Dimecres 14 va tenir lloc una trobada amb els cellers reconeguts amb un vi de finca qualificada que va servir per tractar temes com: la importància de les varietats pròpies de cada DO, l’assegurament de la sostenibilitat del conreu de la vinya i de l’elaboració al celler i l’enfortiment de la comunicació al consumidor final
Les properes accions previstes per donar a conèixer el projecte dels Vins de Finca Qualificada (VFQ) són: dos tastos internacionals, un, a Itàlia i, l’altre, a Suïssa, així com un cicle de tastos a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona
Actualment, a Catalunya s’estan produint els millors vins de la seva història i des de l’INCAVI, en el marc del Pla estratègic Horitzó2025 hi ha el compromís ferm de donar-los reconeixement i visibilitat.
Per aquesta raó, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) va convocar la totalitat d’elaboradors i elaboradores de vins de finca qualificada reconeguts a Catalunya, amb l’objectiu d’escoltar i consensuar el contingut de la regulació d’aquests vins que contindrà el reglament que desenvoluparà la Llei 2/2020, del 5 de març, de la vitivinicultura.
La reunió, celebrada a la Terra Alta, un any i mig després de la presentació del projecte d’impuls dels Vins de Finca Qualificada per part de l’INCAVI, ja ha donat els primers resultats amb la incorporació de 7 nous vins. La trobada va tenir lloc a les seus de dos dels 14 cellers distingits, com són Herència Altés i Edetària, que elaboren 2 dels 19 vins reconeguts per la Generalitat de Catalunya.
L’INCAVI avança en els treballs de desplegament de la Llei de la Vitivinicultura
L’objectiu de la trobada era enfortir i actualitzar la regulació d’aquests vins, com a màxim exponent de la tipicitat i qualitat de la vinya i dels vins de Catalunya. Per això, durant la sessió de treball, es va posar al dia la normativa per assegurar el futur dels vins referents i símbols de l’excel·lència catalana. En aquest sentit, d’entre els temes tractats destaquen la importància de les varietats pròpies de cada territori, garantir la sostenibilitat del conreu de la vinya i de l’elaboració al celler, i l’enfortiment de la comunicació al consumidor final.
Els vins de finca qualificada posen en valor el reconeixement
La sessió de treball va tenir lloc al celler Edetària, que compta amb un vi de finca qualificada, des de 2020. El seu propietari, Joan Àngel Lliberia, va explicar què representa per ells la distinció durant el transcurs de la visita a les seves vinyes: “Per nosaltres tenir un vi de finca qualificada significa formar part d’un grup que fa les coses molt ben fetes i ens situa internacionalment.”
Posteriorment, tots els convocats van traslladar-se al celler Herència Altés, distingit fa dos mesos amb el guardó, pel seu vi la Serra Blanc. Per Núria Altés, aquesta distinció significa “preservar el paisatge davant les amenaces.” I la trobada d’avui ha estat “enriquidora i té molta importància, per poder fer pinya entre tots els cellers elaboradors d’un vi de finca qualificada.”
Per la directora de l’INCAVI, Alba Balcells: “Els vins de finca qualificada són un element nuclear de la nostra acció i, per això, des d’un bon principi han estan inclosos a l’agenda estratègica de l’Incavi #Horitzó2025. La reunió d’avui ha servit per dibuixar el futur d’una eina clau que beneficia el prestigi del conjunt del vi català.”
Els VFQ viatgen a Itàlia i Suïssa, aquest 2024
Més enllà de la distinció, els Vins de Finca Qualificada protagonitzen un gran nombre d’accions organitzades per l’INCAVI. A banda del primer acte que va suposar la gala de presentació celebrada al Palau de Pedralbes el desembre de 2023, està previst que els VFQ es presentin arreu de Catalunya amb 4 grans tastos en col·laboració amb l’Associació Catalana de Sommeliers.
A més, el projecte dels Vins de Finca Qualificada representarà els vins de Catalunya a l’exterior. Enguany, en el marc de la Wine Rome Expo, l’INCAVI ha organitzat un tast de VFQ a Roma el proper mes de març. L’altre tast internacional de VFQ previst tindrà lloc a Suïssa, en el marc de la tornada de la jornada bilateral d’intercanvi entre professionals del sector vitivinícola Suïssos i catalans.
La cúspide del vi català
Els vins de finca qualificada representen el vèrtex qualitatiu del sector del vi a Catalunya i símbol d’un fort arrelament a un territori concret. Però no només beneficia els vins i cellers distingits, sinó que aquests vins dignifiquen i posen en valor tot el sector del vi a Catalunya. Permet guanyar en autoestima per arribar a un nombre major de consumidors i més enllà de les nostres fronteres.