Les instal·lacions de les Caves Blancher van acollir el dia 16 de gener a la tarda una xerrada organitzada per l’Associació Catalana d’Enòlegs i el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya amb l’objectiu d’analitzar els resultats de la verema del 2024 i compartir experiències del sector arreu de Catalunya.
Lluís Giralt, de l’INCAVI, va presentar les dades climàtiques, els rendiments i les produccions d’aquesta campanya, proporcionant una visió general de la situació actual del sector. Destaca la temperatura mitjana de la campanya per sobre de la mitjana històrica i la precipitació un 20% per sota de la mitjana històrica. Pel que fa als rendiments, es troben un 38% per sota des del 2013.
Joan Reyes, cap de secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal – Serveis Territorials a Barcelona va oferir una ponència sobre l’impacte del mosquit verd durant la campanya del 2024, destacant que el fred d’aquest hivern pot ser un aliat en la reducció de la seva població de cara a la propera campanya.
Carme Domingo, també de l’INCAVI va tancar l’acte amb la presentació de la Xarxa Climàtica de la Vinya del Penedès, un projecte pioner que recopila dades sobre el clima i la maduració del raïm a diverses localitats del Penedès.
La segona part de la xerrada va començar amb la revisió de les diverses zones de Catalunya. La verema a la D.O Penedès, Maria Galup i Marta Casas recullen que ha sigut una verema curta i molt marcada per la gran afectació del mosquit verd i el míldiu. La primavera prou humida ha afavorit la verema, així i tot, deixant una producció un 20% per sota respecte l’any passat.
Pel que fa a la D.O. Empordà en Delfí Sanahuja tot i tenir poca afectació del mosquit verd han tingut una collita amb un 20 o 25% menys de producció. La planta ha generat molta vegetació però amb una fertilitat molt baixa.
A la D.O. Conca de Barberà, Miquel Cantó, ens indica que la principal problemàtica ha sigut la baixa producció a causa de les gelades, pedregades i també la sequera. Poca pluja i escassa. Hi ha hagut un augment de l’afectació del conill que s’ajunten a la problemàtica del cabirol i el senglar que ja han estat un problema les últimes campanyes. Tot i això, destaca que la collita es va fer en dates normals i amb maduracions prou bones.
L’Enric Gil de la D.O. Alella destaca que la producció ha baixat un 60% respecte anyades anteriors. Han observat grans problemes de maduració i pèrdua de fruits a causa de la fauna, el principal problema han sigut els ocells, com a solucions, alguns cellers han instal·lat teles protectores. També hi ha hagut un augment de la vespa i la vespa asiàtica com a plaga destacada. S’han trobat pH baixos i graus poc elevats rondant els 11 o 12 graus d’alcohol.
Un cop explicats els detalls per zones que han estat força coincidents i amb la participació activa de la resta de públic s’ha constatat que la viticultura actual s’enfronta al gran repte de la sequera i les baixes produccions a causa de les noves plagues.
La xerrada de la verema ha sigut una oportunitat per a reflexionar amb els associats/col·legiats sobre la passada campanya i també com a punt de partida per afrontar les properes veremes i reptes nous que es presenten.