L’impacte de la Covid-19 llasta les expedicions un -13,62% (215 milions d’ampolles) durant 2020, però las vendes online es disparen un +45%.
La implementació del nou pla estratègic situa 2021 com un any clau per a la D.O. Cava.
La D.O. Cava presenta un balanç dels resultats de l’exercici 2020 en el qual es demostra l’enorme capacitat de resiliència del sector davant l’impacte de la pandèmia, situant-se el nombre d’ampolles produïdes i etiquetades amb segell de la D.O. Cava en 215 milions, fet que suposa un decreixement del -13,62% respecte l’any anterior.
En paraules del seu president, Javier Pagés, “2020 ha estat un any molt desafiant, difícil i atípic pel dur impacte de la pandèmia global tant en l’aspecte social com en l’econòmic, però amb molt d’esforç, treball, tenacitat i cooperació el Cava ha aconseguit uns resultats que han superat les expectatives inicials, tenint en compte el context general”.
La Denominació d’Origen espanyola que més exporta
Les expedicions amb destinació a mercats exteriors demostren la fortalesa i presència que té la D.O. Cava a nivell internacional, sent la caiguda de tan sols un -7,92%, amb un volum assolit de 152 milions d’ampolles. El mercat exterior va tornar a guanyar pes l’any passat, aglutinant ja el 71% de les vendes totals. Alemanya segueix sent el principal país de consum, seguit del Regne Unit (amb un creixement de +6,55%), Bèlgica, Estats Units d’Amèrica i Japó. Destaca també el creixement a Rússia (+17,47%), Lituània (+16,73%), Suècia (+12%), Finlàndia (+11,83%) i els Països Baixos (+9,93%), amb increments de doble dígit.
“La diversificació de mercats que té el Cava és una riquesa, un fons de comerç molt valuós que s’ha mostrat com un atenuant a la caiguda del mercat interior, més afectat per la pandèmia”, assenyala Pagès. Així, a nivell nacional, com a conseqüència dels tancaments i restriccions del canal HORECA (hotels, restaurants i cafeteries) i de les limitacions de mobilitat geogràfica i social, es retrocedeix un -12,3%, segons dades de la consultora A.C. Nielsen. El canal que més impacte ha patit és HORECA, amb un descens del -38,8%, mentre que l’alimentació té un comportament molt més favorable, amb una disminució del -4,7%. El canal online, per contra, tenint en compte que es partia de bases molt inferiors, evoluciona molt positivament, amb un creixement destacat del +44,9%.
El Cava ecològic torna a guanyar pes dins de la pròpia D.O. Cava, ja que el nombre d’ampolles produïdes i etiquetades és pràcticament el mateix que les del 2019 (-0,11%), confirmant la tendència que el Cava ecològic segueix despertant l’interès dels consumidors.
2021, any històric: implementació del Pla Estratègic de segmentació i zonificació
Aquest 2021 s’implementarà la primera fase del Pla Estratègic de segmentació i zonificació del Cava, posant en marxa un pla de reforç dels mitjans de control de la D.O. Cava i una millora de la informació i la traçabilitat del producte. Segons Javier Pagés, “és un gran pas per al futur i suposa una fita important per al sector, aconseguint que els nostres Caves siguin encara més atractius i diferencials per als consumidors gràcies a unes normatives qualitatives molt exigents, a la singularitat dels nostres territoris i orígens, al compromís total amb el medi ambient i la sostenibilitat”. Tot amb la garantia que només pot oferir una D.O.
D.O. Cava, compromís amb l’ origen, la terra i la sostenibilitat
Amb més d’un 60% de vendes internacionals, Cava és la D.O. espanyola que més exporta. Reuneix més de 38.000 hectàrees de vinya i més de 6.800 viticultors. Els seus 370 cellers associats són presents en més de 100 països. El Cava, harmonia universal per a la gastronomia, s’elabora pel mètode tradicional amb un estricte compromís amb l’origen, la terra i la sostenibilitat.
Web: www.Cava.wine
Facebook: https://www.facebook.com/do.cava
Instagram: https://www.instagram.com/Cava.do/
Twitter: https://twitter.com/DO_Cava
Youtube: https://www.youtube.com/c/doCava