La vila de Ponts es bolca en la celebració del 150è aniversari de la festa tradicional de Lo Ranxo

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

Screenshot

Considerada una de les festes més singulars del país pel que fa als àpats col·lectius, l’Ajuntament de Ponts preveu servir-ne 12.000 racions el 4 de març vinent


• L’esdeveniment marca el final del Carnestoltes a Ponts i enguany s’acompanya d’una programació lúdica i cultural que s’estendrà durant dues setmanes

L’Ajuntament de Ponts ha presentat aquest migdia en roda de premsa i a la sala municipal d’actes del municipi, la programació especial organitzada en motiu de la celebració, aquest 2025, del 150è aniversari d’ençà de la primera citació escrita de la festivitat de Lo Ranxo. Aquesta típica i molt gustosa escudella de referències històriques és tan coneguda com valorada arreu de la demarcació de Lleida pel seu gust excepcional i les seves característiques nutricionals i ha esdevingut un dels emblemes principals d’aquest municipi de la Noguera, així com un pol d’atracció per a milers de persones que visiten, cada dimarts de Carnaval, Ponts per assaborir-ne la degustació gratuïta que s’ofereix a veïns i visitants. Enguany, l’organització preveu servir fins a 12.000 racions de Ranxo, assolint un nou rècord que servirà per rubricar una programació lúdica i cultural que pretén posar en valor una tradició de gran arrelament entre la població tant local com forana.

En aquest sentit, els actes vinculats a la celebració d’aquest aniversari rodó (150 anys de la primera referència escrita sobre Lo Ranxo de Ponts) s’iniciaran aquesta mateixa setmana amb la trobada de gamers que tindrà lloc els dies 20, 21 i 22 de febrer a la Sala 1 d’Octubre i que implicarà diverses proves que tenen a veure amb la divulgació d’aquesta festa tradicional. Ja el diumenge 23 de febrer a les 10 del matí, tindrà lloc Lo Ranxo Petit amb un seguit d’activitats per a la mainada (Sala 1 d’Octubre) a manera de pòrtic de les conferències que es desplegaran des de dilluns 24 i fins a dijous 27, cada vespre, a les 20 hores i a la sala d’actes municipal (gratuït). Hi participaran des de l’autora local Alba Vilanova Prat que presentarà el seu treball “L’essència del rebost” fins al cuiner i divulgador Sergi de Meià (amb una xerrada sobre sopes històriques), passant per l’escriptor Antoni Gelonch o el director de la Casa Macià i conseller de cultura a l’exili Lluís Puig, que farà una xerrada sobre la Casa Macià i presentarà una col·laboració entre l’Ajuntament de Ponts i la pròpia Associació Casa Macià que es traduirà en una trobada a la Catalunya Nord que tindrà lloc el diumenge 6 de juliol vinent i que inclourà un tast de Lo Ranxo de Ponts i una trobada entre les colles geganteres de Ponts i d’Elna, que estan agermanades. Tot plegat s’emmarca dins el programa de l’Aplec de Cultura Nacional que té lloc anualment a Prats de Molló.

D’esquerra a dreta: Pere Fenés, regidor de Turisme de Ponts, Josep Tàpies, alcalde de Ponts Maite González, regidora de Cultura de Ponts i Lo Pau de Ponts.

Més enllà de les activitats habituals de Carnaval, que enguany prenen una rellevància major per sumar-se a aquest aniversari de la menja per excel·lència a Ponts, l’Ajuntament del municipi proposa algunes activitats de caràcter extraordinari com ara la inauguració de l’exposició “150 anys de records de postal” el proper dissabte 1 de març a les 12 hores i a la Casa Samarra (espai que l’Ajuntament vol posicionar de manera progressiva com a centre cultural del municipi). La mostra parteix del recull d’imatges de Joan Calvet, Joan Salvia i Joan Viladot fet a partir de la selecció – exposició prèvia de Lluís Vidal. En finalitzar-se la inauguració (que inclourà una visita guiada), tindrà lloc l’estrena de la cançó commemorativa del 150è aniversari de Lo Ranxo a càrrec de Lo Pau de Ponts, que la interpretarà en directe. Igualment se servirà una copa de vi del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts (que va tenir lloc durant tot el 2024) a tots els assistents. Aquesta exposició es podrà visitar fins al proper 31 de març, de dilluns a divendres, de 12 a 14 hores (gratuït).

Encara vinculat al programa d’activitats que s’ha presentat aquest migdia, destaca la celebració el dilluns 3 de març del tradicional Lali – Lali i ja el dimarts 4 de març, el dia gran de la celebració, a partir de les sis del matí, la població es bolca en la celebració de Lo Ranxo amb la tradicional encesa de les olles. A les 11 hores, tindrà lloc a la Sala 1 d’Octubre la presentació de la “Petita història de Lo Ranxo de Ponts” publicada per l’Editorial Mediterrània, amb text de l’escriptor local Jaume Invernon i il·lustracions de Pilarín Bayés, que signarà llibres i presentarà aquest recull en una jornada que és festiva per als i les pontsicanes. Al migdia tindrà lloc la tradicional benedicció de les olles – enguany amb l’apadrinament de la cuinera Ada Parellada – i la posterior degustació per a tothom. Amb tot, les activitats del 150è aniversari de Lo Ranxo s’estendran fins a finals de setmana atès que el dijous 6 de març novament Sergi de Meià coordinarà una activitat de show cooking a la Sala 1 d’Octubre (a partir de les 19 hores) i, ja el diumenge 9 de març, el concert PASSAR-LA BÉ: recital de cançó vital a càrrec d’Anna Roig i Carles Belda clourà les activitats a l’església de Santa Maria del municipi (18 hores).

Durant la presentació d’aquest migdia, tant l’alcalde de Ponts, Josep Tàpies, com els responsables de les àrees de Turisme i de Cultura, Pere Fenés i Maite González, respectivament, han fet una crida a la participació no només per part dels pontsicans i pontsicanes sinó també de persones d’arreu del país que coneixen les bondants de les sopes històriques que, al llarg dels darrers anys, han estat reivindicades per associacions i col·lectius molt diversos que n’han preservat la celebració. “Ponts, com vam explicar abastament durant l’any passat quan celebràvem el Mil·lenari de la col·legiata de Sant Pere, es defineix sobretot gràcies al seu riquíssim patrimoni cultural, tant material com immaterial, que conformen Lo Ranxo, el Roser i Sant Pere com a referències imprescindibles”, ha explicat l’alcalde Josep Tàpies. La presentació d’aquest migdia ha finalitzat amb l’avançament en directe de la cançó commemorativa del 150è aniversari de Lo Ranxo a càrrec de Lo Pau de Ponts.

Lo Ranxo de Ponts: una tradició arrelada al cor de La Noguera

Lo Ranxo és la celebració popular més emblemàtica de Ponts, al cor de la comarca de la Noguera. Aquesta festivitat gira entorn de la preparació d’una gran escudella catalana que es distribueix entre tots els habitants (i visitants!) el dimarts de Carnaval. A partir de les sis del matí, una cinquantena de calderes d’aram comencen a bullir al passeig del municipi, donant el tret de sortida a la festa més esperada de l’any. Aquesta escudella és la protagonista d’una nova crònica dins la sèrie d’articles dedicats a les escudelles, ranxos i sopes amb història de Catalunya.

Mentre els ingredients es couen lentament des de primera hora, els veïns i veïnes de Ponts es reuneixen per gaudir d’una ballada de sardanes cap al migdia. Just després, té lloc la benedicció de l’àpat a càrrec del rector (enguany es preveu l’assistència del bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives), seguida de la degustació per part de les autoritats i, finalment, el repartiment de l’escudella entre la població. Un cop distribuït Lo Ranxo, les famílies es reuneixen a casa, al voltant d’una taula ben parada, per compartir aquest àpat tan significatiu amb els seus éssers estimats.

Els orígens: d’un plat solidari a una festa per a tothom

Els inicis de Lo Ranxo es perden en la memòria del temps perquè no existeix documentació escrita que n’especifiqui l’origen concret. No obstant això, la primera citació escrita sobre Lo Ranxo la trobem en els arxius comarcals amb data de l’any 1875. Aquesta tradició s’ha transmès oralment de generació en generació, mantenint viu el seu esperit. Segons la llegenda popular, la festa va néixer de la iniciativa d’un antic alcalde de Ponts, que havia viscut en la pobresa i va voler garantir un plat calent a les persones amb menys recursos. Per fer-ho, va sortir al carrer amb un instrument musical per animar la gent a col·laborar en l’elaboració del ranxo.

Amb el pas dels anys, la festa va anar guanyant popularitat i va deixar de ser exclusiva per als més desafavorits. L’any 1929, Lo Ranxo es va consolidar com una celebració oberta a tothom. No obstant això, l’esclat de la Guerra Civil el 1936 va interrompre’n la tradició. No va ser fins al 1943 quan, gràcies a la memòria d’un veí que en recordava la importància, la festivitat es va reprendre amb més força que mai.

El Lali-Lali: música i tradició pels carrers de Ponts

Amb la recuperació de la festa va néixer també el Lali-Lali, una tradició que s’inicia el dilluns de Carnaval (per tant, la vigília de Lo Ranxo). Un grup de veïns surt al carrer al ritme de tambors per recórrer les cases i recollir productes de l’horta destinats a l’elaboració de Lo Ranxo. Aquesta activitat festiva s’acompanya d’una cançó popular que ha perdurat fins avui.

Avui dia, el Lali-Lali continua sent una part viva del Carnaval de Ponts. Des de primera hora del matí, la música i les veus omplen els carrers mentre es visiten comerços i llars per recollir productes que s’afegiran a l’escudella. L’Ajuntament és l’encarregat de coordinar la festa i comprar els ingredients necessaris als comerços locals per garantir que es puguin repartir fins a 12.000 racions. Tot i això, molts pontsicans i pontsicanes encara col·laboren cedint calderes per mantenir viva aquesta tradició.

Screenshot

Un àpat gegant cuinat durant hores

El dimarts de Carnaval, a trenc d’alba, la cap de cuina Rosa Boix i el seu equip de cuiners s’encarreguen d’organitzar la preparació de l’escudella al carrer, tal com es feia ja el 1876. Les calderes es posen a punt des de primera hora, mentre es trossegen els ingredients per començar a cuinar.
Les quantitats són impressionants:
• 200 kg de pollastre
• 40 gallines
• 48 kg d’espinada de porc
• 28 kg d’ossos de pernil
• 90 kg de mongetes
• 100 kg de cigrons
• 250 kg de patates
• 30 cols
• 35 kg de cebes
• 10 manats de porros
• 6 carabasses petites
• 45 kg de carn per estofar
• 15 kg de coll de xai
• 16 kg de cuixa de xai
• 130 kg de botifarra negra (sense ceba)
• 90 kg de cansalada
• 10 kg de tomàquet en conserva
• 20 kg de sal
• 20 kg de pastanagues
• 80 kg de fideus
• 80 kg d’arròs
• 2 litres de xerès sec
• 4 litres d’oli
• 1 kg de farina

A aquests ingredients s’hi afegeix un toc especial: l’ingredient secret que fa de Lo Ranxo de Ponts un plat únic i inimitable.

Una festa oberta a tothom

Lo Ranxo de Ponts és molt més que un àpat; és una expressió viva de cultura, tradició i comunitat. Tothom està convidat a unir-se a aquesta festivitat plena d’alegria i caliu. A Ponts, qui arriba per celebrar Lo Ranxo es troba amb una benvinguda càlida i un plat d’escudella que simbolitza la generositat i l’esperit col·lectiu d’aquesta vila.

Fotografies ©Agustí Cucurulls

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats