desde su fundación al 1895. Este embotellador pone en el mercado decenas de referencias de pequeñas partidas seleccionadas a las mejores destilerías para hacer sus propias botellas y competir con los alambiques que lo han suministrado. De Gordon&MacPacPhail probamos diez whiskys procedentes de las diferentes zonas productoras escocesas: Lowlansd, Highland, Speyside, Islay, Orkney…
De la zona de Campbeltown, degustamos un Glen Scottia de 1990. Por unos instantes, el punto de sal trajo el gusto y el olor de una niebla salada.
El Cao Illa 1996 de Islay, uno de los whiskies más valorados de la noche, aportó un ahumado de turba muy estructurado y suave. Agradable y con toques afrutados.
Sòls Xarel Nature 2023, el nou vi de Judit Sogas
La Judit Sogas, propietària i enòloga del celler Rubió de Sòls (Noguera) ha presentat aquesta campanya una nova referència amb el seu vi Sòls Xarel