El massapà és una pasta en parts iguals d’ametlla i sucre rebaixat amb ous, que es fa generalment cuita al forn. Es tracta d’un dolç de consum habitual per Nadal, encara que es menja en moltes altres ocasions.
L’origen del massapà és controvertit. Segons uns autors, prové del “marcipane” italià (Pa de Sant Marc), originat a Venecia. Segons altres autors, prové de Lübeck on va sustituir el pa en una època en el que aquest hi mancava. No obstant, la teoria més probable és que, com altres postres amb ametlles, tingui un origen àrab, sigui de “mantha-ban”, que vol dir “rei assegut”, ja que els primers massapans a la Península Ibérica portaven impressa aquesta figura, o bé del vocable “mahsaban” que designa els dolços fets a base d’atmelles i d’altres fruits secs.
El massapà pot ser la base de molts d’altres dolços com els panellets, els tornos moderns i els farcits d’alguns tortells. A més, també es pot fer combinat amb altres productes com fruites, pinya, coco o xocolata.
El origen del mazapán es controvertido. Según unos autores, proviene del “marcipane” italiano (Pan de San Marcos), originario en Venecia. Según otros autores, proviene de Lübeck donde sustituyeron el pan en una época en el que este carecía. No obstante, la teoría más probable es que, como otros postres con almendras, tenga un origen árabe, sea de “mantha-bando”, que quiere decir “rey sentado”, puesto que los primeros mazapanes a la Península Ibérica traían impresa esta figura, o bien del vocablo “mahsaban” que designa los dulces hechos a base de almendras y otros frutos secos.
El mazapán puede ser la base de muchos otros dulces como los “panellets”, los tornos modernos y los rellenos de algunos “tortells”. Además, también se puede hacer combinado con otros productos como frutas, piña, coco o chocolate.
Sopar d’Ortiz i Gimena de producte local amb recepta asiàtica
Amb els xefs de l’Antic Forn de Cervera i L’Espurna de Lleida Sergi Ortiz, xef de l’Antic Forn de Cervera, i Jesús Gimena de L’Espurna