A diferència d’altres zones vinícoles, on la forta sequera ha mermat la producció, a les terres lleidatanes s’ augura una collita excel·lent pel que fa a la quantitat i la qualitat
Raimat, la finca vinícola més gran d’Europa en mans d’una mateixa família, compta amb la totalitat de les seves vinyes certificades com a sostenibles i els 100% dels seus vins ecològics
Al setembre, els visitants de Raimat Natura podran viure la verema participant en la recollida del raïm i l’elaboració del vi
El celler Raimat (D.O. Costers del Segre) inicia avui la verema 2021 i ho fa amb optimisme tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat de raïm. Joan Esteve, director tècnic del celler, assegura que “les expectatives d’aquesta verema són excepcionals pel que fa a la qualitat. Hem tingut un any sec i relativament fresc, amb temperatures que s’han mantingut raonablement fresques durant les nits de juny i juliol i sense grans onades de calor. Això ha provocat una maduració més lenta amb excel·lents nivell d’acidesa que asseguren una molt bona anyada. A més, tenim la vinya saníssima, sense míldiu ni altres plagues.”
Pel que fa a la quantitat, es preveu una collita millor que la de l’any passat (un increment de producció del 8% aproximadament) però encara una mica inferior a la de 2019. L’únic episodi negatiu pel que fa a la producció va ser la gelada que va afectar la zona a l’abril, però només ha perjudicat varietats primerenques com el chardonnay i no de forma significativa. En total, es preveu recollir uns 6’5 milions de kilos de raïm per als vins de Raimat.
La verema de Raimat comença amb la collita de chardonnay. Després serà el torn del pinot noir i altres varietats com albariño i xarel·lo, i més tard ull de llebre, syrah, etc. L’última varietat a veremar-se serà el cabernet sauvignon, que es preveu que es comenci a collir ben entrat octubre. Raimat, per la seva situació geogràfica i el seu clima continental (allunyat de les humitats del mar i amb un salt tèrmic dia-nit més acusat) acostuma a ser el primer celler de Catalunya a començar la verema però també és l’últim a acabar-la. Les temperatures solen caure en picat a meitats de setembre i les maduracions s’alenteixen molt, cosa que fa que la verema de cabernet comenci de cara a l’octubre.
La verema 2021 es fa, de nou, respectant els protocols establerts pel COVID. Es fan tests serològics als treballadors de campanya de forma periòdica, es mantenen les distàncies de seguretat, s’utilitza mascareta en els espais tancats i s’habiliten zones separades per evitar la coincidència d’equips. Per a la campanya 2021, es contractaran una cinquantena de persones que treballaran al celler o a la vinya.
Innovadors i 100% sostenibles
Les vinyes de de Raimat es conreen de forma 100% sostenible i la verema es fa com abans: durant les hores més fresques del dia, de forma manual i per una sola cara del cep, aconseguint la selecció del millor raïm, amb l’objectiu d’obtenir expressions úniques a nivell de sabor i aromes. Una minuciosa elecció que es fa a les hores de menys calor i que busca aconseguir uns vins equilibrats, intensos i únics. D’aquesta forma, els vins de Raimat s’asseguren ser cada cop més saborosos, amb matisos molt característics que els convertiran en la millor expressió del terrer del qual procedeixen.
Raimat, la finca vinícola més gran d’Europa en mans d’una mateixa família, té una de les majors superfícies certificades com a ecològiques de tot el món i a dia d’avui tots els seus vins ja són ecològics. També és un referent en viticultura sostenible i innovació. En la lluita contra les plagues de forma ecològica, per exemple, és pioner en l’ús d’un túnel polvoritzador que aplica productes orgànics a la vinya per combatre fongs de forma més eficaç. El nou sistema, desenvolupat junt amb la Universitat de Lleida, s’aplica a més de 300 hectàrees de vinya ecològica de Raimat i és molt més eficient (redueix fins a un 40% la despesa de producte) i molt més segur per a les persones i el medi ambient.
Per a Joan Esteve, director del celler, “sistemes com aquest garantiran el futur de la vinya ecològica, com la de Raimat. Nosaltres no utilitzem pesticides de síntesi i, per tant, necessitem innovar per ser més eficients amb el producte orgànic. Protegir la vinya dels fongs i les plagues, però sempre amb productes naturals i mantenint-nos ferms en la nostra filosofia: màxim respecte pel medi ambient, seguretat per a les persones i mínima intervenció, deixar que el raïm sigui la màxima expressió del territori d’on prové”.
En aquesta verema, Raimat també estrena un nou celler per fer vins premium i prestige que vol ser referent en qualitat i sostenibilitat. Entre altres novetats, s’hi utilitzarà un equip de recepció i premsat que permetrà seleccionar el raïm a l’entrada del celler i moure el most per gravetat, sense necessitat de bombes de trasbals.
Viure la verema tot descobrint Raimat Natura
El proper setembre, els visitants de Raimat Natura (l’espai natural visitable dins la finca de Raimat), podran viure la verema en primera persona. Podran aprendre a veremar i participar en les primeres passes per a l’elaboració del vi, una activitat enoturística pensada per acostar la ciutadania al món del vi ecològic i a la viticultura sostenible.
Raimat Natura és un espai de més de 700 ha (l’equivalent a més de 900 camps de futbol) dins la finca de Raimat i on conviuen en plena harmonia centenars d’aus aquàtiques, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i els conreus de vinya, totalment ecològica i sostenible. Està obert al públic de forma gratuïta des del passat maig i els visitants poden descobrir-lo a peu o en bicicleta, o des de l’aire sobrevolant-lo en un globus aerostàtic. També s’hi pot fer rutes guiades, marxa nòrdica, activitats d’orientació, llogar bicis elèctriques, etc. A més, al centre d’interpretació de Raimat Natura també es pot gaudir dels vins de Raimat i de tapes amb producte km 0.
Raimat, tradició 100% sostenible
La història de Raimat es remunta a 1914 quan Manel Raventós i Doménech, propietari de Codorníu, va adquirir unes terres àrides i infèrtils per a convertir-les en el que avui és la finca més gran d’Europa en mans d’una mateixa família. En un entorn únic, amb aigua pura procedent del desglaç de les neus del Pirineu s’erigeix avui Raimat amb el 100% de les seves vinyes certificades com a sostenibles pel CCPI. Raimat és una finca pionera en tecnologies de cultiu i enològiques que l’han portat a classificar les seves 2.245 hectàrees en parcel·les individuals que són tractades una per una d’acord amb les seves característiques particulars. Raimat és avui el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i, a més, un referent en programes de sostenibilitat i medi ambient. Raimat aconsegueix oferir uns vins d’alta qualitat amb una personalitat única a partir de raïm procedent exclusivament de la seva pròpia finca sempre abanderats pel màxim respecte i conservació de l’entorn.