Una vintena de persones s’ha sumat avui a la proposta del celler Lagravera (DO Costers del Segre) per descobrir la història vinícola de la Serra Llarga; i concretament els Trullets d’Algerri. La visita ha estat maridada amb vins de Lagravera i s’ha complementat amb una visita a Vinya Núria i al celler. Lagravera forma part de la Ruta de la Ruta del Vi de Lleida i l’activitat ha estat organitzada amb motiu del Dia Mundial de l’Enoturisme que se celebra demà, primer diumenge de novembre.
La visita als Trullets d’Algerri ha estat comentada per l’historiador Jesús Brufal; mentre que Gabriel Gurt, responsable d’Enoturisme de Lagravera ha comentat un primer vi, l’Onra blanc. Tot seguit a Vinya Núria, els participants han pogut conèixer els principis biodinàmics de la viticultura de Lagravera; així com han coincidit amb el ramat d’ovelles que cada any cuida del sol d’aquesta finca abonant-lo i controlant la seva coberta vegetal. L’activitat hi ha finalitzat amb la visita del celler d’Alfarràs on s’ha tastat l’Onra negre. Els dos vins Lagravera Onra s’elaboren amb raïm procedent de Vinya Núria i Vinya Mas la Parra, totes dues al terme municipal d’Algerri.
Els Trullets d’Algerri
“Algerri compta actualment amb un total de vint-i-sis Trullets, que servien per emmagatzemar el vi durant el temps necessari per fer el procés de la fermentació, i posteriorment extreure aquest líquid per comerciar o consumir”, segons ha explicat Brufal.
L’historiador compta que “la primera notícia que tenim dels Trullets dataria de 1640, quan apareixen citats dins un capbreu dels monjos del monestir de Poblet. A partir d’aquesta data probablement en tindríem més notícies escrites a través del fons notarial, però, ara per ara, no hem fet cap treball de recerca enfocat cap aquesta interessant línia de recerca”.
Així Brufal destaca que “la seva utilització s’inicia abans del 1640 perquè el capbreu ho fa constar com unes estructures que ja funcionarien. Tanmateix, no podem assegurar quina seria la cronologia d’inici dels Trullets. Tot i això, segurament la seva utilitat va acabar aproximadament en el segle XIX amb motiu de la greu crisi del vi, els quals entrarien en desús, malgrat que no tenim cap document que ens permeti afirmar aquesta hipòtesi”.