Els romans van arribar a l’altra banda del Rhin l’any 55 a.c., i durant més de dos segles van anexionar aquests territoris com a part de l’Imperi Romà. Amb els romans va arribar la cultura del vi a la Germania, però van ser els francs de Carlo Magno els que van cristianitzar la zona i vam sembrar de monestirs i vinyes el Rheingau, uns 40 quilómetros de curva que fa el riu a la dreta de Mainz. Diu la llegenda que Carlo Magano va fer plantar vinya a la cara sud de les montanyes d’aquest territori, les que donen al Rhin, després d’apreciar que la neu de l’hivern es desfeia ràpidament. Avui el Rheingau és conegut com la Ruta del Risling, el seu més preciat raim tot i que també en fa molt bons negres amb Spättburgunder (Pinot Noir), i només endinsar-se als seus camins de vinyes un es dona compte de que està en un territori vitivinícola de primer ordre mundial.
Tot i el desprestigi que van assolir els vins alemanys durants els 60 i 70, el segle XIX els bons Rheingau cotitzaven a preus de grans Burdeos. Així a les darreres dècades del segle XX el sector es va mobilitzar per trencar la mala imatge que la zona s’havia guanyat amb les exportacions de vins de poca qualitat i va decidir donar un impuls als seus vins qualificant el seu territori per la qualitat del terreny i les vinyes. Finalment, a començament dels 2000 es va qualificar un terc de les vinyes com a de primera qualitat.
En aquest paissatge de petits pobles envoltats de vinya, castells i riu els petits cellers conviuen amb els grans palaus (Schloss) aristocràtics o eclesiàstics. Eltville, Erbach, Oestrich, Johannisberg, Geisenheim, són algunes de les localitats més significtives del Rheinhau, però si hem de trobar una localitat clau per coneixer la comarca i els seus vins aquesta és Rüdesheim am Rhein que està mancomunada amb el annexe municipi de Assmannshausen.
Rüdesheim, tercera localitat turística d’Alemania després de Berlín i Colònia, és hospitalaria i plena de restaurants, museus i recursos turístics al voltant de les vinyes. Uns exemples, el teléfèric que puja fins l’escultura Germania, al parc Niederwald, o el telecadires que conecta el bosc del monument amb Assmannshausen, paradis de la Spättburgunder local. El senderisme per les vinyes, les visites i tasts als cellers locals (Weingut), o els punts de degustació que les bodegues obren als cellers o als pobles amb menjar sencill per acompanyar la degustació dels seus vins, són alguns dels punts d’atracció d’aquesta ruta que es completen amb museus dedicats al vi o la destileria d’Asbach, un brandy local, que també dona lloc al Rüdesheim Café.
De ben segur que qui arribi a Rüidesheim, trobarà com passar uns dies de natura, vi i gastronomia…
Los romanos llegaron a la otra banda del Rhin en 55 a.c., y durante más de dos siglos anexionaron estos territorios como parte del Imperio Romano. Con los romanos llegó la cultura del vino a la Germania, pero fueron los francos de Carlo Magno los que cristianitzaron la zona y sembraron de monasterios y viñas el Rheingau, unos 40 kilómetros de curva que hace el río a la derecha de Mainz. Dice la leyenda que Carlo Magano hizo plantar viña a la cara sur de las montañas de este territorio, las que dan al Rhin, después de apreciar que la nieve del invierno se deshacía rápidamente. Hoy el Rheingau es conocido como la Ruta del Risling, su uva más apreciada a pesar de que también hace muy buenos negros con Spättburgunder (Pinot Noir), y sólo adentrarse en sus caminos de viñas uno se mujer cuento de que está en un territorio vitivinícola de primer orden mundial.
A pesar del desprestigio que lograron los vinos alemanes durante los 60 y 70, el siglo XIX los buenos Rheingau cotizaban a precios de grandes Burdeos. Así a las últimas décadas del siglo XX el sector se movilizó para romper la mala imagen que la zona se había ganado con las exportaciones de vinos de poca calidad y decidió dar un impulso a sus vinos calificando su territorio por la calidad del terreno y las viñas. Finalmente, a comienzo de los 2000 se calificó un tercio de las viñas como de primera calidad.
En este paisaje de pequeños pueblos rodeados de viña, castillos y rios las pequeñas bodegas conviven con los grandes palacios (Schloss) aristocráticos o eclesiásticos. Eltville, Erbach, Oestrich, Johannisberg, Geisenheim, son algunas de las localidades más significativas del Rheinhau, pero si tenemos que encontrar una localidad clave por conocer la comarca y sus vinos esta es Rüdesheim am Rhein que está mancomunada con lo anexo municipio de Assmannshausen.
Rüdesheim, tercera localidad turística de Alemania después de Berlín y Colonia, es hospitalaria y llena de restaurantes, museos y recursos turísticos alrededor de las viñas. Unos ejemplos, el teleférico que sube hasta la escultura Germania, en el parque Niederwald, o el telesillas que conectan el bosque del monumento con Assmannshausen, paraíso de la Spättburgunder local. El senderismo por las viñas, las visitas y catas a las bodegas locales (Weingut), o los puntos de degustación que las bodegas abren a las bodegas o a los pueblos con comer sencillo para acompañar la degustación de sus vinos, son algunos de los puntos de atracción de esta ruta que se completan con museos dedicados al vino o la destilería de Asbach, un brandy local, que también da lugar al Rüdesheim Café.
A buen seguro que quien llegue a Rüidesheim, encontrará como pasar unos días de natura, vino y gastronomía…