La segona edició del Raimat Arts Festival (RAF), que se celebrarà els dies 6, 7 i 8 d’octubre a Lleida i Raimat, destinarà els beneficis obtinguts a projectes que millorin la gestió de l’aigua, per contribuir a pal·liar la crisi hídrica que pateix el sector agroalimentari de Lleida. Així ho ha anunciat avui dilluns, dia 10 de juliol, la presidenta de la Fundació Comunitària Raimat Lleida (FCRL), Elena de Carandini, en la presentació del programa del Festival al Castell de Raymat. El RAF, organitzat pel Castell de Raymat a benefici de la FCRL, és un esdeveniment pioner a Espanya que fusiona música, art, gastronomia i vi en una trobada única i amb un propòsit: impulsar projectes amb triple impacte social, econòmic i ambiental, que millorin el territori.
“Després d’una exitosa primera edició del Raimat Arts Festival celebrada l’any passat, estem molt emocionats de repetir la celebració d’aquest esdeveniment”, ha explicat Elena de Carandini. “El Festival és el projecte més important de la Fundació Comunitària Raimat Lleida i estem molt satisfets de veure l’impacte positiu sobre el territori que aconseguim amb aquesta iniciativa”, ha conclòs.
Un programa que combina música clàssica amb artistes de renom internacional, gastronomia i activitats per a tota la família
El programa del Raimat Arts Festival de 2023 presenta una completa agenda des del divendres 6 d’octubre fins al diumenge 8.
Divendres 6 d’octubre
El Festival s’iniciarà amb un sopar de gala i un concert privats en el Parador de Lleida, amb les actuacions del guitarrista Pablo Sáinz-Villegas i la soprano Raquel Lojendio.
Dissabte 7 d’octubre
Al matí, els espais de Raimat Natura acolliran un village on gaudir de la naturalesa en família i amb amics, amb activitats a l’aire lliure, tallers infantils, recorreguts amb tren per les vinyes, música en directe i barra de vins i caves.
A la tarda, els cellers Raimat seran els protagonistes del ‘Taste of Lleida’ i l’esdeveniment neuràlgic del Festival, el concert amb un repertori de música clàssica interpretada per artistes aclamats internacionalment com el guitarrista Pablo Sáinz-Villegas, la soprano Raquel Lojendio i el pianista i compositor Albert Guinovart.
Així mateix, abans i després de les actuacions, els assistents podran degustar productes de KM 0 i de la màxima qualitat als jardins dels cellers.
Diumenge 8 d’octubre
Al matí, les portes de Raimat Natura es tornaran a obrir per donar la benvinguda a les persones que vulguin gaudir de les activitats del village.
A la tarda, l’artista lleidatana Berta Puigdemasa oferirà un concert gratuït d’arpa a l’església del Sagrat Cor de Raimat que culminarà amb un berenar per als assistents.
L’organització del Festival ha confiat en els responsables del Festival Napa Valley i el guitarrista Pablo Sáinz-Villegas la direcció artística del concert del dissabte. El músic, aclamat internacionalment i que ja va actuar en la primera edició del Raimat Arts Festival, ha triat peces de compositors nacionals i internacionals d’ahir i d’avui com Isaac Albéniz, l’adaptació musicalitzada de poemes de Federico García Lorca, Pau Casals, Joaquín Rodrigo, Carlo Domeniconi, Enrique Granados, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Puccini i Albert Guinovart.
Un Festival d’impacte i amb visió regenerativa
Seguint amb la seva vocació de generar un triple impacte positiu en el territori, a escala ambiental, econòmica i social, el Raimat Arts Festival ha desenvolupat un model de gestió per minimitzar l’impacte ambiental i fomentar la sostenibilitat, potenciant la biodiversitat i l’ecosistema del territori. La petjada de carboni i hídrica quedaran compensades en aquesta segona edició.
Així mateix, l’organització del Festival està duent a terme un mesurament d’impacte progressiu, que es va iniciar en 2022 amb la primera edició i seguirà amb durant les següents edicions. L’objectiu és assegurar el mínim impacte ambiental provocat pel Festival, a més de retornar més del que consumeix a l’entorn, per assegurar que es converteix en un esdeveniment regeneratiu. Així mateix, i de cara als propers anys, el propòsit és convertir la petjada hídrica i de carboni en Net Positive, reduir el 50% de tots els indicadors establerts i ampliar els marcadors socials.
Una mostra d’aquest compromís és el programa de formació a tractoristes que s’ha impulsat a través dels beneficis de la primera edició del Raimat Arts Festival i en col·laboració amb John Deere i la Fundació United Way. Durant el 2023 s’han posat en marxa aquestes formacions, amb la col·laboració de l’Escola Agrària de les Borges Blanques i Concessionaris Vicens, per a joves de l’Obra Tutelar Agrària, de la Fundació Barça i treballadors de les finques agrícoles, als quals se’ls empodera amb un certificat de la Generalitat de Catalunya amb aquesta titulació.
Agermanament amb festivals de referència
La primera edició del Raimat Arts Festival va néixer agermanada amb el Festival Napa Valley, que se celebra cada estiu des de 2006 a Califòrnia, i s’ha convertit en soci estratègic de l’esdeveniment organitzat per la Fundació Comunitària Raimat Lleida.
El 2023, el Raimat Arts Festival ha presentat el seu agermanament amb La Rioja Festival, projecte a benefici de l’Associació El Llegat de la Música sense Fronteres i que aporta sostenibilitat a un projecte educatiu-musical a la regió.
Per a més informació: https://raimatartsfestival.org/