L’aposta del grup bodeguer català Torres per les varietats ancestrals es confirma amb la posada en marxa d’un celler dedicat, en exclusiva, a l’experimentació enològica d’aquestes varietats recuperades arreu de Catalunya.
Torres, com a principal novetat de la verema d’aquest any, ha estrenat un celler de microvinificacions. La instal·lació, ubicada a Pacs del Penedès, permetrà aprofundir en la investigació centrada en l’estudi de les varietats ancestrals recuperades, en la millora de la qualitat i dels processos de vinificació i en el desenvolupament de vins d’edicions molt limitades.
Amb una superfície de 370 metres quadrats, repartits en dues sales, el celler està equipat amb l’última tecnologia per fer vinificacions en petits volums –des de 5 fins a 1.000 litres– i replica les condicions de cellers de dimensions més grans però resulta més còmode a l’hora de realitzar tot tipus de proves i assajos vinícoles. Tots els dipòsits fixos disposen de camises refrigerants i control automatitzat de temperatura, mentre que els dipòsits portàtils, utilitzats per a volums inferiors als 50 litres, s’instal·len en cambres aïllades, que poden mantenir temperatures diferents de forma simultània per a la correcta fermentació dels mostos. El celler està preparat també per a l’entrada del raïm i compta amb diverses premses petites i una línia d’embotellament.
Un equip format per entre 3 i 7 professionals, segons l’època de l’any, centralitzaran els projectes d’investigació que la companyia realitza des de fa dues dècades.
En l’actualitat, les principals línies d’investigació són la recuperació de varietats de raïm ancestrals, l’adaptació de la vinya al canvi climàtic, l’aïllament i caracterització dels llevats autòctons, així com la millora en els mètodes d’anàlisi i en el procediment d’estabilització i conservació del vi.
Sòls Xarel Nature 2023, el nou vi de Judit Sogas
La Judit Sogas, propietària i enòloga del celler Rubió de Sòls (Noguera) ha presentat aquesta campanya una nova referència amb el seu vi Sòls Xarel