De quina manera afecta “l’estrès hídric de la vinya” als vins és l’objecte de l’estudi que, des de fa quatre anys, es desenvolupa des del celler La Gravera d’Alfarràs en col·laboració amb la Universitat de Lleida (UdL). “L’estudi està dirigit per la doctora Mercè Balsells de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL”, segons expliquen Ivà Gallego i Sergi Garcia, enòleg i director general de La Gravera, respectivament. “A l’estudi analitzem els vins resultants de diferents partides de raïm amb més o menys reg” afegeixen els responsables del celler mentre fan un remuntat manual d’una petita partida del vi novell d’aquest any. Els resultats es faran públics al final d’aquest any 2011″.
Sergi Garcia destaca la innovació del celler amb assumptes concrets com aquest estudi o la filosofia de producció ecològica de La Gravera.
Gallego, que es troba immers en la seva primera verema a la bodega d’Alfarràs, explica que “estem veient que la verema ens donarà molts pocs quilos però d’una qualitat excepcional. Tot i la concentració del grau, el raïm manté l’acidesa, per la qual cosa esperem vins de caràcter sense perdre la frescor”. Gallego destaca el terreny, “fer vi sobre el que va ser una gravera, en obliga a parlar cada dia amb la planta, observar les seves fulles, analitzar si necessita aigua o no. El pas del riu Noguera Ribagorçana ha contribuït a temperar les altes temperatures de final d’estiu.”.
El mínims tractaments a la vinya, la verema manual i la triple selleció del raïm (aclarida, verema i taula) defineixen unes pràctiques de producció ecològica que fa que els vins comptin amb el doble de resveraterol, element present al vi al qual s’atribueix propietats anticancerígenes i antiinflamatòries.
Llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona i en enologia per la Rovira Virgili de Tarragona, Gallego va iniciar la seva carrera professional al celler Miquel Torres. Va començar al laboratori i, amb el temps, va anar desenvolupant diferents tasques en el procés d’elaboració dels vins d’aquesta empresa. Després d’una etapa en la recerca i assessorament des de l’INCAVI, el sommelier va fer un stage a França amb l’equip d’enologia de Les Producteurs de Mont Tauch, al Languedoc.
La seva aproximació a Lleida va ser com enòleg responsable de Cérvoles Celler, sota la direcció tècnica d’Isabel Marzà. Després d’un període a Jané Ventura, com a responsable de les vinyes, Gallego torna a Lleida per fer-se càrrec de l’elaboració dels vins d’Alfarràs La Gravera.De qué manera afecta “el estrés hídrico de la viña” a los vinos es el objeto del estudio que, desde hace cuatro años, se desarrolla desde la bodega La Gravera de Alfarràs en colaboración con la Universidad de Lleida (UdL). “El estudio está dirigido por la doctora Mercè Balsells de la Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agraria de la UdL”, según explican Ivà Gallego y Sergi Garcia, enólogo y director general de La Gravera, respectivamente. “En el estudio analizamos los vinos resultantes de diferentes partidas de uva con más o menos riego” añaden los responsables de la bodega mientras hacen un remontado manual de una pequeña partida del vino nuevo de este año. Los resultados se harán públicos al final de este año 2011 “. Sergi Garcia destaca la innovación de la bodega con asuntos concretos como este estudio o la filosofía de producción ecológica de La Gravera.
Gallego, que se encuentra inmerso en su primera vendimia en la bodega de Alfarràs, explica que “estamos viendo que la vendimia nos dará muy pocos kilos pero de una calidad excepcional. A pesar de la concentración del grado, la uva mantiene la acidez, por lo que esperamos vinos de carácter sin perder la frescura “. Gallego destaca el terreno, “hacer vino sobre lo que fue una gravera, en obliga a hablar cada día con la planta, observar sus hojas, analizar si necesita agua o no. El paso del río Noguera Ribagorzana ha contribuido a atemperar las altas temperaturas de final de verano. “.
El mínimo tratamiento a la vid, la vendimia manual y la triple seleción de la uva (aclarada, vendimia y tabla) definen unas prácticas de producción ecológica que hace que los vinos cuenten con el doble de resveraterol, elemento presente en el vino al que se atribuye propiedades anticancerígenas y antiinflamatorias.
Licenciado en Biología por la Universidad de Barcelona y en enología por la Rovira Virgili de Tarragona, Gallego inició su carrera profesional en la bodega Miguel Torres. Comenzó en el laboratorio y, con el tiempo, fue desarrollando diferentes tareas en el proceso de elaboración de los vinos de esta empresa. Después de una etapa en la investigación y asesoramiento desde el INCAVI, el sumiller hizo un stage en Francia con el equipo de enología de Las Productores de Mont Tauch, el Languedoc.
Su aproximación a Lleida fue como enólogo responsable de Cérvoles Celler, bajo la dirección técnica de Isabel Marzà. Tras un periodo en Jané Ventura, como responsable de las viñas, Gallego vuelve a Lleida para hacerse cargo de la elaboración de los vinos de Alfarràs La Gravera.
Sopar d’Ortiz i Gimena de producte local amb recepta asiàtica
Amb els xefs de l’Antic Forn de Cervera i L’Espurna de Lleida Sergi Ortiz, xef de l’Antic Forn de Cervera, i Jesús Gimena de L’Espurna