El restaurant Lo Ponts (carretera de Calaf 6, Ponts) està regentat per la família Gaspà des de fa dues generacions. En l’actualitat, Ramon Gaspà i Montse Junyent són els responsables de cuina i sala de la casa, respectivament d’aquest local que aposta de forma decidida pel producte de proximitat.
Sense cap ruptura amb l’origen de l’establiment com a parador de carretera a l’entrada de Ponts venint de Barcelona, Gaspà i Junyent van saber evolucionar cap a un restaurant més gastronòmic amb esmorzars de forquilla, i dinars o sopars a la carta, amb un menú de cuina tradicional i un altre de degustació. Tot això amb un gran respecte pel producte de qualitat i proximitat que reconeix, any rere any, la xarxa de restaurants Km 0 del moviment Slow Food.
Pel que fa als vins, Lo Ponts manté una especial cura en els vins catalans, en general, i de la DO Costers del Segre, en particular, amb una carta que ha estat reconeguda pel premi Cartavi i compta amb l’assessorament del sommelier Jaume Gaspà, germà del Ramon.
En Ramon defensa que “els ingredients han de funcionar de forma autònoma, com els personatges d’un llibre. Si els has de cuinar massa, és que no són vius”. I així, aquest cuiner de la Noguera defineix la seva cuina amb “dues línies: la del producte, sense molta cocció, deixant que s’expressi; i la de les elaboracions tradicionals com les olles, guisats o rostits”. A la pràctica, en el plat, veiem que Gaspà –que va aprendre amb els diferents cuiners que han passat pels fogons de casa i en molts cursos, fora de la formació reglada– domina tot tipus de tècniques i se sent molt còmode innovant, sempre amb una presentació acurada, atractiva i, fins i tot, artística.
Entre els entrants i les tapetes: croquetes, pop, pernil, esqueixada, amanida de peus de porc, tomàquet ecològic de Tudela del Segre. Un punt i a part es mereixen els caragols a la llauna o a la gormanda amb herbes fresques i cansalada; així com les coques de recapte amb farina ecològica i farcides d’escalivada, aregada o pernil; escalivada i formatges cremosos del territori; amb truita de riu fumada de Tavascan; o la que vam degustar de carabassó ecològic, foie i ceba confitada.
També degustem l’ou, amb cremós de patata, caldo de verdures i tòfona d’estiu, potenciada per una mica de tòfona de l’hivern passat que guarden congelada. El brou de verduretes lliga a la perfecció les dues cremositats de l’ou i la patata, la tòfona ens recorda el bosc. Dels arrossos a la cassola, tastem el de gamba vermella i calamarsets. Però també és especialitat de la casa el melós de ceps i confitat de botifarra i costella. Sempre amb arròs ecològic del Delta de l’Ebre.
Un altre dels productes que Gaspà defineix com de la casa és el bacallà. Aquest peix a Lo Ponts es cuina guisat amb gamba vermella de llotja, carxofes, mongetes del ganxet; en un mar i muntanya amb guisat de morro i orella; o a la graella amb verduretes i all-i-bitxo.
De la graella de Gaspà, també surten costelles i mitjanes de xai amb escalivada; entrecots de bou amb mongetes del ganxet o filets de vedella km 0 amb ceps i salsa de rostir. Tastem el pop de roca a la graella, en dues coccions, amb cansalada confitada. Un plat que bé podria ser icona de qualsevol cuiner. Una aliança de gustos intensos molt reeixida.
Entre els rostits i guisats, espatllat de cabrit amb patates panadera, conill de Baldomar amb picada i bolets o peix de la llotja al forn.
Com a postres més sol·licitades, el Gelat casolà de mató artesà de Tórrec, romaní i garapinyats; o el Torró i xocolata a la pedra d’Agramunt sobre arena de contrastos. També podem degustar el Farcell tebi de full i trufa amb xantillí a l’Armanyac; la Coca de músic amb gelat de vainilla i copa de moscatell; la Crema cremada amb xantillí de canyella i poma escalivada o els gelats fets a casa. Per dos euros i mig més, podem maridar-les amb una copa de malvasia, ratafia, moscatell, Oporto o mistela…
Lo Ponts obre de dimarts a diumenge de les 9 hores fins a finalitzar el servei de migdia; i les nits de divendres i dissabte de les 20 a les 23 hores.