Aquest dimecres 21 de juny s’han donat a conèixer les medalles de plata, or i gran or de les categories joves dels Premis Vinari 2023
L’ acte ha tingut lloc al Celler de Rubí, antic edifici cooperatiu del municipi
Les medalles de les categories joves dels Premis Vinari dels vins catalans ja tenen nom i cognoms, o més ben dit, ja s’han assignat a vins i cellers elaboradors de Catalunya. Aquest dimecres 21 de juny, el Celler de Rubí ha estat l’amfitrió d’un acte on s’han donat a conèixer els productes vinícoles que més han convençut al jurat després d’un tast fet completament a cegues. El seu pas pel concurs els ha fet mereixedors de reconeixements en forma de medalla de plata, or o gran or.
Cinc Grans Ors i molta garnatxa
Les categories de vins joves són cinc i comprenen vins tranquils (blancs, negres i rosats) i vins escumosos (blancs i rosats). En cadascuna d’elles s’han repartit medalles de plata, d’or i els grans ors, atorgades en funció de la puntuació obtinguda. Així, els cinc vins millor puntuats de l’edició, segons tipologia, han estat:
- Vi Blanc: Prohom Experientia Blanc Eco, celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta)
- Vi Rosat: Mallolet Rosat 2022 del celler Roig Parals (DO Empordà)
- Vi Negre: L’Heravi 2022, de les Vinyes del Gabriel (DO Montsant)
- Escumós: Cygnus Albireo Brut 2021, d’U més U fan tres (DO Cava)
- Escumós Rosat: Fest Brut Rosat Organic 2021, de Vallformosa (DO Cava)
Les bombolles han destacat amb segell Cava, i la resta de categories han quedat ben repartides per tot el territori vitivinícola català, però amb un factor comú: la garnatxa. - Prohom Experientia Blanc és un vi terraltí que el celler Coma d’En Bonet elabora a partir del cupatge majoritari de garnatxa amb viognier -aquest és per cert un vi que ha guanyat reconeixements dels Vinari en diverses ocasions-; el Mallolet Rosat és també una garnatxa, en aquest cas negra, que embotella Roig Parals des de l’Empordà. Vinyes d’en Gabriel s’enduen el màxim reconeixement gràcies a l’Heravi i d’una combinació magistral de garnatxes i carinyenes de vinyes velles de la zona del Montsant.
- Pel que fa a les dues categories de vins escumosos, també un tret comú: s’elaboren a partir de la tríada tradicional de xarel·lo, macabeu i parellada. I en els casos concrets de les categories, repeteix premi entre els escumosos joves el Cignys Albireo Brut 2021 d’U més U, que en l’edició passada també es va endur el gran or; i destaca amb la millor puntuació entre les bombolles rosades, el Fest Brut Rosat Organic 2021, de Vallformosa.
Els Premis, per territori
El podi per territoris l’encapçala la Denominació d’Origen Terra Alta, que ha aconseguit vint-i-una medalles, i la segueixen en segona posició la DO Cava (18), DO Empordà (17) i DO Penedès, amb 15. La resta de regions vitivinícoles de Catalunya també s’enduen reconeixements pels seus vins, que van de les cinc medalles per al Montsant i DOQ Priorat, a la medalla d’Alella. Tot això, passant per Pla de Bages, amb tres, i Catalunya, Conca de Barberà, Costers de Segre i Tarragona, amb dues medalles per a cadascuna.
Podeu recuperar el medaller complet fent clic sobre aquest enllaç
El concurs continua: segona final, al setembre i gala de premis, a l’octubre
Els Premis Vinari donen així per tancada aquesta primera fase del concurs, però encara queden unes quantes categories per premiar. De fet, a primers de setembre tindrà lloc la segona convocatòria de tast final que determinarà el conjunt de premiats d’aquesta onzena edició.
Com sempre, la gran festa del vi català s’espera per al primer divendres d’octubre, el dia 6, i veurà el lliurament de tots els guardons, les tradicionals ‘V’ fetes amb suro, corresponents als millors productes de les dotze categories. A més a més, coneixerem quin el millor vi i millor escumós de 2023.
Premis Vinari de vins catalans, 11 edicions
Els Premis Vinari, organitzats pel digital Vadevi, van néixer l’any 2013 amb l’objectiu de prestigiar i donar valor als vins catalans de qualitat. Aquest 2023, celebren onze edicions amb la voluntat intacta de continuar fent d’altaveu de l’excel·lent producció vitivinícola de Catalunya.
Els Vinari són possibles gràcies a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, l’Ajuntament de Rubí i la Generalitat de Catalunya; NISSAN, AGBAR, Euroselecció Riedel, Wine Palace, Gràfiques Varias, Nieves Energia, Petrolis Independents, Turisme de Barcelona i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.
També compten amb la col·laboració de l’INCAVI, de totes les DO de Catalunya, de l’Associació Catalana de Sommeliers i l’Associació Catalana d’Enòlegs; les empreses Suberis Legatus, Bonpreu i Esclat, Establiments Domingo, Boteria Torner i Pulltex.