Tast telemàtic Conca Rim amb vins 2020, “una anyada per recordar”

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

IMG_4896


Sota el lema “L’anyada 2020, uns vins per recordar”, la Denominació d’Origen Conca de Barberà va convocar un tast virtual amb cinc vins de cinc cellers diferents el passat dijous, dia 25 de març. Mantenint així l’esperit de la trobada Conca Rim que organitza el consell regulador i els elaboradors del territori. Narcís Lupon de Clos Montblanc; Maria Rendé de Rendé Masdeu (l’Esplugla de Francolí); Mariona Vendrell de Succés Vinícola (Pira); Bernat Andreu de celler Carles Andreu (Pira); i Marta Pedra del celler Vins de Pedra (Montblanc) van presentar i comentar el tast. Els vins eren fruits d’elaboracions amb el tradicional trepat, varietat icònica d’aquest territori, i d’altres com el sauvignon blanc, syrah, o garnatxa.

Narcís Lupon ©Zoltan Nagy

El celler Clos Montblanc, ubicat en aquesta localitat capital de la Conca de Barberà, va obrir el tast amb la presentació de l’Únic 2020, un vi blanc monovarietal de sauvignon blanc. Narcís Lupon, col·laborador de l’equip comercial del celler, va comentar aquest vi de singular ampolla; així com explicà el projecte que la família Carbonell Figueras, va iniciar a finals del vuitanta després de més de 300 anys de tradició vitivinícola.

Mariona Rendé ©Zoltan Nagy

Per la seva banda, Mariona Rendé presentà el vi rosat el Follet 2020, un monovarietal d’una parcel·la de syrah ubicada a uns 550 metres d’altitud. La propietària del celler l’Espluga de Francolí, reconstruït en només un any després de quedar del tot enderrocat pels aiguats el 2019, va agrair la col·laboració i solidaritat de moltes persones i empreses del territori i el sector amb Rendé Masdeu. Pel que fa a El Follet “pretenc que sigui un vi molt agradable i fresc. Així com fem una criança amb les seves mares durant un mes i mig”, va explicar Mariona.

Mariona Vendrell ©Zoltan Nagy

Amb el vi rosat monovarietal de trepat Succés La Trompa 2020, Mariona Vendrell de Succés Vinícola de Pira va explicar que havien volgut fer “un vi divertit i de festa a manera de contrapunt del qual havia estat el 2020”. Aquest celler que va començar el seu camí el 2011 al viver de cellers de la comarca, ocupa un espai propi des de 2016 a la localitat de Pira i està especialitzat en trepat i parellada, tot i que també compta amb altres varietats de manera més minoritària.

Bernat Andreu ©Zoltan Nagy

Bernat Andreu del celler que porta el seu nom, també ubicat a la localitat de Pira, va comentar el 12@ el primer vi negre d’aquest tast elaborat 100% amb trepat. En Carles, especilaistes en caves, va explicar com des del 2004 van anar experimentant i vinificant vns tranquils de la varietat trepat de diferents maneres. Els primers anys, buscant la sobre maduració, o allargant-la tot el possible. Més endavant van fer trepat amb maceració carbònica, fins que a partir del 2016 es van decidir a apostar per una elaboració més ‘purista’ fent un vi sense fusta que “amb una mica de sulfits queda estabilitzat durant un parell d’anys”. Lluny d’accepcions del món digital, el nom 12@ ve la unitat de pes del raïm de 12 arroves (12@).

Marta Pedra © Zoltan Nagy

L’enòloga Marta Pedra va tancar aquest singular i representatiu tast amb el cupatge de garnatxa i trepat, Picapedra Negre 2020. Un vi del seu celler Vins de Pedra de Montblanc. Filla de vinyaters, la Marta explicà que el seu besavi ja feia aiguardents. Amb aquests antecedents familiars i el seu arrelament a la Conca de Barberà; no és d’estranyar que una vegada establerta a l’Empordà amb el seu home, també enòleg al celler gironí La Vinyeta, la Marta continuï fent vi a Montblanc. Vins de Pedra elabora diferents varietats de raïm com macabeu i parellada, en blanc; o trepat, ull de llebre o garnatxa, en negres.

Tota una mostra de l’herència i futur dels vins de la Conca de Barberà que podríem dir que són trepat i molt més!

(fotografies cedides pel Zoltan Nagy )

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats