L’INCAVI aconsegueix incorporar dues noves varietats tradicionals al potencial vitícola català

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

CP-230707_varietat

Es tracta de les varietats Carinyena roja i Verdiell, que a partir d’ara podran ser afegides a la llista de varietats vinificables

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha aconseguit incorporar dues noves varietats tradicionals al Potencial vitícola Català. Gràcies als estudis realitzats per l’INCAVI en col·laboració amb els consells reguladors de l’Empordà i el Priorat, els cellers i els viticultors, s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la inclusió de les varietats Carinyena roja (amb la sinonímia “Carinyena gris”) i Verdiell (amb “Verdil”) a la llista de varietats autoritzades a Catalunya. Aquest és un pas previ imprescindible perquè aquelles Denominacions d’Origen interessades puguin incorporar-les a la seva llista de varietats autoritzades. Aquesta incorporació arriba en resposta a la nostra petició al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació tramitada a través del Servei d’Ordenació Agrícola (SOA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).

Així, a partir d’ara a Catalunya hi ha 61 varietats de raïm autoritzades:

Airén, B.
Albarinyo, B.
Bobal, N.
*Bronsa, N.
Cabernet Franc, N.

Cabernet Sauvignon, N.

Carinyena, Samsó, N.

Chardonnay, B.
Chenín Blanc, B.(Agudelo)

Garnatxa Blanca, Lledoner Blanc, B.

*Garnatxa del Po, (Vidadillo) N.

Garnatxa Peluda, Lledoner Pelut, N.

*Garnatxa Roja, Garnatxa Gris, N.

Garnatxa Tinta, Lledoner, N. Garnatxa Tintorera, N. *Garró, Mandó, N. Gewürztraminer, B.

*Giró Ros, B.

Godello, B.

*Gonfaus, N.

Macabeu, Viura, B.
Malbec, N.
Malvasia Aromàtica, Malvasia de Sitges, B. Marselan, N.
Merlot, N.
Merseguera, Sumoll Blanc, B.
Monastrell, Mataró, Mourvedre N.
*Moneu, N.
Morastell.
*Morenillo, N.
Moscatell d’Alexandria, Moscatell de Málaga B. Moscatell de Gra Petit, B.
Parellada, Montonec, Montonega, B.
Pedro Ximenes, B.
Petit Verdot, N.
Picapoll Blanc, B.
Picapoll Negre, N.
Pinot Noir, N.

Riesling, B. Sauvignon Blanc, B.

*Selma Blanca, B.

*Solana, N.

Subirat Parent (Alarije) B. Sumoll Negre, N.
Syrah, N.
Tempranillo, Ull de Llebre, N.

Trepat, N.

*Trobat blanc (Alcañon) B.

Verdejo, B.
Vermentino, B.
*Verdiell, B.
Vinyater, B.
Viognier, B.
Xarel·lo, Cartoixa, Pansal, Pansa Blanca, B.

*Xarel·lo rosat, N.

Un dels projectes destacats en el Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025

Entre els projectes destacats dins de l’estratègia #HoritzóINCAVI2025 hi ha l’aposta per la identificació i preservació i l’oferiment al sector de forma més activa de varietats de vinya autòctones del país com a recurs per a diferenciar competitivament i contribuir a valoritzar les produccions de vins catalans. Aquesta tasca és possible gràcies a la feina de recerca dels investigadors i de la nova eina INCAVILAB per obtenir un major coneixement sobre el comportament i la resiliència al canvi climàtic i la vinificació de varietats per donar resposta a principals reptes del sector: nous mercats, consumidors i la sostenibilitat completa que passa per avançar en la generació de més valor a les produccions catalanes.

El pla estratègic preveu que l’INCAVI capitalitzi les varietats patrimonials de vinyes recuperades de Catalunya. Davant l’actual tràmit establert pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells: “Instem a l’administració competent pel que fa a la identificació, avaluació i incorporació de varietats a guanyar en agilitat i dinamisme per tal de reduir els temps administratius”. “Les múltiples varietats autòctones i patrimonials de raïm del vi català ens aporten un valor que ens distingeix de la resta de països elaboradors, una singularitat que hem de traslladar a mercats i sobretot al consumidors”, puntualitza Balcells.

En els últims 10 anys, s’han pogut incorporar 16 varietats al Potencial vitícola Català. Son les varietats dels llistat marcades amb una *.


Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats